Mergi la conţinutul principal

Biblioteca Judeteana "Panait Istrati", partener in cadrul proiectului EDLocal

Un nou proiect al Uniunii Europene vizeaza digitizarea culturii, astfel incit biblioteca virtuala sa ofere utilizatorului, printr-un singur click, accesul la cartea preferata sau filmul dorit. In acest context, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" a participat, recent, la prima intilnire de lucru pentru Romania a proiectului EDLocal. Acesta este finantat de Comisia Europeana prin programul eContent Plus in cadrul retelelor de bune practici si are ca scop accesibilizarea continutului digital de la nivel local si regional prin intermediul Bibliotecii Digitale Europene, "Europeana".
In acest proiect se va realiza o retea de institutii din domeniul bibliotecilor, muzeelor si arhivelor care, in decursul a trei ani, vor elabora un set de bune practici privind accesul la continutul digital prin "Europeana" (BDE). Proiectul nu face decit sa valorizeze cele peste 20 de milioane de documente digitale, estimate a fi disponibile prin intermediul institutiilor locale si regionale, rezultind pina la final o vasta retea de agregatori de continut digital la nivel european. Vor fi utilizate aplicatii de tip OpenSource, care vor permite semnalarea continutului digital portalului "Europeana" si care, de asemenea, vor include standarde specifice.
Valoarea programului este de 4,3 milioane de euro, 80% din valoare fiind finantata de Comisia Europeana, durata derularii lui fiind de 3 ani. La nivelul Uniunii Europene este constituit un grup de coordonatori format din 32 de institutii. Pentru Romania coordonator este Biblioteca Judeteana "Octavian Goga" din Cluj, avind 11 parteneri nationali, printre care si Biblioteca Judeteana "Panait Istrati". Pentru crearea retelei de bune practici, in afara activitatii de digitizare si accesibilizare on-line a documentelor, vor avea loc intruniri de lucru ce au ca scop instruirea participantilor precum si evaluari periodice, in functie de etapele de implementare ale proiectului.
"Institutie cu peste opt ani de experienta in prezervarea si digitizarea documentelor, Biblioteca Judeteana "Panait Istrati" va face fata cu succes cerintelor tehnice deosebite impuse de acest proiect, iar la finalul celor trei ani credem ca experienta acumulata va permite abordarea unor proiecte din ce in ce mai complexe" a punctat Dragos Neagu, directorul Bibliotecii Judetene "Panait Istrati".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu