Mergi la conţinutul principal

Benzinăriile, în colimatorul Inspecției Muncii

* în perioada 10-16 martie a.c., inspectorii de muncă din cadrul ITM Brăila vor verifica stațiile de carburanți din municipiu și județ * campania vizează respectarea securității și sănătății în muncă (SSM) și respectarea prevederilor legale privind contractele individuale de muncă

 

 

 

Controale la toate benzinăriile din municipiu și județ. Potrivit unui comunicat al ITM Brăila, începând cu 10 martie, Inspecția Muncii desfășoară a amplă Campanie națională de verificare a activității tuturor stațiilor de distribuție a carburanților. Controalele vizează modul în care sunt respectate cerințele minime pentru îmbunătățirea securității și protecția sănătății lucrătorilor, precum şi prevederile legale privind încheierea, modificarea, suspendarea și executarea contractelor individuale de muncă de către angajatori.

Campania națională este coordonată de inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu și se desfășoară în perioada 10-16 martie 2022, în toate județele țării, inclusiv Brăila. Ea vizează toate tipurile de întreprinderi (mici, mijlocii şi mari, cu capital de stat, privat şi mixt) care efectuează activităţi de distribuţie a carburanţilor pentru autovehicule (cod CAEN 4730).

”Inspecția Muncii consideră oportună declanşarea unor acţiuni de control la angajatorii care desfăşoară activități în stațiile de distribuție a carburanților auto (cod CAEN-4730), în vederea identificării cazurilor de încălcare a prevederilor legale care reglementează relațiile de muncă cu privire la: angajarea personalului (contracte  individuale de muncă cu normă întreagă, contracte individuale de muncă cu timp parțial etc.); transmiterea în termenul legal a contractelor individuale de muncă în registrul general de evidență a salariaților; durata timpului de muncă şi munca suplimentară; întocmirea evidenţei orelor de muncă prestate de salariați; respectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal; munca de noapte; acordarea drepturilor salariale; regulamentul intern/contract colectiv de muncă încheiat la nivel de unitate”, precizează inspectorul șef al ITM Brăila, Liviu Arhire.

În timpul controalelor, se va urmări şi modul în care au fost îndeplinite măsurile dispuse cu ocazia controalelor anterioare, acolo unde este cazul.

În domeniul securității și sănătății în muncă (SSM), pe parcursul controalelor se va urmări respectarea cerințelor legale în domeniu, dintre care pot fi amintite: deţinerea autorizaţiei de funcţionare din punct de vedere al securităţii şi sănătăţii în muncă pentru toate activităţile desfăşurate; evaluarea riscurilor specifice, luând în considerare riscurile generate de atmosferele explozive; întocmirea planului de prevenire şi protecţie, în baza  evaluării riscurilor, inclusiv stabilirea priorităţii măsurilor pentru zonele cu risc ridicat şi specific; evidenţierea zonelor cu risc ridicat şi specific, stabilite în urma evaluării riscurilor de accidentare şi îmbolnăvire profesională; existența instrucţiunilor scrise emise de angajator, privind folosirea surselor de foc deschis și fumatul la locurile de muncă; asigurarea, de către angajator, a instruirii adecvate în domeniul SSM, cu precădere a instruirii cu privire la protecţia împotriva exploziilor; asigurarea echipamentul individual de protecţie (din materiale care nu produc descărcări electrostatice, ce pot aprinde atmosferele explozive); asigurarea semnalizării de securitate şi sănătate la locul de muncă, inclusiv pentru locurile unde pot aparea atmosfere explozive; respectarea interdicției de depozitare de materiale combustibile sau incombustibile pe o distanță de 3 m în jurul depozitelor de recipiente butelii.

Rezultatele vizitelor de inspecţie efectuate de către inspectorii de muncă din inspectoratele teritoriale de  muncă din toată țara, în anii anteriori, precum și evenimentele care au avut loc în ultima perioadă, au evidenţiat faptul că, în activităţile mai sus amintite, au fost constatate deficiențe referitoare la sănătatea şi securitatea lucrătorilor aflaţi în potenţial pericol în locurile de muncă unde se pot forma atmosfere explozive.

În domeniul securității și sănătății în muncă, principalele riscuri pentru staţiile de distribuţie a carburanţilor auto sunt legate de activitățile de comercializare a diferitelor sortimente de benzină, motorină şi gaz petrolier lichefiat (GPL) auto, precum şi recipientelor-butelii cu gaz petrolier lichefiat (aragaz) pentru utilizare casnică. Toţi carburanţii sus amintiţi sunt produse petroliere obţinute din prelucrarea ţiţeiului, extrem de inflamabile şi care formează cu aerul amestecuri explozive.

”În contact cu surse potenţiale de aprindere, aceste amestecuri explozive pot genera explozii cu consecinţe grave, atât pentru lucrători, cât şi pentru clienţii prezenţi în staţiile de distribuţie a carburanţilor. Se urmărește creşterea gradului de conştientizare a angajatorilor şi a lucrătorilor în ceea ce priveşte necesitatea respectării prevederilor legale referitoare la sănătatea şi securitatea în muncă în societățile comerciale din domeniul menţionat și eliminarea neconformităţilor constatate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă în activitățile specifice ale societăților comerciale din domeniul de activitate vizat de acţiune”, se mai precizează în comunicatul ITM.

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro