Institutia, care s-a infiintat in aprilie 2008 si a inceput activitatea in iulie, si-a lansat in mod oficial duminica operatiunile de economisire-creditare pe piata romaneasca.
Locuitorii din zona de sud-est a Romaniei, respectiv din judetele Braila, Buzau, Calarasi, Constanta, Giurgiu, Ialomita, Prahova si Tulcea, au incheiat, incepind cu luna iulie, peste 7.000 de contracte, care au reprezentat o suma totala contractata de 50 milioane de lei.
In regiunea Centru-Nord, respectiv judetele Bistrita, Brasov, Cluj, Covasna, Harghita, Maramures, Mures si Sibiu, locuitorii au incheiat aproape 6.000 de contracte, cu o suma totala contractata de aproape 45 milioane lei.
BCR Banca pentru Locuinte are ca obiectiv pentru acest an incheierea a circa 50.000 de contracte, in suma totala de 300 milioane de euro.
Clientii BCR BpL pot opta pentru unul din cele trei produse ale bancii, respectiv Locuinta Plus, Economii Plus sau Locuinta Imediat, in functie de necesitati, fiindu-le percepute dobinzi fixe la credite, de 5% pentru primele doua produse si de 6% pentru ultimul. Randamentul efectiv al economisirii ajunge pina la 11,2% pe an, luind in calcul si prima de la stat. Perioada minima de economisire este de 18 luni, creditul putind fi rambursat in maxim 88 de luni. Atit economisirea, cit si creditarea se efectueaza in lei.
Presedintele BCR BpL, Petre Tulin, a declarat, duminica, ca institutia nu isi propune lansarea de contracte in valuta.
BCR BpL va lansa, in 2009, creditele anticipate, acordate clientilor inainte sa inceapa economisirea, a afirmat, duminica, Tulin, dupa o conferinta de presa.
Acestea vor fi acordate in conditiile pietei, a mentionat seful BCR BpL.
Institutia are aprobate de banca centrala 64 de tipuri de contracte de economisire-creditare.
Actionarul majoritar al BCR BpL este Banca Comerciala Romana, cu 80% din titluri, iar un pachet de 20% din actiuni este detinut de Bausparkasse der Osterreichischen Sparkassen Aktiengesellschaft, banca de locuinte a grupului Erste.
Pe piata piata romaneasca de profil activeaza in prezent trei banci de locuinte, respectiv BCR BpL, Raiffeisen Banca pentru Locuinte si HVB Banca pentru Locuinte fiind detinute de grupurile Raiffeisen si, respectiv, UniCredit.