Bazinul fântânii arteziene de pe Esplanadă rămâne fără plăcile de travertin | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bazinul fântânii arteziene de pe Esplanadă rămâne fără plăcile de travertin

* mai multe plăci s-au desprins de pe soclu, stricând imaginea de ansamblu a întregii instalații * "Am depus, deja, solicitare către Primăria Municipiului cu necesarul de materiale pentru aceste lucrări", ne-au precizat reprezentanții CUP "Dunărea" Brăila, compania care se ocupă de întreținerea și exploatarea fântânilor cinetice 

 

Lucrări de întreținere a soclului uneia dintre cele trei Fântâni Cinetice din zona Palatului Administrativ (Esplanada Dunării), după ce mai multe plăci din Travertin s-au desprins și au căzut. 

Potrivit Companiei de Utilități Publice (CUP) "Dunărea" Brăila - care are în întreținere și exploatare uriașul ansamblu de fântâni, vechi de 30 de ani, dar reabilitat în urmă cu 10 ani, de firma gălățeană Tancrad - lucrările de întreținere la Fântâna Cinetică sunt inițiate de companie, cu acordul Primăriei Municipiului Brăila, care, ulterior, le va deconta.

"Lucrările vor fi executate de CUP "Dunărea" Brăila și vor fi decontate de Primărie. Am depus, în luna aprilie, solicitare către Primăria Municipiului, cu necesarul de materiale pentru aceste lucrări. Așteptăm întrunirea comisiilor părților, pentru încheierea procesului verbal. Plăcile de Travertin au fost, deja, comandate, dar durează ceva timp până vor fi achiziționate, pentru că trebuie găsite, în primul rând, nuanțele potrivite", ne-au precizat reprezentanții Companiei de Utilități "Dunărea" Brăila.

Uriașa Fântână Cinetică de la Palatul Administrativ a fost cea mai mare din România, la data la care a fost construită. Gigantul este compus, de fapt, nu din una, ci din trei fântâni și a fost executat după planurile regretatului sculptor Constantin Lucaci. Ansamblul de fântâni de la Esplanadă a fost executat în perioada 1989-1991, de către o echipă de șapte muncitori cu înaltă calificare de la PROMEX SA (lăcătuși și sudori) condusă de ing. Leonid Bîrcă. Toate componentele sunt executate din oțel inoxidabil.

Potrivit constructorului, pe 23 august 1989, s-au montat piesele mari (egretele) și inelul numit ancoră. Ulterior, în anii 1990-1991, s-au executat și celelate două fântâni, s-au montat delfinii și s-a finalizat ansamblul. Toate piesele montate au fost șlefuite cu șmirghel din ce în ce mai fin, la o anumită turație, ca să nu fie afectată calitatea materialului. Inițial, instalația a constat în distribuții mecanice, însă acum, după ce fântâna a fost reabilitată de firma Tancrad, totul este cu comandă electronică.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro