Bau-baul din ecrane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal
Copiii și telefoanele, o relație periculoasă

Bau-baul din ecrane

* fără îndoială, telefoanele mobile sau tabletele au devenit parte integrantă a vieții noastre de zi cu zi * însă, pe cât de ușoară ne pot face viața aceste dispozitive, pe atât de mult rău pot face dacă nu sunt folosite corespunzător, mai ales de către cei mici * specialiștii în oftalmologie vă recomandă ca până la vârsta de 2 ani să țineți cât mai departe aceste gadgeturi de copii, iar după această vârstă se recomandă folosirea lor cu intervale mici de timp și pauze lungi și dese

 

Aproape că nu e zi când nu vedem un copil cu telefonul în mână, într-un restaurant, la o terasă sau chiar în parc. Este greșit? Da și nu. Depinde de vârsta copilului, de timpul de expunere, de starea de sănătate a celui mic și mai depinde pe cine întrebi. Părinții acestor copii ar spune că nu, nu e nimic greșit în asta. Ba chiar ar veni cu o mulțime de contraargumente care să ne convingă de importanța acestor gadgeturi în viața noastră. Nici medicii oftalmologici nu contestă importanța acestor dispozitive electronice, însă atrag atenția că folosirea acestora trebuie făcută cu moderație. Și nu la orice vârstă! De această părere este și medicul chirurg oftalmolog din Brăila, Alina Neacșu. ”În cabinetul de oftalmologie eu mă întâlnesc cu două categorii de părinți. Părinți extrem de nemulțumiți pentru că al lor copil stă foarte mult pe tabletă și pe computer și categorii de părinți care sunt foarte mândri că acesta este foarte dotat și foarte descurcăreț cu tot felul de gadgeturi. Acum, ce să spun, trăim în secolul 21. Sunt un doctor modern și nu pot să neg această importanță a gadgeturilor în viața noastră, dar și a copiilor noștri, evident. Numai că toate lucrurile trebuie făcute cu moderație pentru că nu trebuie să uităm un lucru. În momentul în care un copil se uită la un gadget, că e telefon, că e tabletă, atunci, automat, el face o acomodație. Deci privirea de la distanță la aproape necesită acomodație. Sunt niște mușchi, la nivelul globului ocular care reglează focusarea. În momentul în care un copil stă foarte mult la aceste gadgeturi, acomodația lui este suprafolosită, supraturată să spunem”, ne-a explicat medicul primar oftalmolog Alina Neacșu, șefa Secției de Oftalmologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Brăila. În felul acesta, apar riscurile dezvoltării unor afecțiuni oftalmologice, care pot fi asociate cu folosirea excesivă a unui smartphone sau tablete, cum sunt și spasmul acomodativ sau astenopia acomodativă.

 

 

Spasmul acomodativ este o contracție exagerată a mușchiului cilial, care produce o modificare a curburii cristaliniene și apare o falsă miopie la un ochi normal, din punctul de vedere al dioptriilor. Ce înseamnă asta? Apare o tulburare de vedere la distanță. În multe cazuri, această afecțiune este favorizată de viciile de refracție, de proasta corecție optică, afecțiuni inflamatorii și nu numai. În ceea ce privește astenopia acomodativă, această afecțiune apare atunci când amplitudinea acomodației este normală, dar puterea acomodativă este slăbită după un timp foarte scurt. ”Ce se întâmplă? Dacă există un viciu de refracție care e nevizibil de către părinți și, din nefericire, se întâmplă asta destul de des, copilul își forțează acomodația și pot deveni manifeste diverse vicii de refracție, care, din nefericire, câteodată, nu se observă fizic. Doar dacă observăm că cel mic este mai obosit, mai adormit, îl doare căpușorul, e mai iritabil. Dar dacă e foarte mic, nici nu poate să comunice suferința pe care o are. Sintetizând, statul mult la tabletă poate pune în evidență vicii de refracție, suferințe oculare. Numărul 2, copilul face, la fel ca adultul, în momentul în care stă foarte mult în fața gadgeturilor, un sindrom de ochi uscat, pentru că ochiul nu mai clipește (...) Pentru că privirea fixă, ațintită într-un ecran te face să uiți să clipești și apare așa-numitul ochi uscat, care la un adult se traduce prin senzație de corp străin, de mâncărime, înglodire, iar la copil, la fel. Și el va da cu mânuța la ochi”, a mai precizat medicul oftalmolog, Alina Neacșu. Aici intervine rolul părinților, cel mai important în depistarea sau prevenția unor defecte de refracție ale copilului, după cum atrage atenția chirurgul oftalmolog.

 

Fără telefoane până la vârsta de 2 ani!

Medicii atrag atenția că prima vizită a copilului la medicul oftalmolog ar trebui să fie înainte de începerea învățământului primar, chiar dacă vederea acestuia pare bună și nu ați observat niciun defect. În al doilea rând, specialiștii recomandă ca până la vârsta de 2 ani să țineți copiii cât mai departe de gadgeturi. Abia după această vârstă le puteți permite accesul la aceste dispozitive și nu oricum! Doar cu intervale mici de timp și pauze lungi. ”Din punctul meu de vedere, copilul mic, cu vârsta de până în doi ani este de preferat să-și găsească alte activități, mai puțin gadgeturile ! Copilul între 2 și 6 ani, cu creștere progresivă a expunerii la gadgeturi, în funcție de vârstă, dar întotdeauna părintele trebuie să țină cont că aceste expuneri nu trebuie să fie încontinuu, ore întregi! (...) Dacă mă întrebați de vârsta de 2-3 ani, cred că nu mai mult de 20 de minute. Cu pauze foarte mari, de 10-15 minute și nu mai mult de două ore pe zi, în total, nu încontinuu, pentru că este enorm! Deci, vorbim de intervale fracționate (...) Și cel mai important, obligatoriu, orice copil, înainte de a merge în ciclul primar, la școală trebuie evaluat de oftalmolog! , a mai precizat medicul Alina Neacșu.

Așadar, moderație, pauze și consult oftalmologic până la împlinirea vârstei de 6 ani, sunt recomandările specialiștilor oftalmologici când vine vorba de folosirea telefoanelor sau a tabletelor de către cei mici! Atenție, însă! Efectele acestor dispozitive electronice pot fi mult mai multe și mai complexe de atât, putând afecta și comportamentul copilului, nu doar vederea. În acest caz, copilul trebuie evaluat de către specialiști în pediatrie și psihologie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro