Mergi la conţinutul principal

Bataie pe bani in centrul istoric al Brailei

Desi, teoretic, in citeva saptamini ar trebui sa inceapa lucrarile privind reabilitarea centrului istoric - cel putin asa au anuntat autoritatile locale la inceputul acestei luni - exista citeva probleme care ar putea intirzia derularea acestora. Asa cum era de asteptat, problemele sint cauzate de bani. Mai precis, de banii pe care ii solicita firma braileana "Prodomus" - contractata pentru a face desenele tehnice necesare derularii proiectului de reabilitare - din partea celor doua firme care au cistigat licitatia internationala. Precizam ca, in luna noiembrie a anului trecut, consortiul portughez "OPCA" si firma spaniola "Sedesa", au fost declarate cistigatoare ale licitatiei derulate de catre Ministerul Integrarii, cele doua avind la dispozitie maxim 18 luni pentru a prezenta statului roman toate garantiile. Asa cum ne declara tot la inceputul acestei luni directorul executiv al Directiei de Integrare din cadrul CJ, Gabriel Ioan, ambele firme se aflau in termen cu derularea tratativelor cu statul roman. Ceea ce nu au mentionat nici CJ si nici Primaria Braila era faptul ca in afara de niste tratative normale cu statul roman, cele doua firme mai duceau niste negocieri, nefructuoase insa, si cu o firma locala.
Reporterii nostri au fost contactati de reprezentantii firmei portugheze care s-au plins ca li se cer prea multi bani pentru un proiect pe care ar fi trebuit sa il primeasca "la cheie", la pretul stipulat in contract. "Pentru tipul acesta de proiect, noi ar fi trebuit sa primim desenele "la cheie". Desenele sint de trei tipuri - generale, detaliate si de executie. Noi ne-am blocat la cele detaliate, pentru care "Prodomus" spune ca trebuie sa primeasca bani in plus. "Am desenat de citi bani am primit", ne-au spus ei. Nu ni se pare corect. Noi trebuie sa primim toate planurile, nu numai cele generale si sa platim in plus pentru celelalte", s-au plins reprezentantii consortiului portughez. Mai mult, acestia sustin ca suma ceruta de "Prodomus" este mult prea mare fata de ce se practica in acest domeniu, pentru genul acesta de proiecte: "Cea mai buna firma din lume nu ia decit intre 1,5% si 1,7% din valoarea proiectului pentru treaba pe care ar trebui sa o faca "Prodomus", adica pentru toate desenele. Ei bine, ei cer 3,75 %. Partea noastra din proiectul de reabilitare este de 3,5 milioane de euro. Ar insemna sa le dam lor 131.250 de euro si nu ni se pare corect", au mai adaugat portughezii. Acestia au tinut totusi sa precizeze ca vor incerca sa nu amine derularea lucrarilor din cauza neintelegerii cu firma braileana. "Noi negociem si speram sa ajungem la o intelegere cit mai repede. Intre timp continuam cu obtinerea tuturor documentelor necesare. Nu vrem sa intirziem din cauza asta".

"Nu am cerut cit spun ei, am cerut cit trebuie"

La rindul sau, directorul "Prodomus", Gheorghita Titi, a confirmat faptul ca firma pe care o conduce se afla in tratative financiare, insa a precizat ca acest lucru nu se intimpla numai cu firma portugheza, ci si cu cea spaniola: "Se pare ca ambele firme au fost prost informate. Noi nu am primit bani decit pentru desenele generale. Pentru cele de detaliu trebuie sa primim mai mult. Nu le-a convenit cind au aflat asta si au protestat, insa asa sta treaba. Cu firma spaniola sintem mai avansati in negocieri, cu cea portugheza merge mai greu. Trebuie sa intelegeti ca e vorba de niste desene complexe si ca, de fapt, pentru ele se poate lua intre 3% si 5% din valoarea proiectului". Intrebat cit a cerut de fapt "Prodomus" pentru desene, directorul ne-a explicat ca nu poate face publica cifra, dar ca este situata intre 1,7 % si 3,75%: "Nu e adevarat ca am cerut atit. Nu am cerut o suma exorbitanta. Am cerut exact cit trebuie. Din partea noastra exista deschidere. Sintem dispusi sa negociem. Cu firma spaniola sintem mai avansati. Speram sa ne intelegem si cu cea portugheza".
Precizam ca proiectul a fost scos la licitatie pe loturi. Lotul 1, cistigat de firma portugheza, este constituit din urmatoarele cladiri care apartin CJ Braila: Muzeul Brailei - Corp B si C, Casa Memoriala Panait Istrati, Centrul Cultural Nica Petre si Muzeul de Istorie - Sectia de Etnografie. Lotul 2, cistigat de firma spaniola, cuprinde Piata Traian, Piata Poligon, Gradina Mare si strazile Imparatul Traian, Gradinii Publice, Mihai Eminescu, Golesti, Oituz, Edmond Nicolau, Danubiului, Belvedere, D. Bolintineanu, Hepites, Ana Aslan, R. Campiniu, Anghel Saligny, Brasoveni, Calea Calarasilor, Galati, B-dul Panait Istrati, str. Mare (Poternei), str. C.A. Rosetti, precum si Faleza Dunarii. Suma finala aprobata pentru intregul proiect este de 10 milioane de euro, din care peste 4 milioane vor fi asigurate de catre CLM si CJ Braila. Vom reveni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro