Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bataie intre medici pentru un scaun stomatologic

Zilele trecute, dispensarul din localitatea Tichilesti a fost scena unor conflicte violente, avind ca protagonisti doi medici stomatologi si familiile acestora.
Dr. Gabriela Elena Tudose, care isi desfasoara activitatea in Tichilesti de la 1 decembrie 2005, ne-a declarat ca toata tevatura a pornit de la un scaun dentar existent in cabinet si folosit anterior de dr. Steluta Barbu, actualmente medic stomatolog la Policlinica Plantelor.
"La preluarea cabinetului am constatat prezenta unor obiecte de inventar care apartin Spitalului Judetean de Urgenta, dar despre care dr. Barbu mi-a spus ca sint proprietate personala: UNIT DENTAR si SCAUN DENTAR. Pe data de 30 ianuarie 2006 am depus o cerere la Spitalul Judetean Braila, prin care am solicitat ancheta privind provenienta acestor obiecte. La solicitarea dr. Stefan Mihailescu, directorul general al spitalului, s-a constituit o comisie de ancheta. Totodata, s-a dispus ca, pina la rezolvarea anchetei, obiectele mentionate mai sus sa nu fie ridicate de la locul unde exista", ne-a declarat dr. Gabriela Tudose.
Astfel, pe 1 februarie, la ora 9.00, la cabinetul din Tichilesti s-a prezentat dr. Tudose, insotita de sot si de tatal sau, Gabi Cioran, de 57 ani, pentru a astepta aparitia comisiei.
"In acest timp si-a facut aparitia dr. Steluta Barbu si sotul sau, Gabi Barbu, ce au intrat fortat in cabinet, pentru a lua in mod abuziv obiectele. Acest moment s-a soldat si cu un alt incident nefericit: dr. Barbu Steluta i-a aplicat palme pe fata tatalui meu, Gabi Cioran, pensionar in virsta de 57 ani, dupa care i-a adresat injurii si alte cuvinte obscene. Apoi a intervenit si sotul doamnei doctor Barbu, care l-a lovit pe tata cu pumnii la nivelul piramidei nazale, producindu-i epistaxis, lovituri la nivelul gurii, spargindu-i buza superioara si lovituri in regiunea orbiculara, producindu-i plaga cu contuzii", sustine dr. Gabriela Tudose.
La scurt timp dupa producerea incidentului, pensionarul Gabi Cioran s-a prezentat la Serviciul de Medicina Legala pentru constatarea gravitatii leziunilor, unde i s-a eliberat un certificat medico-legal care atesta ca acesta prezenta leziuni ce s-au putut produce in dimineata zilei de 1 februarie a.c. prin lovire activa cu corpuri dure, fiind necesare 7-9 zile de ingrijiri medicale de la data producerii leziunilor. Ulterior, Gabi Cioran si fiica sa, dr. Gabriela Tudose, au sesizat redactia ziarului nostru cu privire la incidentul de la dispensarul din Tichilesti si ne-au prezentat si "probele" loviturilor primite: ochelarii sparti, un prosop imbibat in singe, cit si urmele recente ale loviturilor primite. In plus, pensionarul ne-a mai declarat ca, in urma conflictului dintre parti, au fost anuntate si autoritatile locale pentru a interveni in rezolvarea situatiei. Dupa spusele pensionarului, politistul din Tichilesti a ramas ca la dentist, fara sa intervina sub nici o forma in calmarea spiritelor. In aceste conditii, dr. Steluta Barbu, insotita de alte patru persoane, si-a recuperat scaunul dentar si a parasit scena conflictului

"Eu sint un medic respectabil si nu ma injosesc intr-atit incit sa ajung la ziar"

Contactata telefonic, la scurt timp dupa producerea incidentului, dr. Steluta Barbu ne-a declarat ca nu este obligata sa ne furnizeze nici un fel de amanunte si, pentru ca este un medic respectabil, nu se injoseste sa dea nici un fel de declaratii.
"Eu sint un medic respectabil si nu ma injosesc intr-atit incit sa ajung la ziar. Eu mi-am rezolvat problema, iar dinsii au ramas cu buza umflata si au plecat cu coada intre picioare. Si eu pot sa ma mutilez si sa scot un certificat medico-legal", ne-a spus dr. Steluta Barbu, in ziua producerii incidentului, adaugind ca nu a fost vorba despre nici o lovitura si ca nu mai are timp de discutii.
Intrebata de redactorii nostri daca a solicitat o anumita suma colegei sale pentru utilizarea scaunului dentar, dr. Steluta Barbu ne-a spus: "Mie nu imi trebuie aparatul ala si nu am pretins nici un ban pentru aparat", dupa care ne-a inchis, politicos, telefonul.
Dupa ce ne-a declarat ca este un medic respectabil, care nu se injoseste intr-atit incit sa ajunga la ziar, in mod surprinzator, a doua zi de la producerea incidentului, dr. Steluta Barbu s-a prezentat la redactia ziarului cu o "instiintare" prin care isi expune punctul de vedere cu privire la responsabilitatea pe care o avea fata de aparatul dentar, fara a face insa nici o referire la incidentul propriu-zis.
"Din dorinta de a oferi servicii medicale superioare la cabinetul stomatologic aflat in incinta dispensarului din comuna Tichilesti, am mutat aparatul UNIT DENTAR cu seria 417 si fotoliul stomatologic cu seria 42265 din locatia initiala Braila, Ciocirliei 13. Am luat in considerare situatia aparatului stomatologic existent, un DENTAR 3 din 1974 defectuos si, de asemenea, situatia zonei Tichilesti cu un numar mai mic de pacienti si lipsa partiala a utilitatilor in spatiul din cadrul dispensarului Tichilesti.
Spatiul din Policlinica Stomatologica am reusit sa-l dotez cu un UNIT DENTAR mult mai performant", declara dr. Steluta Barbu.
Potrivit documentului semnat si parafat de dr. Barbu, aparatul dentar a ramas in dispensarul Tichilesti la solicitarea si rugamintile doctoritei Tudose, intre parti existind si un inscris care atesta ca transferul obiectelor aflate pe inventarul Spitalului Judetean de Urgenta s-a facut de comun acord.
"Intr-un timp destul de scurt nu am mai putut face fata deplasarilor in comuna Tichilesti si cind a aparut un doritor in preluarea acestui cabinet m-am hotarit sa semnez... De atunci nu am mai avut acces la aparat. Constienta ca am o responsabilitate fata de acest aparat, am decis in dimineata zilei de 01-02.2006 ridicarea acestui bun. In cadrul preluarii aparatului, ne-am lovit de atitudinea ostila a d-nei dr. Tudose Gabriela si a tatalui acesteia, Cioran Gabi, insotita de agresiuni verbale si fizice care explicau raspunsul anterior dat, ca ar fi noul proprietar al aparatului", sustine la rindul sau dr. Steluta Barbu. Totodata, cind s-a aflat la sediul redactiei, dr. Steluta Barbu a declarat in fata directorului ziarului ca de fapt pensionarul Gabi Cioran i-a adresat o serie de injurii de nesuportat si in final a intentionat s-o loveasca, moment in care a intervenit sotul ei, incidentul terminindu-se cu violente de ambele parti. Sursa citata a adaugat ca si sotul ei are certificat medico-legal care atesta leziunile produse de bataia din acea zi.

"M-a consternat atitudinea dr. Barbu"

Despre incidentul de la dispensarul de la Tichilesti, dr. Lucica Scutaru, directorul Directiei de Sanatate Publica Braila, a apreciat ca atitudinea doctoritei Barbu este sub orice critica.
"M-a consternat atitudinea doctoritei Barbu, care nu trebuia sa procedeze asa, nu trebuia sa ajunga la abuzuri, chiar daca aparatul era in inventarul sau. Este vorba despre un aparat vechi, de peste 30 de ani, proprietate a Spitalului Judetean de Urgenta, care ar fi putut fi lasat in spatiul respectiv, cu acordul dr. Barbu. Dar, dr. Barbu i-a cerut chirie pe acest aparat de la inceput doctoritei Tudose, desi aparatul era al Spitalului Judetean si nu putea fi inchiriat. Aparatul trebuia predat de buna-voie Spitalului Judetean de dr. Barbu, cind si-a cumparat un aparat nou, iar atitudinea dr. Barbu este sub orice critica", a concluzionat dr. Lucica Scutaru.
Conflictul declansat in dispensarul din Tichilesti intre cei doi medici si persoanele care i-au insotit va fi analizat si de Colegiul Medicilor Stomatologi din Braila in sedinta de birou, care va avea loc miercuri, 8 februarie. Dr. Dumitru Anghelescu, presedintele Colegiului Medicilor Stomatologi, ne-a informat ca a luat deja legatura atit cu dr. Steluta Barbu, cit si cu dr. Gabriela Tudose, in vederea aplanarii situatiei conflictuale.
"Consiliul Colegiului le-a invitat si au fost audiate in zile diferite. Analizind relatia dintre cei doi medici, am constatat ca nu a existat nici un conflict medic-medic, ci incidentul s-a produs intre terte persoane: tatal dr. Tudose si sotul dr. Barbu, dar nu pot sa chem la reeducare parintii sau sotii medicilor stomatologi. Noi ne-am facut o impresie - ca amindoua sint implicate negativ, pentru ca fiecare are vina in declansarea conflictului. Din punct de vedere al relatiei dintre doi medici nu am constatat nimic pentru dosarul disciplinar, le-am chemat pentru impacare, cu retragerea plingerilor, dar nu am inca nici un raspuns. Miercuri, in sedinta de birou, vom lua o decizie, iar incidentul dintre terti este problema instantelor civile", ne-a declarat dr. Dumitru Anghelescu.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii