"Am venit sa dau Consiliului Superior al Magistraturii un singur semnal: Este inadmisibil amestecul Executivului in justitie", a declarat seful statului, referindu-se la ceea ce el a numit "acea poveste: "sa vedem cum facem reglementarea relatiilor intre noi"".
Basescu a raspuns astfel ideii lansate, simbata, de premierul Calin Popescu Tariceanu, privind necesitatea elaborarii unui set de reguli care, eventual, sa fie cuprinse in legislatie, astfel incit relatia intre Executiv si Justitie sa nu poata fi una controversata.
Presedintele Basescu a afirmat ca "exista Constitutie si lege" si ca asupra acestui lucru i-a atentionat si pe cei doi viceprim-ministri la bilantul Ministerului Administratiei si Internelor.
Basescu a mai spus ca a venit la Consiliul Superior al Magistraturii pentru ca, la bilantul Ministerului de Interne, prezentat miercuri dimineata, a facut "anumite referiri la sistemul judiciar" si s-a simtit obligat sa vina si sa transmita personal membrilor CSM acelasi mesaj, pentru ca acestia "sa nu afle din presa sau din alte surse".
Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, la sedinta de bilant a MAI, ca nu este necesara crearea de noi mecanisme privind relatia dintre Executiv si puterea judecatoreasca, apreciind ca exista legi in domeniu, iar acestea trebuie respectate.
"Cred ca avem legi si trebuie sa le respectam. Nu avem nevoie sa creem alte mecanisme, care sa dea impresia ca puterea judecatoreasca este pusa sub controlul puterii executive", a afirmat Basescu, referindu-se la dezbaterea publica din ultima perioada referitoare la interferenta intre puterea judecatoreasca si cea executiva.
"Esential este ca, pe aceasta dezbatere, dumneavoastra, politistii, sa nu aveti impresia ca atit timp cit este pusa sub semnul intrebarii independenta justitiei, sa nu va puneti intrebarea: "Dar, eu, un politist, care tin de Executiv?"", a adaugat seful statului.
Basescu a subliniat ca isi va mentine principiile pe care le-a afirmat inca de la inceputul mandatului, ca va actiona impotriva oricarei interferente a oricarei puteri impotriva alteia.
Presedintele a mentionat faptul ca, in ultima perioada, au fost formulate etichetari de genul "puterea judecatoreasca este o supraputere". El a precizat ca puterea judecatoreasca vegheaza la aplicarea legii.
"Va asigur ca nu voi permite, nici in calitatea cealalta pe care o am de membru al CSM, nici o interferenta a Executivului in treburile justitiei", a mai spus Traian Basescu.
Basescu le-a mai spus angajatilor MAI ca stie mai mult decit presupun acestia, adesea stiind cind ofiteri sau magistrati urmeaza sa devina tinta a unor campanii.
"Stiu ca uneori va este greu, dar trebuie sa treceti uneori chiar si peste campanii impotriva unor actiuni legitime, de aparare a legii. Aveti obligatia sa o aparati. Va asigur ca cel putin eu stiu mult mai multe decit presupuneti ca as sti. Adesea am stiut si cind ofiteri sau magistrati urmeaza sa devina tinta a unor campanii. Prin sefii dvs. am si dat avertismentul ca sa-si vada ofiterul de treaba, ca stiu despre ce-i vorba, dar marea mea rugaminte la dvs. este sa considerati ca aveti un singur stapin: legea si cetateanul. Dincolo de asta, nimic nu ne scuza vreo slabiciune", a afirmat presedintele, la sedinta de bilant a MAI.