Mergi la conţinutul principal

Basescu a cerut CSM sa apere independenta Justitiei

Presedintele Traian Basescu a cerut, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa apere independenta Justitiei si sa imbunatateasca perceptia asupra unora dintre membrii Consiliului.
"Anul 2005 a fost unul greu pentru CSM. Orice institutie care incepe un drum, o face cu greutati, din cauza vechilor reflexe, a realitatii organizatorice si financiare, dar si din cauza preluarii responsabilitatilor", a spus seful statului.
El a precizat ca nu este "extrem de alertat" de criticile la adresa CSM. "In raport cu guvernarea trecuta, v-ati transformat in ministrul Justitiei. Sinteti doamna Rodica Stanoiu, doar ca va numiti CSM. Atacurile la adresa ei sint echilibrate cu cele la adresa CSM", a mentionat Basescu.
In opinia presedintelui, unul dintre elementele importante in privinta CSM se refera la perceptia publica a institutiei. "Unii membrii ai CSM au probleme de perceptie publica si de aceea stim fiecare ce este de facut, daca vrem o imagine buna pentru Justitie", a spus Basescu.
Referitor la independenta Justitiei, el a spus ca 2005 a fost anul cel mai fast din 1946 incoace. "Am rugamintea sa gestionati cu chibzuinta, inteligenta si eficienta independenta pe care ati dobindit-o prin lege. Doar CSM poate sa-si ia aceasta independenta. Atunci cind veti ceda in fata interventiilor Executivului, va spun de pe acum, sa va fie de bine. Va veti sacrifica singuri independenta. Aveti obligatia sa o aparati nu pentru dumneavoastra, ci pentru soarta Justitiei", a adaugat Basescu.
El a mai spus ca, in calitate de presedinte al Romaniei, le cere magistratilor sa pastreze independenta puterii judecatoresti. "Orice pas, cit de mic, inapoi, inseamna ca stirbiti independenta Justitiei in raport cu celelalte puteri ale statului", a mentionat Basescu.
El le-a atras atentia membrilor CSM ca vor avea independenta atita cit vor sti sa si-o pastreze. "Sunteti sefi de instante aici si va cer sa respingeti orice stirbire a autoritatii CSM. In paralel, va cer sa va autoanalizati structura interna, sa luati decizii in favoarea Justitiei si sa tineti cont de diferenta intre realitate si perceptie. Si imaginea buna este o perceptie", a mai spus Basescu.
Seful statului le-a cerut magistratilor sa tina cont ca au independenta atit cit i-a lasat constiinta sa aiba. "Schimbarea perceptiei tine de componenta CSM, deocamdata. Va rog sa analizati ce este de facut in interiorul Consiliului", a completa presedintele.
El considera ca actul de justitie este influentat, in primul rind, de proceduri. "Avem nevoie de o continua pregatire a magistratilor romani, dar in prezent o mare problema este procedura. Uneori, actul de justitie se penibilizeaza. De aceea, modificarea Codului de procedura penala si comerciala este unul din pilonii eficientizarii Justitiei", a mai spus Basescu.
Seful statului le-a cerut magistratilor sa nu stea blocati in proceduri. "Avem unele proceduri dinainte de 1989", a completat presedintele.
El a afirmat ca va fi un mediator intre Guvern si CSM. "Cer ambelor structuri sa inteleaga nevoia de a colabora. Este momentul sa intelegem ca fara colaborare nu vom avea succes in realizarea obiectivelor Romaniei, in privinta integrarii. Pentru indeplinirea acestor obiective trebuie sa facem un efort comun, care inseamna si cedari la nivelul orgoliilor", a explicat Basescu.
Seful statului a spus ca mai exista probleme in zona din Justitie care se ocupa cu aplicarea legilor. "In ultimul timp, avem trei sesizari extrem de severe de la state membre UE, in care sintem atentionati: bine mai oameni buni, lucram in echipa pe cazuri de criminalitate transfrontaliera, cazul de care vorbim implica patru tari. Se procedeaza la arestarea lor simultana si voi ii puneti in libertate. Pai ati stricat toata operatiunea in cele patru tari".
"Aceasta se intimpla pentru ca ori citatia a fost strimba la colt, ori judecatorul corupt", a sustinut Basescu.
El a spus ca a vazut "tunurile" puse pe Parchet, ca este vinovat pentru eliberarea infractorilor. "Dar va rog sa va mai uitati si spre judecatori", a completat presedintele.
Seful statului si-a incheiat discursul spunind ca nu va tolera imixtiuni in Justitie si cerindu-le magistratilor sa-si apere independenta.

Consiliul Superior al Magistraturii si-a desemnat noua conducere

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii l-au ales, miercuri, in sedinta secreta, ca presedinte al acestui for pe Iulian Gilca - presedintele Curtii de Apel Alba Iulia, iar ca vicepresedinte pe Cristian Deliorga - procuror sef al Parchetului Tribunalului Constanta.
Cei doi alesi au fost alesi cu majoritate de voturi. Cele doua functii au fost detinute anterior de Dan Lupascu si Liviu Dascalescu, ale caror mandate expira in 12 ianuarie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro