Mergi la conţinutul principal

Banii sau casa!

Pentru ca nu si-au platit intretinerea, proprietarii din peste 170 de asociatii risca sa ramina fara case. Ecuatia, chiar daca la prima vedere este complicata, ar putea avea un final dramatic pentru restantierii la intretinere care se pot trezi dati afara din apartamente daca datoria pe care o au este prea mare. Altfel, masina, televizorul sau frigiderul vor fi "sacrificate" pentru a fi acoperite datorii mai mici la intretinere. Operatorul local de termoficare - SC "CET" SA - a dat deja in judecata 178 de asociatii cu cele mai vechi datorii, a cistigat procesele si a obtinut titluri de executare silita. Chiar daca bunurile AP nu sint acoperitoare pentru suma imensa care s-a acumulat in contul debitelor la plata energiei termice, tinta operatorului este direct indreptata catre restantieri. Pasul doi este acela ca asociatia sa se indrepte la rindu-i impotriva propriilor restantieri, iar, in aceasta etapa, riscul pentru cei care nu au mai platit intretinerea este enorm pentru ca asociatia le poate scoate la vinzare apartamentele. Pe "lantul trofic" in sus asociatia isi acopera creanta si plateste mai departe catre "CET" banii pe care ii datoreaza. Concluzionind, in stadiul actual la care au ajuns lucrurile, practic SC "CET" se afla la jumatatea drumului unde restantierilor "li se infunda", figurativ vorbind.

Jocul domino in care piesa perdanta este restantierul

Portareii bat la usa a nu mai putin de 178 de asociatii de proprietari din municipiu care au "uitat" sa-si achite energia termica primita in sezonul rece 2006 - 2007. Operatorul local de termoficare a actionat in instanta asociatiile cu debitele cele mai mari si mai vechi, 178 la numar, pentru a-si recupera astfel sumele ce i se cuvin: in total, este vorba despre aproape 1,2 milioane lei, adica 12 miliarde de lei vechi. Asa cum era de asteptat, instanta braileana a dat cistig de cauza operatorului si a instituit deciziile emise cu titlu executoriu. Astfel a fost data mina libera executorilor judecatoresti pentru a trece la recuperarea silita a banilor pe care AP-urile pirite ii datoreaza. Mai departe, ca intr-un joc domino, asociatia se va indrepta impotriva restantierilor la intretinere si sansele de cistig in instanta sint foarte mari. La fel ca si riscul proprietarilor rauplatnici de a-si pierde apartamentul ce va fi scos la vinzare de catre asociatia de proprietari.

Datoria AP-urilor cu probleme se ridica la 11,7 miliarde de lei vechi

Date statistice prezentate de catre operatorul de termoficare arata ca din totalul de 650 de asociatii de proprietari cu care exista incheiate contracte de furnizare, aproape un sfert nu au reusit nici pina acum sa-si achite facturile la energia termica primita in sezonul rece 2006 - 2007. Concret, pentru cele 178 de AP in discutie, nivelul platilor nu depaseste luna martie 2007. Mai grav este ca dintre acestea 46 nu au ajuns cu platile nici macar la nivelul lunii noiembrie 2006, cind a demarat sezonul rece, existind cazuri punctuale in care vechimea debitului este de aproape 9 ani. "La inceputul acestei luni, soldul asociatiilor de proprietari cu care avem contract se ridica la 8,16 milioane lei. In cazul celor 178 de asociatii pentru care s-au demarat procedurile de recuperare a datoriilor prin intermediul instantei, valoarea la zi a debitelor totale se cifreaza la 1,17 milioane de lei, adica 17 miliarde de lei vechi. Pentru toate aceste asociatii am cistigat procesele si avem titluri executorii. La acest moment impreuna cu executorii judecatoresti si institutiile cu atributii de control pe acest sector al activitatii AP se verifica soldurile pentru a se vedea daca datoria provine de la proprietarii de apartamente sau daca este vorba despre proasta gestionare a banilor de catre administratori, sau, mai concret, daca sint fraude", ne-a declarat directorul general al SC "CET", Ionel Patrascu.

"Acum trecem si la controale"

Aceleasi date statistice demonstreaza ca cea mai veche datorie pe care un AP din municipiu o inregistreaza apartine Asociatiei de Proprietari nr. 166: 25.630 lei (256 milioane de lei vechi), platile efectuate in contul acestei datorii fiind la nivelul lunii decembrie 1998. Cea mai mare datorie este inregistrata in contul AP 379 - 173.305 lei (1,73 miliarde de lei vechi) care nu a depasit cu platile nivelul lunii martie 2005. (vezi tabel) "Desi inregistreaza debite mari, am constatat ca 41 de asociatii nu au efectuat nici o plata in cursul lunii decembrie 2007, iar dintre acestea mai mult de jumatate nu au facut plati nici in ianuarie 2008", a adaugat sursa citata.
De mentionat este ca, din aceasta saptamina, Directia Indrumare si Control din cadrul Primariei Braila a demarat ample actiuni de control la asociatiile de proprietari unde in decursul ultimilor ani au fost primite cele mai multe si mai grave reclamatii. "Tematica de control este vasta si detaliata, dar, in principal, se urmareste sa se verifice modul in care conducerea asociatiilor si-a respectat obligatiile ce-i revin in cadrul legislativ stabilit la nivel national prin actele normative emise. In anii trecuti, ne-am rezumat la a indruma si consilia asociatiile de proprietari, dar acum dorim sa trecem si la partea de control pentru a verifica daca si in ce fel asociatiile au respectat solutiile noastre la problemele cu care au venit la noi. Oricum, verificarea tuturor asociatiilor este o actiune de amploare, dar in prima faza, asa cum am spus, ne vom axa pe asociatiile cu probleme", a declarat Elena Prundea, directorul Directiei Indrumare si Control din cadrul Primariei Braila imediat dupa inceperea controalelor la asociatii.

TOP 10 Asociatii de proprietari cu cele mai mari datorii catre SC "CET" SA Braila

Nr. crt. Denumirea Asocioatiei de Proprietari Vechime sold Sold total (RON)
1 AP 379 martie 2005 173.305
2 AP 192 februarie 2006 77.144
3 AP 531 decembrie 2003 71.437
4 AP 656 februarie 2005 66.794
5 AP 725 decembrie 2005 45.779
6 AP 259 februarie 2006 42.303
7 AP 442 aprilie 2006 37.137
8 AP 401 decembrie 2005 36.695
9 AP 546 ianuarie 2006 36.338
10 AP 660 februarie 2006 32.801

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro