Mergi la conţinutul principal

Banii pentru carti sint deja in buzunarele profesorilor

Profesorii braileni din invatamintul preuniversitar au inceput, deja, sa primeasca cei 100 de euro promisi de Minister, pentru achizitionarea de carti si programe educationale pe suport electronic, necesare imbunatatirii calitatii activitatii didactice. Presedintele Sindicatului Invatamint Braila (SIB), Valeriu Partene, a asigurat ca la momentul de fata, toate unitatile de invatamint preuniversitar din municipiul si judetul Braila au in cont banii necesari acordarii acestui ajutor financiar. Bani primesc doar cadrele didactice titulare si suplinitoare calificate care au facut, pina pe 30 iunie 2007, o cerere in acest sens.
Daca in unele unitati de invatamint profesorii primesc banii pentru ca mai apoi, dupa achizitionarea cartilor, sa prezinte factura la contabilitate, in alte scoli, profesorii care doresc carti trebuie sa si le cumpere cu bani din propriul buzunar, iar decontarea sumei se face dupa prezentarea facturii justificative.
In ceea ce priveste oferta de carte, aceasta este una cit se poate de bogata. Diversele edituri au speculat momentul si au trimis in scoli oferta de carte si material didactic, iar librariile s-au aprovizionat din timp pentru a face fata cererii. Mai mult decit atit, cadrele didactice care au acces la internet pot opta pentru comanda online din librariile virtuale, avantajul fiind acela ca unele dintre acestea practica reduceri ce variaza intre 5 si 10%.

Materialele odata achizitionate ramin in proprietatea cadrelor didactice

Referitor la modalitatea de plata, aceasta se face de catre unitatile de invatamint, integral, pe baza documentelor justificative. Daca, insa, s-a optat pentru primirea banilor in avans, cadrele didactice trebuie sa justifice sumele cheltuite in termen de 15 zile calendaristice.
Conform reglementarilor financiar-contabile in vigoare decontarea pe baza de "bon fiscal" se face pina la suma de 100 de lei, iar daca valoarea depaseste aceasta suma, trebuie adusa la contabilitate factura fiscala insotita de bon de casa. Plata se face in lei, la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data efectuarii platii.
Valeriu Partene a tinut sa sublinieze ca beneficiarii ajutorului financiar pot achizitiona de la programe educationale sau carti pe suport electronic, pina la carti pe suport hirtie necesare imbunatatirii activitatii educative, materialele raminind obligatoriu in proprietatea cadrelor didactice: "Nimeni nu are dreptul sa retina cartile sau programele educationale in unitatea de invatamint sau sa le inventarieze la biblioteca. Acestea sint exclusiv proprietatea beneficiarilor", a spus presedintele SIB Braila.
Potrivit Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, acest ajutor de 100 de euro este acordat cadrelor didactice o singura data pe an. Pentru a beneficia de ajutorul de 100 de euro in anul 2008, cadrele didactice trebuie sa depuna cerere la secretariat pina la 1 noiembrie 2007.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu