Comisarul Catalin Chivu a prezentat si un inventar al calitatilor si slabiciunilor interne, o analiza SWOT, in care punctele tari au fost reprezentate de scaderea deficitului de politisti de ordine publica din mediul urban; dotarea subunitatilor cu tehnica IT si conectarea la retelele informatice specifice activitatilor politiei si existenta in rindul personalului a unui nucleu de cadre cu buna pregatire profesionala, experienta si disponibilitate pentru nou. Tot din categoria lucrurilor bune fac parte existenta unui colectiv tinar de politisti, cu posibilitati de evolutie si operationalizarea dispeceratului pentru preluarea apelurilor de urgenta primite prin 112. "Printre punctele slabe se numara deficitul de personal in cadrul structurilor de politie rutiera si ordine publica din mediul rural, care este de peste 80 de politisti; cresterea numarului de dosare cu autori necunoscuti si suport logistic insuficient pentru desfasurarea activitatilor. De asemenea, neindeplinirea de catre unii politisti a standardelor de performanta profesionala, fapt pentru care am dispus masurile de rigoare si lipsa coeziunii dintre organele de politie si comunitate in demascarea faptelor antisociale. Bugetul alocat in 2008 a fost de 35.832 mii lei, mai mic decit in 2007 si va pot spune deja ca previziunea anului 2009 este undeva la 70% din bugetul anului 2008", a precizat comisar Catalin Chivu, seful IPJ Braila.
Peste 3.900 de dosare solutionate si aproape 2.000 ramase cu AN
In acest an, politistii au constatat 4.598 de infractiuni, dintre care 18,16% sint contra persoanei si 46,80% afecteaza patrimoniul acesteia. Cele mai multe dintre faptele de natura penala, respectiv 61,93%, au fost savirsite in mediul urban, 36,86% s-au produs in mediul rural si doar 1,21% in strainatate.
Lucratorii Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila au solutionat 3.902 de infractiuni, pentru care au fost cercetate 3.445 de persoane, 31,81% dintre acestea fiind prinse in flagrant. Ingrijorator este faptul ca 10,50% dintre cei care au comis infractiunile sint minori, iar 41,45% sint tineri cu virste cuprinse intre 18 si 30 de ani, restul fiind persoane fara ocupatie si cu antecedente penale. Una dintre prioritatile IPJ a constituit-o prevenirea si combaterea criminalitatii stradale, de la inceputul anului fiind constatate 473 de infractiuni comise in strada, 52 fiind cu violenta. Cele mai multe dintre acestea, adica 310, sint furturi, din care 181 sint din autovehicule sau componente exterioare ale acestora. In ceea ce priveste cauzele cu autori necunoscuti, in perioada ianuarie - noiembrie 2008, au fost solutionate 1.344 dosare, ce reprezinta 40,20% din cele inregistrate (3.343). Din dosarele cu AN ramase in lucru, cele mai multe reprezinta infractiuni de furt, iar cele mai putine sint inselaciuni.