Mergi la conţinutul principal

Bani grei din femei usoare

Nu au carte de munca, nu platesc nici un fel de taxe si impozite, dar au o meserie pe care o practica timp de citeva ore pe zi si de pe urma careia fac bani. Nu au un program fix, lucreaza cind vor si cit vor si nu dau socoteala nimanui legat de salariul pe care si-l fac. Muncesc ilegal, pentru ca profesia lor este interzisa prin lege, si sint amendate ori de cite ori sint prinse in timpul serviciului. Cu toate astea nu se invata minte si recidiveaza de fiecare data, pentru ca ceea ce fac este cea mai simpla modalitate de a face bani si, totodata, cea mai profitabila afacere. Ele sint prostituatele Brailei, femeile care ofera placeri de toate felurile, fara nici o obligatie sau remuscare, doar in schimbul unor foloase materiale. Marea lor majoritate actioneaza pe cont propriu, dar sint si o categorie care isi desfasoara activitatea sub tutela unor proxeneti. Pentru ca si-a dovedit rentabilitatea, s-au creat adevarate retele de prostitutie, care si-au intins tentaculele si peste hotare.
An de an, politistii si jandarmii braileni sanctioneaza zeci de prostituate, dar imediat dupa ce primesc procesele-verbale de contraventie, fetele se intorc pe strada. Faptul ca au mai adaugat o amenda la cele pe care le au, deja, acasa, nu le impiedica sa continue sa se prostitueze. Si nu o fac pentru a stringe bani sa-si plateasca amenzile, cazurile in care le achita fiind extrem de rare, ci pentru ca legislatia nu le sperie. Astfel, in baza Legii 61/1991 prostituatele pot fi sanctionate cu amenda de la 500 la 1.500 de lei doar pentru ca atrag persoane dornice de sex pe bani. Atunci cind ajung sa si intretina raporturi sexuale, ele risca chiar o pedeapsa cu inchisoarea, intre 3 luni si 3 ani, prevazuta de Codul Penal. "Pipitelor" li se intocmesc dosare penale de abia dupa ce sint depistate la "produs" de mai multe ori, avind si numeroase amenzi in buzunar. Cu toate acestea, insa, dupa luni de munca in care politistii aduna probe, prostituatele ajung rar dupa gratii. Surse judiciare ne-au precizat ca, de cele mai multe ori, ele scapa de condamnari deoarece instanta cere martori.
In aceste conditii, oamenii legii ajung sa intocmeasca degeaba zeci de procese-verbale de contraventie pe care prostituatele nu se obosesc sa le plateasca.

65 de prostituate prinse la produs intr-un an si jumatate

De exemplu, anul trecut, politistii braileni au amendat 19 prostituate, iar in primele cinci luni ale acestui an au aplicat 7 sanctiuni contraventionale, in valoare de 3.500 lei. Tot in 2007 au definitivat cercetarile intr-un dosar de prostitutie, iar in lucru se mai afla alte sapte dosare penale, dintre care unul este intocmit pe numele unei minore. "Anul acesta, jandarmii au sanctionat 17 persoane, cu amezi in valoare de 9.600 lei, dintre care niciuna nu a fost achitata. Una dintre contraveniente, respectiv P.I., de 34 de ani, a fost sanctionata in 7 cazuri, cu amenda in suma totala de 4.000 lei. Comparativ cu 2006, cind pe tot parcursul anului au fost sanctionate 22 de persoane, se observa o crestere a numarului persoanelor amendate. Acest lucru se datoreaza si infiintarii Postului de jandarmi Lacu-Sarat, care functioneaza incepind cu data de 1 ianuarie 2007. Principalele zone in care sint constatate astfel de fapte sint Padurea Stejarul, Statiunea Lacu-Sarat si Soseaua de Centura", ne-a precizat capitan Iulian Timofei, purtator de cuvint al Inspectoratului de Jandarmi Judetean Braila.

Prostituate cu vechime

De-a lungul anilor, piata prostituatelor s-a tot schimbat. Unele s-au lasat de meserie, altele s-au apucat, dar citeva si-au facut chiar o vechime si un renume in plan profesional. De exemplu, Cornelia Bajenica (26 de ani) din comuna Viziru, are patru dosare penale pentru prostitutie si la ora actuala este in inchisoare, pentru a-si ispasi o pedeapsa pe care a primit-o anul trecut. La momentul acela, prostituata avea deja o condamnare, de 5 luni cu suspendare, ce data din 2003. Ultima oara, Cornelia Bajenica a fost surprinsa racolind barbati pe Soseaua de Centura. In timpul cercetarilor, oamenii legii au stabilit ca ea venea de 4 - 5 ori pe saptamina la Braila, mai precis in zona Soseaua Buzaului - Cabana Stejarilor, oferind "servicii" participantilor la trafic. Intrebata care este motivul pentru care continua sa se prostitueze, desi avea o condamnare in cazier, Cornelia Bajenica a declarat ca "trebuie sa-si intretina mama, bunica si cei doi frati ai ei". In timpul audierilor, Cornelia a recunoscut ca, in circa jumatate de an, a facut sex cu vreo 70 - 80 de insi, de la care a primit intre 50 si 150.000 de lei vechi.
Din spate vine tare Irina P. (34 de ani), cu trei dosare penale, care actioneaza tot pe Soseaua de Centura. Cu un singur dosar penal, dar la fel de bine cunoscuta de politistii este Petruta F. (44 de ani) din Galati, a carei zona de actiune este Soseaua Baldovinesti. O alta prostituata cu greutate, de doar 19 ani, a fost trimisa in judecata la sfirsitul anului trecut. Originara din cartierul Apollo si pripasita pe B-dul Independentei, Cristina Loredana U. percepea sume cuprinse intre 70.000 si 200.000 de lei vechi de la fiecare individ cu care facea sex. Oamenii legii au calculat ca prostituata a acumulat, timp de opt luni, vreo 20 de milioane de lei vechi.
Tot la capitolul preturi, au mai descoperit prostituate care se vindeau pentru 30 de lei, sau 35 de lei si un telefon mobil.

Retele de prostitutie decapitate de Politie

Pe linga prostituatele care actioneaza singure mai exista si acea categorie ce lucreaza sub protectia unor proxeneti, ce primesc o cota parte din banii fetelor doar pentru ca le gasesc clienti. Doua astfel de retele ce actionau in Braila au fost decapitate de politisti pe parcursul a mai putin de trei luni.
In noiembrie 2005, o minora de 14 ani a fost scoasa pe piata sexului din municipiu prin intermediul unui anunt publicat in presa. "Doua dansatoare profesioniste, prestam servicii domnilor generosi la diferite ocazii, discretie maxima" - asa ii gaseau clienti fetei Marius-Cristian V. si Carmen - Nicoleta R., prietena lui, originara din Tirgoviste. Dupa ce au fost demascati, proxenetii au fost trimisi in judecata si s-ar putea "pricopsi" cu ani grei de puscarie. Pentru o partida de sex, Alexandra - Ioana P., cu domiciliul in Brasov, urma sa primeasca 2 milioane de lei.
In ianuarie 2006, ginerele celebrului "Gruia", Marius Ionita, zis "Pacala", care a alimentat ani in sir piata sexului din Braila cu minore, a fost arestat in urma unui flagrant organizat de judiciaristii de la Politia Municipiului. "Pacala", care mai avea un dosar la Parchet fiindca in 2004 a scos la produs o fata de doar 13 ani, a picat in capcana intinsa de specialistii de la Biroul de Investigatii Criminale, dupa ce a pretins unui client sub acoperire 150 de lei noi, in schimbul unei minore de 15 ani. Complicele lui "Pacala", Ionut Stanciu, de 21 de ani, a fost trimis in judecata, de asemenea pentru proxenetism, in timp ce minora prinsa in flagrant, Corina P., va raspunde penal pentru prostitutie. In seara cu pricina, fata urma sa aiba trei clienti, pentru o noapte cu acestia proxenetul cerind 7 milioane de lei.
Daca in cele doua cazuri fetele erau de acord sa se prostitueze, exista si situatii in care ele sint obligate sa faca acest lucru, dupa ce pica in plasa unor proxeneti. Sint batute, violate, amenintate in fel si chip pentru a se supune regulilor si apoi a fi vindute. Practic, de la prostitutie, la trafic de persoane nu este decit un pas, dar daca fetele refuza sa depuna plingeri impotriva proxenetilor, aceste retele nu vor putea fi decapitate, sustin politistii.

Sex pe bani... de pe vremea stramosilor

"La noi, la Braila, la tanti Elvira..." asa incep cele mai multe povesti legate de prostitutia practicata la Braila in perioada interbelica. La acea vreme orasul isi facuse un renume din a vinde placeri pe bani putini, la orice colt de strada, lucru atestat chiar de documentele existente la Arhivele Nationale, din perioada 1920 - 1944. Ca si la ora actuala, era una dintre cele mai profitabile afaceri, doar ca, desi nici atunci nu era legala, era tolerata. In acea perioada, in Portul Braila poposeau zilnic zeci de vapoare pline cu marinari dornici de petreceri si amoruri de-o noapte. Asa isi cistigau existenta sute de femei si matroanele lor, in renumitele case cu felinar rosu. Tanti Elvira era cea mai cunoscuta matroana a anilor '20, pe de o parte datorita preturilor rezonabile pe care le practica, dar si pentru ca oferea servicii la orice ora din zi si din noapte. In timp ce felinarele erau stinse la celelalte bordeluri, semn ca nu mai erau fete disponibile, la tanti Elvira se mai gasea cite una libera. Totusi, in patul ei ajungeai numai pe baza de "pile" si in schimbul unei taxe de urgenta.
Povestirile timpului spun ca in Braila nu exista strada care sa nu aiba macar o "tanti Elvira" cu prostituatele ei. In 1939 existau peste 150 astfel de case de "randevu" si 130 de femei usoare. Citeva dintre strazile care se umpleau noaptea de fetele cu rochii scurte sint Rahovei, Unirii, Albastra, Carol, Plevnei, Hepites, Calarasi, Grivitei, Cetatii, Stefan cel Mare, Rosetti. Exista si o legenda care spune ca strada Rosie a fost "botezata" asa deoarece acolo felinarele erau aprinse toata noaptea, semn ca erau mereu fete disponibile. La Directia Arhivelor Nationale Braila exista si un registru intocmit de Chestura, Politia din acea vreme, ce dateaza din perioada 1933 - 1934. Intocmit ca o condica, el contine nume, porecle si fotografii ale prostituatelor de atunci, realizate in mod artistic, ca pentru un album de prezentare.

Statul ar putea sa cistige de pe urma prostitutiei

Exista si un proiect de lege pentru legalizarea prostitutiei care are printre argumente atit latura financiara, cit si cea sociala. Practic, de pe urma impozitarii celei mai vechi meserii din lume, statul ar avea numai de cistigat. Impotriva proiectului sint, insa, Biserica Ortodoxa si prostituatele de lux, care cistiga bani frumosi si nu sint de acord sa plateasca taxe la stat. Totusi, nu trebuie ignorat faptul ca printr-o astfel de lege prostituatele ar putea fi obligate sa faca examene medicale periodice, ceea ce ar putea insemna un control al bolilor cu transmitere sexuala.
Unul din motivele pentru care se simte nevoia unei astfel de legi este acela ca masurile luate pina acum nu si-au atins scopul. Conform ultimelor statistici, numarul prostituatelor a atins cote alarmante, la fel ca si amenzile aplicate acestora si ramase neplatite. Potrivit bilantului realizat la nivelul Inspectoratului General al Politiei Romane, pe parcursul anului trecut s-au inregistrat, in toata tara, peste 700 de infractiuni de prostitutie si 237 de cazuri de proxenetism.

Politia Comunitara a sanctionat cu avertisment doar doua "fetite"

Din punctul de vedere al Politiei Comunitare, la Braila nu exista un fenomen propriu zis al prostitutiei stradale, cum se intimpla pe litoral, de exemplu, unde soferii sint acostati de pe marginea soselei de centura sau a marilor bulevarde. Traian Jipa, directorul Politiei Comunitare Braila, ne-a declarat ca, la noi, apar doar sporadic "fetite", pe la marginea municipiului. "E vorba despre una-doua persoane care incearca sa racoleze clienti din rindul soferilor. Au aparut in ultima vreme, de la jumatatea lunii mai, de cind a dat coltul ierbii, cum se zice, dar prezenta lor nu este constanta. Pina in prezent, agentii nostri au sanctionat cu avertisment doua asemenea persoane, care se aflau linga benzinaria "MOL" de pe Sos. Buzaului, si linga Service-ul Dacia, de pe Sos. de Centura. Nu au fost sanctionate cu amenda pentru ca n-au fost surprinse in flagrant", ne-a spus directorul Jipa. Acesta isi aminteste, de pe vremea cind era comandantul Politiei Braila, ca a existat, in judetul nostru, un "cuib" de prostituate, care vinau soferii de tir, in apropierea comunei Viziru. "In perioada 2001 - 2002, s-a actionat energic si s-a reusit eliminarea fenomenului, care n-a mai capatat proportiile de atunci", ne-a mai spus Traian Jipa. (F.C.)

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu