Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Bancile, obligate sa trimita scrisori restantierilor

Restantierii la banci, firme de leasing, de credite de consum sau asigurari cu intirzieri mai mari de 30 de zile vor ramine in baza de de date a Biroului de Credit numai patru ani, fata de cinci ani cum este stabilit in prezent. Modificarea a fost stabilita printr-o decizie a Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP) publicata in decembrie 2007 in Monitorul Oficial si care va intra in vigoare din luna februarie 2008.
Potrivit acestei decizii, termenul de stocare a informatiilor personale la Biroul de Credit privind clientii bancilor sau altor institutii de creditare nu poate depasi 4 ani de la ultima actualizare transmisa, sau de la plata ultimei restante, fata de 5 ani cit stipuleaza regulamentul prezent.
Cei care intra pe lista neagra a Biroului de Credit risca sa nu mai poata primi un nou credit. Decizia nu apartine insa Biroului de Credit, ci fiecare banca este libera sa decida, in functie de gradul de risc al clientului, daca acesta poate sau nu sa mai contracteze un nou imprumut.
O alta modificare adusa prin decizia Autoritatii Nationale de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal este aceea ca Biroul de Credit va primi informatii, de la finele lunii februarie, numai de la institutiile financiare si de credit, precum si de la societatile de asigurari pentru produsele de tip credit.
De asemenea, decizia stabileste ca datele negative (informatii referitoare la intirzierile la plata a obligatiilor decurgind din relatiile de creditare) vor fi transmise la Biroul de Credit doar dupa o notificare cu 15 zile a debitorului.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii