Bancile imbunatatesc depozitul la termen | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bancile imbunatatesc depozitul la termen

Una dintre cele mai uzitate metode de economisire este, in prezent, plasarea economiilor la bancile comerciale in depozite la termen sau conturi de economii, fiecare cu avantajele si dezavantajele sale. Desi dobinzile la depozitele la termen sint mai ridicate fata de cele ale conturilor de economii, de multe ori exista tentatia renuntarii la acest produs de economisire din cauza interventiei asupra lui.
Este bine stiut faptul ca, spre deosebire de contul de economii, daca banii sint retrasi dintr-un depozit inainte de scadenta se vor aplica penalitati, diminuindu-se astfel cistigul potential. De asemenea, in cazul depozitului la termen nu putem depune bani ori de cite ori dorim. Unele banci din piata s-au gandit si la aceste detalii. Astfel, unele permit incasarea dobinzii pe card prin intermediul unui cont curent in care este virata aceasta, iar altele, mai nou, acorda clientului posibilitatea sa mai depuna bani in depozitul la termen, fara sa perceapa comisioane.

Dobinda incasata pe card

In cazul depozitului la termen, banii sint plasati pe perioade prestabilitate din momentul constituirii. Orice retragere de numerar inainte de scadenta este penalizata, deponentul pierzind dobinda aferenta depozitului. Depozitele cu plata lunara a dobinzii permit in schimb incasarea dobinzii aferente depozitului la termen intr-un cont curent. De regula, aproape toate bancile permit ca la contul curent sa se ataseze un card de debit, insa deponentul nu va avea acces la depozitul constituit, ci doar la dobinda remunerata pe perioada depozitului.
Accesul la banii din depozit este permis la sediul bancii sau de oriunde din lume, daca se folosesc serviciile de internet banking. Acestea permit constituirea si spargerea oricind a depozitelor si virarea banilor pe contul de card.

Alimentare fara taxe

De la inceputul lunii iunie, doua banci si-au innoit oferta prin acordarea catre client a posibilitatii de alimentare a depozitelor la termen fara a percepe taxe. Astfel, BCR ofera posibilitatea alimentarii depozitelor la termen destinate persoanelor fizice, oricind, pe perioada de valabilitate a acestora, atit pentru depozitele deja constituite, cit si pentru cele noi, fara perceperea de comisioane sau penalizari. Dobinda platita de banca este cu atit mai mare cu cit depozitul este alimentat cu sume mai mari. In cazul in care depozitul a fost constituit cu optiunea de capitalizare a dobinzii la scadenta, atit depozitul, cit si sumele cu care a fost alimentat pot constitui impreuna un nou depozit la termen. Astfel, clientul poate obtine o dobinda mai mare, prin incadrarea intr-o transa superioara.
Banca nu percepe comisioane pentru alimentarea depozitelor si nici in cazul retragerii de numerar dupa prima scadenta, din depozitele constituite pe o perioada de 12, 18 sau 24 de luni. Cuantumul minim al sumelor cu care pot fi alimentate depozitele la termen este de 100 lei/euro/dolari/franci elvetieni.

Gratuitate pentru depunerile suplimentare

Spre deosebire de BCR, care nu taxeaza depunerile suplimentare pentru toate depozitele din portofoliu, OTP Bank ofera aceasta facilitate sub forma unei promotii care expira pe 6 iulie. Astfel, banca ofera un depozit cu scadenta unica, ce permite depuneri ulterioare pina la maturitate si o dobinda de 8% pe an pentru lei, cu conditia ca depozitul sa fie constituit in perioada 8 iunie - 6 iulie. Data scadenta a tuturor depozitelor constituite la OTP Bank in perioada respectiva este 14 septembrie 2007, iar clientii, persoane fizice, pot face depuneri suplimentare in orice moment, sumele aditionale beneficiind de aceeasi dobinda promotionala, calculata de la data depunerii. Pentru depozitele constituite in euro, OTP Bank bonifica o dobinda de 4,5% pe an. Dobinda este fixa pe toata perioada depozitului si se calculeaza la suma existenta la sfirsitul fiecarei zile, in contul clientului, fara sa fie perceput comision de retragere in ziua expirarii depozitului, potrivit datelor publicate de institutie. Depozitele la termen se pot constitui in lei si/sau euro, iar sumele minime necesare pentru constituirea acestora sint 100 lei sau 100 euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro