Lehman Brothers analizeaza posibilitatea de vinzare a operatiunilor de brokeraj si este in discutii avansate privind externalizarea diviziei de managementul investitiilor.
Afacerile care nu vor fi incluse in faliment vor continua sa functioneze, desi specialistii se asteapta la lichidarea lor.
Trecerea timpului este foarte importanta in prezent pentru Lehman Brothers, deoarece activele pe care intentioneaza sa le vinda se devalorizeaza constant pe masura ce institutia inainteaza in procesul de insolventa, din cauza lipsei de incredere a potentialilor cumparatori in brokerii companiei.
Astfel, o institutie cu o vechime de 158 de ani intra in faliment in urma crizei de pe piata creditelor, dupa ce a rezistat celor doua razboaie mondiale si prabusirii fondului de hedging Long Term Capital Management, scrie agentia internationala de stiri.
Actionarii bancii au devenit din ce in ce mai ingrijorati in ultimele saptamini in ceea ce priveste ipotecile si obligatiunile garantate prin active imobiliare controlate de banca, in valoare de 46 miliarde de dolari.
Totodata, piata si investitorii au manifestat temeri privind ratingul de credit al Lehman Brothers, respectiv potentialul de obtinere de lichiditati si majorare de capital.
Autoritatile americane si reprezentanti ai celor mai importante banci de pe Wall Street au purtat discutii timp de doua zile, la finele saptaminii trecute, pentru a lua o decizie asupra viitorului Lehman Brothers, unul dintre simbolurile istorice ale pietei de capital din Statele Unite.
In cadrul negocierilor din weekend, guvernul SUA a refuzat sa intermedieze preluarea celor mai neperformante active ale Lehman Brothers, avind alta atitudine decit in cazul preluarii Bear Stearns de catre JPMorgan Chase la un pret derizoriu. Oficialii federali au transmis bancilor sa sustina Lehman Brothers sau sa se pregateasca de noi scaderi ale increderii investitorilor, si implicit prabusiri ale altor banci de investitii.
Insa potentialii cumparatori au refuzat sa faca o oferta pentru preluarea Lehman, in lipsa sprijinului guvernamental, potrivit unor surse apropiate discutiilor, citate de Reuters.
Institutiile financiare din intreaga lume au suferit pierderi si devalorizari de active in valoare totala de 500 miliarde de dolari in urma crizei creditelor ipotecare.