"Balcescu" si "Murgoci" - duel in numar de olimpici calificati la faza nationala | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

"Balcescu" si "Murgoci" - duel in numar de olimpici calificati la faza nationala

Olimpicii braileni, calificati la faza nationala, sint, in majoritate, de la colegiile, "Balcescu" si "Murgoci", intre care exista o concurenta acerba de cind exista. De cele mai multe ori diferentele intre cele doua institutii sint foarte mici, insa ele conteaza pentru cele doua scoli. In acest an, ca de obicei, majoritatea olimpicilor provin de la aceste colegii, fiecare adjudecindu-si anumite discipline unde au mai multi calificati.
Cei mai multi elevi care vor pleca la fazele nationale ale olimpiadelor si concursurilor, pina la vacanta de primavara, are Colegiul "Balcescu" - 37.
La "Murgoci" sint 32 de elevi, calificati la fazele nationale, din care sase la geografie. Cinci dintre ei sint indrumati de profesoara Steluta Dan si unul de prof. Gabriel Pascu. Mai sint cinci elevi calificati la informatica - trei ai profesoarei Florina Marin si cite unul al profesorilor Gherghina Stanciu si Paul Prus, trei la istorie, cite doi la matematica, biologie, franceza si engleza, si apoi cite unul la disciplinele: sociologie, filozofie, chimie, fizica, latina, limba romana, rusa, astronomie, istorie si sociologie in dimensiune virtuala si limba greaca.
La "Balcescu" cei mai multi calificati la faza nationala sint la limba romana, sapte elevi, cite doi pregatiti de profesoarele Georgiana Zamfir, Adriana Bogatu, si cite unul de la profesorii: Camelia Neacsu, Marcel Ganea si Florentina Andronache. La matematica s-au calificat sase elevi, cite doi de la profesorii: Carmen Botea, Gabriel Daniilescu si Iulian Danielescu. La fizica sint calificati cinci elevi, trei pregatiti de profesorul Liviu Arici si doi ai profesorului Tudorel Joghiu. La informatica sint calificati patru elevi, la chimie trei, iar la biologie si franceza cite doi. Cite un elev s-a calificat la disciplinele: geografie, germana, economie, psihologie si istorie. "Balcescu" are doi elevi calificati si la Concursul National "^/- Poezie".
Elevii care obtin asemenea performante au un regim special de viata, in sesnsul ca o parte importanta a timpului lor liber il dedica studiului, iar profesorii le acorda atentie si muncesc alaturi de ei. "Profesorii au programe speciale, lucreaza impreuna cu acesti elevi inclinati spre performanta in biblioteca, in cabinete sau laboratoare, le aplica diferite teste si le ofera mult material pentru studiul individual. In functie de orarul fiecarui profesor si de orarul elevilor stabilim si un program strict de lucru la scoala. Este adevarat, ca noi avem mai multi elevi la anumite discipline, iar cei de la "Balcescu" la alte discipline, dar noi nu am urmarit acest lucru. Profesorii nostri lucreaza la toate disciplinele la fel. Probabil ca la originea acestor diferentieri stau pasiunile copiilor pentru o disciplina sau alta si cum opteaza ei in clasa a VIII-a", a explicat directorul adjunct al Colegiului "Murgoci", prof. Viorica Mosescu. Elevii de la "Murgoci" calificati la faza nationala a olimpiadelor au primit, din partea conducerii scolii si a Asociatiei Parintilor cite un premiu de 100 de lei, iar profesorii care i-au pregatit vor primi cite 2% in plus la salariu. Si la Colegiul National "Balcescu" secretul unor astfel de performante sta tot in multe ore de lucru individual sau sub supravegherea profesorului. "La noi, in fiecare simbata se lucreaza pe cercuri la diferite discipline. Elevii lucreaza mult in plus, indrumati si controlati de profesori. Ei parcurg materia inaintea colegilor de la clasa pentru a putea efectua experimente, sa aprofundeze. Munca este foarte specializata la un astfel de nivel si nu este usor. Si atunci cind ai un copil si atunci cind ai patru sau cinci tot asa lucrezi, efortul este acelasi. Elevii trebuie si ei sa depuna eforturi suplimentare", a spus prof. Carmen Botea, directorul Colegiului "Balcescu". Ca forma de recompensare a profesorilor, la "Balcescu" acestia primesc distinctii, gradatii, insa conducerea scolii considera ca ar trebui sa se faca mai mult pentru ei, pentru ca la gradatii, de exemplu, un punctaj la fel de mare ca si acesti profesori pot lua cadrele didactice care au realizat proiecte educationale, ceea ce presupune un alt tip de efort.

"Esentiala este comunicarea dintre profesor si elev"

La aceste colegii invata, la fiecare, aproape 900 de elevi, insa dintre acestia numai citiva reusesc sa faca performanta la nivel national. Taina, spune profesoara Carmen Botea, sta in dotarea intelectuala a copilului, modul in care a lucrat la disciplina respectiva in gimnaziu, pentru ca fara o baza solida nu se poate construi nimic, si gradul in care coopereaza, accepta sarcinile pe care i le da profesorul.
"A avea rezultate in liceu inseamna a-ti descoperi copiii talentati inca din clasa a V-a si a lucra cu ei suplimentar, chiar daca nu exista olimpiade. Treptat se dezvolta dragostea pentru disciplina si placerea de a lucra pentru performanta. Copilul trebuie sa fie pasionat de lectura, de cunoastere, de nou, insa esentiala este comunicarea dintre profesor si elev. Elevul trebuie sa munceasca tot timpul pentru performanta, chiar si in vacante. Elevii mei au citit si au fisat statele lumii in vacanta. Citesc si carti in limba engleza, le place sa studieze, altfel nu pot face performanta. Pentru olimpiada nu se lucreaza in salturi. Lucram impreuna inca din octombrie si nu li se pare mult. Uneori, cind nu am eu timp protesteaza pentru ca nu ne putem intilni ca sa lucram. Acest stil de lucru s-a vazut pentru ca la faza judeteana am avut in concurs 30 de elevi si toti au avut rezultate bune", a explicat profesoara Steluta Dan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro