Bacterie ucigasa in Spitalul Judetean | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Bacterie ucigasa in Spitalul Judetean

Un bebelus in virsta de numai sapte luni si jumatate, din Braila, a ajuns in stare critica la un spital din Bucuresti, dupa doua internari la Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean, de unde a fost externat ca fiind purtator al unui microb spitalicesc, mortal, deosebit de periculos, bacteria Klebsiella. Rudele micutului, unele chiar cadre medicale, sustin ca bebelusul a contactat bacteria respectiva la prima internare la Pediatrie si ca, daca n-ar fi fost dus de urgenta la Bucuresti, unde a fost suspectat de septicemie cu Klebsiella, n-ar fi scapat cu zile. Acum, micutul se afla in continuare la Bucuresti, se simte mult mai bine, insa parintii sint speriati ca acesta ar putea ramine cu sechele. Cadrele medicale de la Sectia de Pediatrie a Spitalului Judetean Braila neaga vehement ca bebelusul ar fi racolat bacteria in spital, desi recunosc faptul ca bebelusul nu prezenta simptomele infestarii cu Klebsiella la internare, insa la externare da. Mai mult, medici de la Pediatrie sustin ca nu-i exclus ca rudele bebelusului - tatal asistent de ortopedie in acelasi spital, bunica paterna, asistent de reanimare - sa fi adus bacteria ucigasa in preajma copilului, pe timpul deselor vizite in spital. Ceea ce conduce la o singura ipoteza: bacteria vine din Spitalul Judetean.

"Grav este ca e posibil ca si alti copii internati in acel spital sa fi fost infestati cu acest microb"

Micutul Eduard Serbanescu se afla internat, in prezent, la Spitalul Marie Curie din Bucuresti, impreuna cu mama sa, Alina, fiind suspect de septicemie cu Klebsiella, o bacterie spitaliceasca, deosebit de periculoasa, care a luat, in timp, chiar si vieti omenesti, provocind infectii generalizate fulminante. Povestea copilului, care a fost, mai inainte, internat la Braila, in virsta de numai sapte luni si jumatate, a inceput inca din 7 aprilie, cind parintii au intrat in panica fiindca bebelusul a avut un scaun prost si a regurgitat, timp in care a dat impresia ca a aspirat alimente. Iata, in acest sens, mesajul transmis, ieri, reporterilor nostri de catre bunica materna a lui Eduard Serbanescu: "Vineri, 7 aprilie 2006, un copil de 7 luni si jumatate, a fost internat la Sectia Pediatrie a Spitalului Judetean Braila in urma unei varsaturi si a unui scaun diareic. I s-a pus diagnosticul initial de enterocolita. Pe data de 14 aprilie 2006, datorita faptului ca starea copilului se inrautatea vizibil, parintii au cerut trimiterea copilului la Spitalul Budimex ("Marie Curie") din Bucuresti. Diagnosticul pus de cei de la Bucuresti a fost "pneumonie" si l-au externat pe data de 19, vindecat. Ajuns la Braila, starea copilului s-a inrautatit din nou si a fost internat din nou pe data de 21 in aceeasi Sectie de Pediatrie a Spitalului Judetean Braila cu diagnosticul de bronhopneumonie, febra ii crestea si scadea brusc, iar lui i se faceau impachetari cu prosoape ude, cite cinci ore. Tot atunci, li s-a transmis parintilor ca in urma unei analize de tip "hemocultura", realizata inainte de plecarea la Bucuresti, a reiesit faptul ca in singele copilului se afla germenele de spital numit Klebsiella. Parintii au cerut din nou trimiterea copilului la Bucuresti, iar diagnosticul care l-a insotit a fost "septicemie cu Klebsiella". Din informatiile pe care le-am obtinut de pe Internet, este vorba despre o boala foarte grava, transmisibila, cu rata de mortalitate foarte mare. De asemenea, in astfel de situatii sint necesare o serie de masuri suplimentare de igiena. Grav este ca e posibil ca si alti copii internati in acel spital sa fi fost infestati cu acest microb".
Tot ieri, Robert, tatal bebelusului, asistent de ortopedie in Spitalul Judetean, ne-a povestit ca bebelusul a fost internat si tratat timp de citeva zile, dupa care a cerut un transfer la Bucuresti, iar la intoarcerea acasa a aflat ca, la prima internare, copilului i se facuse o analiza care a scos la iveala prezenta microbului spitalicesc in singe: "Acum se simte mai bine, dar as vrea sa stiu daca va ramine sau nu cu sechele. La Bucuresti i s-au administrat antibiotice foarte puternice si se pare ca a depasit starea critica, insa eu cred, in continuare, ca a luat bacteria asta din Pediatrie. Cei de aici au incercat sa spuna ca eu as fi adus microbul, fiindca lucrez si eu in spital, sau mama, ca lucreaza in Anestezie-Terapie Intensiva, insa mi-am informat si intrebat si eu superiorii si asa ceva nu exista. Va dati seama ce ar insemna asta? Noi lucram cu plagi deschise".
Ca Eduard se simte, acum, mai bine, ne-a confirmat si Alina Serbanescu, mama sa: "Este mai bine, da! Cei de aici, de la Bucuresti, spun ca microbul l-a luat la prima internare, de la Pediatrie. Bacteria respectiva traieste in mediul spitalicesc, acum, copilul e mai bine, iar astazi (ieri - n.r.) i s-a recoltat din nou singe pentru refacerea acestei analize. Trebuie sa tragem un semnal de alarma, fiindca, normal, sectia de Pediatrie ar fi trebuit, in aceste conditii, sa intre in carantina". Bunica materna a bebelusului a apelat la toate institutiile indrituite sa inregistreze un asemenea caz, insa, in zilele de Paste, n-a prea avut succes: "Am sunat si la Minister, si la Directia de Sanatate, si la Sanepid... Azi iar am sunat la Sanepid si s-au mirat: "Seful nu este! Dar cind a iesit analiza copilului?! Pina acum, Spitalul ar fi trebuit sa ne anunte". ".

"Nu este o infectie interna!"

Reporterii nostri au mers pe firul evenimentelor si au aflat ca, mai intii, Eduard Serbanescu a fost internat la Sectia Pediatrie I a Spitalului Judetean, la dr. Aurora Gheorghiu, care ne-a relatat: "Copilul s-a internat in reanimare pentru o enterocolita severa, iar dupa 1, 2 zile s-a ameliorat, dupa care afectiunea s-a agravat. A fost pus sub tratament, insa parintii, foarte agitati, tatal si una dintre bunici, care sint tot cadre medicale, au venit tot timpul in sectie, s-au hotarit sa plece la Bucuresti. Intre timp s-au facut o serie de investigatii pentru a depista cauza agravarii bolii. Rezultatul analizei "hemocultura" a iesit in vremea in care copilul era la Bucuresti. La noi fusese tratat cu cefalosporine. Am incercat sa o sun pe mama sa-i spun ca analiza a depistat bacteria Klebsiella, dar nu mi-a raspuns. Apoi, copilul s-a internat din nou, insa in cealalta sectie si atunci am comunicat si rezultatul. Intr-adevar, la internare, copilul nu avea germenele Klebsiella, dar nici din spital nu l-a luat. Copilul a venit cu o stare deosebita. Nu, la internare nu i-am facut "hemocultura", insa celelalte analize n-au reliefat prezenta vreunui microb cu potential patogen, iar la externare, da, s-a constatat prezenta germenului. Eu am dovedit multa solicitudine, dar familia... Se mai intimpla! Nu neg ca Klebsiella este un microb care apare in spitale, insa a fost o zi de ameliorare, dar a fost o avalansa de vizite. Pe el l-am izolat intr-o rezerva. In ziua trimiterii la Bucuresti i s-a recoltat din nou proba, iar dupa citeva zile s-a constatat Klebsiella. Nu, n-am avut asemenea cazuri, de cind imi amintesc eu, insa nu este ceva neobisnuit. Am mai facut si altor copii analize similare, nu recent, si n-a iesit bacteria aceasta. Intr-adevar, avem copii care se interneaza dupa o alta internare, in stare critica. Dar nu e neobisnuit, spitalul nu e steril, sectia nu e sterila". Sefa Sectiei Pediatrie I, dr. Mariana Chiriacescu, era la curent cu acest caz: "Fiecare organism are individualitatea lui de a reactiona. Membrii familiei s-au fitiit pe acolo. Nu este o infectie interna. Este un caz infectat cu un microb mai rezistent la antibiotice. Nu este o infectie interna!". De aceeasi parere a fost si dr. Virgil Costea, seful Sectiei Pediatrie II, la care a ajuns bebelusul, la a doua internare, dupa experienta de la Sectia I si de la Bucuresti: "Copilul a fost internat de doua ori, prima data la dr. Chiriacescu. Nu-i asa ca a fost infectat in spital. E de discutat!". Dr. Costea parea sa cunoasca foarte bine cazul Serbanescu si nu a negat ca a vazut rezultatul analizei care atesta ca bebelusul avea infectie cu Klebsiella. "Am cautat si ne-am interesat si am aflat ca acest germene are perioada de incubatie de numai citeva zile, perioada care coincide cu zilele din prima spitalizare. Ma intreb, daca nu ne-am fi intors la spital, daca am fi aflat vreodata ca bebelusul are acest microb?!", a adaugat Robert Serbanescu, tatal micutului.

Ce este Klebsiella?

In 2002, la Oradea, 11 copii au murit in urma infectiei cu acest germene contactat in spital, iar la Ploiesti, in 2004, 21 de micuti au murit din cauza aceluiasi microb. Mai multi medici au fost, atunci, mustrati sau destituiti din functii. In martie 2006, pe fondul unei presupuse infectii cu acest microb, la Spitalul Caritas din Bucuresti a izbucnit un scandal, dupa ce o doctorita a murit subit, iar seful spitalului a negat existenta microbului in unitate. Ancheta nu s-a finalizat, in acest caz. Klebsiella capata o virulenta deosebita in mediile spitalicesti, unde se fac tot felul de manevre la copii prematuri, cu greutate mica. Cu ani in urma, Klebsiella a facut victime chiar si printre cadrele medicale. Klebsiella este un gen bacterian constituit din bacili gram negativi din familia enterobacteriaceelor. Se izoleaza de obicei in materiile fecale ale omului si animalelor. Patogenicitatea sa se manifesta la nivelul aparatului respirator, digestiv si genito-urinar. Specia cel mai frecvent izolata la om este Klebsiella pneumoniae (sau bacilul Friedlander) care determina pneumonii. Klebsiella este o enterobacterie care, In general, se gaseste la nivelul cailor respiratorii, iar cel mai frecvent In spitale, In sectiile de urologie, provocind infectii urinare. Specialistii sustin ca aceasta bacterie are o rezistenta mare la antibiotice. Bacteria poate provoca si pneumonie si poate fi mortala In cazul unor tulpini multirezistente.

Raport infricosator

Presa centrala consemneaza faptul ca, scriptic, Romania sta mai bine decit Statele Unite, ca numar de infectii intraspitalicesti (nosocomiale). Explicatia este ca la noi cazurile nu sint raportate. Medicii si directorii de spitale trec zilnic cu vederea peste astfel de cazuri, fie de frica, fie din nestiinta - sustin epidemiologii. Daca Franta declara 7 la suta cazuri de infectii intraspitalicesti anual la numarul total de internati, iar SUA - 10 la suta, Romania se poate "lauda" cu un procent de doar... 0,5 la suta! Adica vreo 12.000 de cazuri la 5-6 milioane de internari, Intr-un an.
Epidemiologii de la Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile, din cadrul Institutului de Sanatate Publica Bucuresti, spun ca numarul infectiilor de acest gen este mult mai mare si exista In orice spital. Cei mai frecventi germeni de spital sint streptococii, stafilococii, Piocianicul si Klebsiella. In spitale, acestia sint multirezistenti la antibiotice. Infectiile generate de acesti microbi, In functie de locul de patrundere In organism, pot duce la septicemie si, In unele cazuri, la deces.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro