Mergi la conţinutul principal

Bacalaureat cu telefonul în chiloţi

Tehnicile moderne de copiat la examene au fost învinse de vigilenţa profesorilor asistenţi şi de tehnica modernă a unui preşedinte de bacalaureat. Ieri, au fost eliminaţi din examen cinci candidaţi, patru fiind de la centrul de examen de la Liceul Pedagogic şi altul de la centrul organizat la Grupul Şcolar "Brâncoveanu". Dintre cei cinci, numai unul a încercat să copieze cu tradiţionalele metode, copiuţele. Ceilalţi au crezut că tehnica învinge orice obstacol şi astfel vor lua şi ei bacalaureatul.

Ieri, în jurul orei 10.00, preşedintele comisiei de bacalaureat de la Liceul Pedagogic, conf. univ. dr. Gheorghe Stoian, şi-a activat opţiunea bluetooth la telefonul mobil şi a început să se plimbe pe holuri şi în săli. Aşa a descoperit că în anumite săli erau telefoane care aveau activate această funcţie, deşi candidaţii nu ar fi trebuit să aibă niciun mijloc de comunicare asupra lor, aşa cum atenţionau zecile de afişe lipite prin toată şcoala.

Tehnici noi de copiere

"Îmi pare rău, ştiu că aşa am luat o şansă unui copil, dar ei nu-şi dau seama în ce intră atunci când sunt hotărâţi să copieze. Nu am avut ce să fac. În momentul în care mi-am activat telefonul, mie îmi apărea şi numărul de telefon activat în apropiere. Am avut experienţă din vară, de la Slobozia. Şi acolo am prins pe cineva. Oricum, şi profesorii supraveghetori văzuseră că era ceva în neregulă cu candidaţii respectivi: mormăiau singuri şi se auzea de la ei un zumzet de parcă vorbea tot timpul cineva. Mi se pare totuşi nedrept să fie atât de aspru pedepsiţi, pentru că un sistem performant de descoperire a telefoanelor activate sau a hands-free-urilor ar trebui să existe în toată ţara. Practic, ei au un handicap. Poate că alţii au copiat şi nu au fost prinşi, dar nu am ce să le fac. Sunt disperaţi, dar problema este cum au ajuns ei aici", a spus conf. univ. dr. Gheorghe Stoian, cadru didactic al Facultăţii de Biologie de la Universitatea Bucureşti. Cei patru candidaţi, când au fost rugaţi să iasă din clasă pentru că au încercat să copieze nu au protestat şi s-au conformat. Unul singur a fost mai vocal, nemulţumit că o profesoară care supraveghea l-a pus să-şi descheie încă un nasture la cămaşă şi i se vedeau firele de la căşti lipite cu leucoplast chiar pe piele. Vicepreşedintele comisiei, prof. Corina Pavel, ne-a explicat că la un moment dat unul dintre candidaţi a încercat să intimideze profesoarele, dar când a înţeles că pentru situaţia creată era singurul vinovat a tăcut. "Unul dintre candidaţii eliminaţi ne-a povestit că a dat 200 de milioane pe pregătirile la matematică şi nu a înţeles nimic. Aceasta era singura lui soluţie, copiatul, pentru că bacalaureatul trebuia să-l ia, angajatorul îi impunea acest lucru", povesteşte profesoara Corina Pavel.

La Pedagogic au fost descoperiţi că au încercat să fraudeze examenul patru candidaţi, doi cu hands-free, unul cu telefon mobil şi căşti, iar al treilea cu copiuţe. Vigilenţa profesorilor a demascat şi un alt candidat, de la centrul de examinare de la Grupul Şcolar "Brâncoveanu". Respectivul avea căşti în urechi şi un telefon care era într-un loc din care pe moment, în faţa profesorilor, nu a putut să-l scoată: în chiloţi. "După prima jumătate de oră a examenului, profesorii supraveghetori au observat că tânărul mormăia singur, iar în căştile din urechi vorbea cineva foarte tare încât se auzea în toată clasa. Au chemat preşedintele comisiei, candidatului i s-a spus să iasă din sală şi a ieşit fără incidente, dar a spus că nu poate să scoată telefonul pentru că este într-un loc mai delicat. A recunoscut că a copiat. Era a treia oară când dădea bacalaureatul şi mai avea doar o probă de trecut", a spus profesoara Steluţa Dan.

Cei eliminaţi trebuie să dea toate probele bacalaureatului din nou

Toţi cei cinci candidaţi eliminaţi nu numai că au pierdut proba la care au încercat să copieze, ci şi toate probele promovate până atunci. Ei, dacă vor să ia bacalaureatul, trebuie să-l mai dea o dată, integral, pentru că nu li se mai echivalează nicio probă trecută anterior, conform art. 58, aliniatul (7) din metodologia de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat.

"Eu am atras atenţia tuturor profesorilor supraveghetori să fie atenţi la toţi candidaţii care mormăie aiurea, care nu au un ritm de rezolvare a subiectelor obişnuit, adică stau perioade mari de timp şi apoi, deodată, le vine inspiraţia sau au negi ciudaţi pe faţă, urechile acoperite nefiresc. Ce putem să facem? Sunt candidaţi care au terminat în anii trecuţi, care nu mai au nicio treabă cu şcoala şi încearcă şi ei să ia bacalaureatul, dar mai multe probleme ne facem noi decât ei", a spus inspectorul şcolar general Viorel Mortu.

Anul trecut, la aceeaşi probă obligatorie a profilului, la examenul din toamnă au fost eliminaţi din examen opt candidaţi, la care s-au mai adăugat încă doi de la alte două probe, în total fiind zece eliminaţi. La sesiunea de acum, aceştia cinci au fost primii eliminaţi.
Precizăm că ieri la proba obligatorie a profilului au dat examen 1.175 de candidaţi la matematică, istorie sau geografie, în funcţie de profilul urmat. Din totalul candidaţilor înscrişi, 32 nu s-au prezentat pentru susţinerea probei, iar 5 candidaţi au fost eliminaţi.
Astăzi se va susţine proba la alegere din aria curriculară corespunzătoare specializării, iar mâine proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzătoare specializării. Rezultatele se vor afişa pe 28 august, iar contestaţiile se depun în aceeaşi zi, începând cu ora 16.00. Până pe 2 septembrie se vor rezolva contestaţiile, iar rezultatele finale se afişează pe 3 septembrie.

Liceul ar trebui să fie numai pentru elite

"Dacă se va aproba ca liceul să fie obligatoriu, aşa cum doreşte doamna ministru Andronescu, ne vom întâlni din ce în ce mai des cu astfel de situaţii. Sunt persoane cu coeficient de inteligenţă mai scăzut, care trec liceul ca vai de ei, la limită, şi când ajung la primul examen serios din viaţa lor clachează. Liceul ar trebui să fie doar pentru elite, sau să se dea bacalaureat diferenţiat, pentru cei care nu vor la facultate, dar pot urma foarte bine o şcoală postliceală", a declarat conf. univ. dr. Gheorghe Ştefan.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

recomandari

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro