* la proba de Limba și literatura română desfășurată ieri, candidații de la Real au avut la punctul 3 de prezentat particularitățile unei nuvele studiate, iar cei de la Uman caracterizarea unei nuvele studiate * subiectul de eseu a fost similar cu cel de la simularea națională din martie * în centrele de examen din Brăila prima probă a bacalaureatului s-a desfășurat fără incidente
Absolvenții de liceu au susținut ieri prima probă scrisă din cadrul examenului național de Bacalaureat 2021, cea la Limba și literatura română. Emoțiile au fost mari pentru candidați, mai ales că erau nerăbdători să vadă ce le “pică” la subiectul 3 - eseul. Iar ceea ce le-a “picat” a fost nuvela. Cerințele au fost ușor diferite pentru liceeni, în funcție de profilul absolvit de aceștia. Astfel, la profilul Uman și Pedagogic, candidații au avut de redactat un eseu despre particularitățile de construcție a unui personaj dintr-o nuvelă studiată. În ceea ce privește absolvenții de liceu de la profilurile Real și de la filiera tehnologică, aceștia au avut de scris un eseu despre particularitățile unei nuvele studiate.
Subiectele I și II au fost comune pentru toți candidații, indiferent de profil. La primul subiect, aceștia au avut un text la prima vedere - “Viața lui I. L. Caragiale” de Șerban Cioculescu, pe baza căruia au trebuit să rezolve mai multe cerințe. Tot la primul subiect, candidații au avut de redactat un text argumentativ pe tema “dacă greutățile vieții pot îngreuna sau nu realizarea responsabilităților față de familie”, pornind de la fragmentul lui Șerban Cioculescu. În ceea ce privește al doilea subiect, tinerii au avut de comentat o poezie de Ion Vinea - “Drum”.
Noroc sau nu, subiectul al treilea de la proba de Limba și literatura română de ieri a fost similar cu cel de la simularea națională a Bacalaureatului din martie. Atunci, elevii de la Real au avut de redactat un eseu în care să prezinte particularitățile unui text narativ studiat aparținând lui Ioan Slavici, iar cei de la Uman caracterizarea unui personaj dintr-un text de Ioan Slavici.
Câți tineri brăileni s-au prezentat la examen?
La proba de Limba și literatura română s-au înscris 1.514 candidați, 1.445 din promoția curentă și 69 candidați din promoțiile anterioare. Dintre aceștia, au absentat la probă 34 candidați din promoția curentă și 7 absolvenți din promoțiile anterioare. Testarea s-a desfășurat în condiții foarte bune, fără să se înregistreze incidente, după cum ne-au trasmis reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean Brăila.
Examenul de bacalaureat continuă astăzi cu “proba de foc”. Vorbim de proba obligatorie a profilului și specializării, în care absolvenții de Real și Tehnologic vor da examen la Matematică, iar cei de la Uman și Pedagogic la Istorie. Ultima probă scrisă, cea la alegere a profilului și a specializării este programată miercuri, 30 iunie.
Reamintim că probele încep la ora 9:00, accesul elevilor în săli fiind permis până la ora 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, din momentul în care s-a încheiat distribuirea subiectelor fiecărui elev. Toate sălile de examen au în dotare camere funcționale de supraveghere video și audio. Pentru rezolvarea subiectelor, candidații vor folosi numai cerneală sau pastă de culoare albastră.
Este interzisă introducerea în sălile de examen a unor obiecte, precum: ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete etc. De asemenea, elevii vor fi informați că este interzis accesul în săli cu orice fel de lucrări: manuale, dicționare, notițe, însemnări etc., precum și cu orice mijloc electronic de calcul, de stocare de informații sau de comunicare (stick-uri de memorie, telefoane, tablete etc).
În același timp, candidaților le este interzis să comunice între ei sau cu exteriorul, să transmită ori să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare în interior sau cu exteriorul. Cei surprinși în aceste situații vor fi eliminați din examen și nu vor mai avea dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului.
Afișarea primelor rezultate, în centrele de examen și pe site-ul bacalaureat.edu.ro, este prevăzută pentru data de 5 iulie. Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00. Acestea pot fi transmise și prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 9 iulie.
Pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să obțină nota 5 la toate cele trei probe scrise iar media acestora să fie cel puțin 6.
La fel ca la Evaluarea Națională, Inspectoratul Școlar Județean Brăila pune la dispoziția celor interesați linia TELVERDE 0800800362 pentru sesizarea eventualelor disfuncționalități pe durata probelor de examen. De asemenea, există și linia TELVERDE 0800801100 a Ministerului Educației la care se pot face sesizări.