Mergi la conţinutul principal
Cum vrea Chiscaniul să încalce dreptul de proprietate al municipiului

Bătălia pe redevențe

* chiar și în contextul realizării Asociației pentru Dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat există un conflict administrativ deschis între Primăria comunei Chiscani și Primăria Municipiului Brăila * este vorba despre șapte terenuri de 10.113 mp în total, pe care municipalitatea le deține în stațiunea Lacu Sărat și pe care UAT Chiscani le vrea * Primăria Brăila încasează și redevențe pentru acele imobile, iar Tribunalul Brăila a stabilit ca banii pentru perioada 2017-2019 să meargă către Chiscani * în martie, consilierii municipali au spus încă o dată „pas” cererii chiscănenilor de a le fi predate respectivele terenuri * secretarul municipiului Ion Drăgan a punctat că dreptul de proprietate este garantat de Constituție și în cazul UAT-urilor *de cealaltă parte, președintele CJ Brăila Francisk Chiriac ne-a informat totuși că Asociația ”Lacul Sărat” este pe drumul cel bun și că urmează să se apuce de treabă

 

Situație tensionată între Primăria Municipiului Brăila și cea a Comunei Chiscani. Este vorba despre șapte terenuri pe care municipalitatea le deține în Stațiunea Lacu Sărat, pentru care încasează și redevențe, acestea fiind concesionate încă de pe vremea când Municipiul deținea stațiunea, imobile pe care Primăria Chiscani le vrea în proprietate. Și pentru toate acestea s-a ajuns chiar la un proces recent între cele două entități, din care Primăria Chiscani a ieșit oarecum învingătoare. Însă lucrurile sunt departe de a fi considerate clarificate, în special după o mutare a consilierilor municipali, în ședința ordinară din luna martie, care au refuzat indirect transmiterea respectivelor terenuri râvnite de Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Chiscani. Interesant este că tot acest episod se desfășoară în contextul în care Asociația de Cooperare și Parteneriat Local pentru Dezvoltarea Stațiunii ”Lacul Sărat” Brăila, pare să prindă contur. Dar să vedem cum s-a ajuns în această situație.

 

Firul poveștii

Așa cum se știe, în urmă cu câțiva ani a existat un proces între Primăria Brăila și cea din Chiscani pentru stabilirea limitei administrativ teritoriale. Mai exact, dacă zonele aferente Stațiunii Lacu Sărat și cele ale platformei chimice aparțin din punct de vedere administrativ-teritorial de comuna Chiscani sau de Municipiul Brăila. Chiscani a avut câștig de cauză la vremea respectivă, însă a mai existat o discuție referitoare la domeniul public. Astfel că municipalitatea a rămas cu bunuri de domeniu public în zonele respective (străzi, alei, infrastructură de iluminat, infrastructură de trasport a apei, canalizare), pe care a decis ulterior să le transmită către comuna Chiscani, considerând că autoritatea locală de acolo ar trebui să se ocupe de întreținerea acestora. Comuna Chiscani însă, prin primarul Costică Cojea, a notificat de două ori Primăria Brăila, în 2017 și în 2018, solicitând predarea a șapte terenuri din stațiune, care totalizează 10.113 mp și pentru care municipalitatea obține redevențe, acestea fiind concesionate. Terenurile fac parte din domeniul privat al Municipiului Brăila, astfel că Primăria a ignorat notificările Primăriei Chiscani, motiv pentru care aceasta a apelat la instanța de judecată. UAT Chiscani a solicitat și radierea din cărțile funciare a dreptului de proprietate aferent celor șapte terenuri. Iar Tribunalul Brăila i-a dat oarecum câștig de cauză comunei. Pe scurt, a obligat Primăria și CLM Brăila să soluționeze cele două notificări transmise de Chiscani. De asemenea, a obligat municipalitatea să plătească UAT Chiscani redevențele încasate în perioada 2017 - 2019, precum și cheltuieli de judecată. Mai exact, discutăm despre 60.941 lei în total, din care 55.268 lei bani din redevențele încasate.  Totuși, instanța a respins cererea privind obligarea la plata penalităților de întârziere, solicitarea fiind considerată neîntemeiată. Totodată, a respins și cererile de obligare la plata impozitelor încasate, precum și radierea din cărțile funciare a dreptului de proprietate aferent celor șapte terenuri, ca prematur formulată.

Cu toate acestea, deși așa cum ne-a informat secretarul general al Municipiului Brăila Ion Drăgan, Primăria a achitat respectivele redevențe către UAT Chiscani, în privința terenurilor consilierii municipali au interpretat hotărârea judecătorească așa cum au crezut mai bine de cuviință. Practic, au soluționat notificările venite din partea comunei Chiscani, printr-o hotărâre aprobată la finele lunii trecute, prin care și-au exprimat dezacordul în legătură cu transferul terenurilor respective. CLM Brăila a decis astfel respingerea notificărilor cu privire la terenurile din domeniul privat, ca nedovedite. Rămâne de văzut ce anume va face comuna Chiscani mai departe.

 

Despre ce terenuri și concesiuni este vorba

După cum aflăm din raportul proiectului de hotărâre aprobat de membrii CLM Brăila, bunurile despre care se face vorbire se află în Stațiunea Lacu Sărat. Un teren în suprafață de 380 mp (Aleea Parcului nr. 5A), unul în suprafață de 410 mp, (Aleea Parcului nr. 5), unul în suprafață de 225 mp, toate concesionate către SC Nelisim Prod SRL. De asemenea, un alt teren în suprafață de 5.820 mp (Aleea Centrală nr. 2B), concesionat către Eldomir Impex SRL, un teren de 2.226 mp, (Aleea Centrală nr. 2A) concesionat către TBRCM SA, un teren de 197 mp (Aleea Centrală nr. 25 - Vila Nufărul), concesionat către Ana Cristina Lazăr și un teren în suprafață de 855,18 mp (șoseaua Vizirului, km7), de asemenea concesionat către Eldomir Impex SRL.

Redactorii ”Obiectiv - Vocea Brăilei” au încercat să îl contacteze pe primarul comunei Chiscani, Costică Cojea, însă în ciuda eforturilor acestora, PSD-istul nu a răspuns la telefon și nici nu a revenit deși i-a fost transmis un sms cu tema discuției.

În egală măsură, am dorit să discutăm cu primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, însă acesta ne-a redirecționat către secretarul general Ion Drăgan, fiind vorba despre chestiuni juridice.

Drăgan a explicat că în ciuda faptului că municipalitatea a predat de bună voie elementele de domeniu public, alta este situația atunci când vine vorba despre proprietăți private.

În continuare, Consiliul Local Municipal apreciază că acele terenuri aparțin domeniului privat al Municipiului Brăila. Vreau să subliniez că și Înalta Curte a considerat că bunurile de domeniul public aparțin în continuare Municipiului Brăila. Noi le-am predat către Chiscani pe un demers logic. Pentru că nu puteam noi să deținem bunuri publice - un drum, de exemplu -, și să mergem noi și să îl asfaltăm pe teritoriul comunei Chiscani, sau să îl întreținem. În ceea ce privește domeniul privat, nu mai este vorba despre aceeași situație. Este perfect posibil ca o unitate administrativ teritorială să dețină domeniu privat pe raza administrativ teritorială a altui UAT. Nu este ceva neobișnuit sau ieșit din comun. Hotărârea definitivă ne-a obligat să soluționăm notificările pentru că noi nu ne pronunțasem explicit. Asta nu înseamnă o soluționare așa cum își dorește cel care a formulat solicitarea. Noi am soluționat notificarea în sensul de a NU fi de acord cu poziția Comunei Chiscani. Prin Constituția României, proprietatea privată este orcrotită în mod egal indiferent de titular. Deci proprietatea privată a Municipiului Brăila este pe picior de egalitate în fața legii cu proprietatea oricui și oricărei entități care cumpără sau dobândește în mod legal un teren oriunde s-ar afla pe raza țării noastre”, a declarat Drăgan.

 

Asociația «Lacul Sărat» merge înainte

Este părerea președitelui CJ Brăila Francisk Chiriac, care în ciuda acestui conflict dintre municipalitate și Primăria Comunei Chiscani, susține că Asociația pentru dezvoltarea Stațiunii Lacu Sărat a mai făcut câțiva pași înainte. Mai exact, potrivit acestuia, pe lângă sediul care a fost stabilit în Vila Lăcrămioara din stațiune, clădire care se află în administrarea Centrului de Informare și Documentare pentru Integrare Europeană și Dezvoltare Durabilă (CID), s-au încheiat și procedurile juridice pentru înființare. Potrivit lui Chiriac, după aprobarea bugetului Municipiului Brăila și al Comunei Chiscani, Asociația va avea deja un buget propriu, având în vedere contribuția celor trei entități componente, astfel că lucrurile se vor putea mișca în stațiune.

”Da, a mai evoluat treaba. Din câte știu eu, vineri are ședință CLM Brăila cu aprobarea bugetului. Sumele sunt aceleași, discutate dinainte, cu 2 miliarde lei vechi de fiecare pentru funcționare și câte 5 miliarde lei vechi pentru investiții, adică 11 miliarde lei vechi în total. După ce se aprobă bugetele ne întâlnim și purcedem la alegerea președintelui Asociației, organigramă și dăm drumul la tot ceea ce vrem să facem acolo din banii pe care i-am prins în buget. Juridic, avem toate documentele în ordine, suntem în regulă. Am luat totul de la Tribunal, totul a fost validat. Așteptăm votarea bugetelor ca să ne prindem sumele. Noi, Consiliul Județean am aprobat bugetul, Municipiul aprobă vineri. Dacă bugetele erau aprobate mai devreme, poate că acum eram în alt stadiu, mai avansat. Dar Cîțu-mâțu (n.r. - referire ironică la prim-ministrul Florin Cîțu) ne-a dat bugetul târziu și am mai întârziat un pic. Dar nu e vina noastră. Am respectat legislația, cu transparență decizională și așa mai departe”, a declarat Chiriac, cu precizarea că nu se vor folosi toți cei 600.000 lei previzionați pentru funcționarea Asociației, decât dacă va fi nevoie.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro