Băsescu este aşteptat la Chişinău cu speranţa că va reface relaţiile deteriorate de comunişti | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Băsescu este aşteptat la Chişinău cu speranţa că va reface relaţiile deteriorate de comunişti

Liderii formaţiunilor democratice aflate la guvernare la Chişinău salută vizita preşedintelui român şi au mari aşteptări, în timp ce liderul comuniştilor moldoveni, Vladimir Voronin, spune că venirea lui Traian Băsescu în R. Moldova este inoportună şi "nu ar fi de dorit" în această perioadă.
Faptul că preşedintele român este însoţit de o delegaţie importantă de oficiali, oameni de afaceri, reprezentanţi ai administraţiei publice locale demonstrează caracterul serios al intenţiilor Bucureştiului de a reface relaţii pragmatice şi apropiate cu Republica Moldova, spune preşedintele grupului parlamentar al PL.
"Tensiunea, acuzaţii şi insulte reciproce caracteristice pentru perioada recentă a relaţiilor bilaterale dintre România şi Republica Moldova n-au adus avantaje populaţiei ambelor state", se spune într-o declaraţie, care menţionează că perioadele de deteriorare a relaţiilor erau resimţite de către cetăţenii celor două state prin cozile de la consulate pentru a primi vize, probleme la frontieră, oportunităţi economice ratate.
Conform programului, în prima zi a vizitei, preşedintele român va avea întrevederi şi cu premierul Vlad Filat, cu primarul general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă, cu liderii şi reprezentanţii grupurilor parlamentare - Maria Postoico (Partidul Comuniştilor), Mihai Godea (Partidul Liberal Democrat din Moldova), Ion Hadârcă (Partidul Liberal), Dumitru Diacov (Partidul Democrat), Vasile Balan (Alianţa Moldova Noastră) şi cu liderii partidelor constituante ale Alianţei pentru Integrare Europeană - Mihai Ghimpu, Vladimir Filat, Marian Lupu, Serafim Urechean.
Pe 28 ianuarie, în a doua zi a vizitei oficiale, preşedintele României, însoţit de Mihai Ghimpu, se va deplasa la Cahul. Potrivit agendei, cei doi şefi de stat vor rosti alocuţiuni în faţa studenţilor şi profesorilor Universităţii de stat Bogdan Petriceicu-Haşdeu şi vor vizita sediul viitorului Consulat al României din Cahul.
Ultima dată Traian Băsescu a fost la Chişinău în luna august 2008 şi a avut o întrevedere cu preşedintele comunist de atunci, Vladimir Voronin. Vizita în Republica Moldova a facut parte din turneul lui Băsescu în Ucraina, Republica Moldova, Azerbaidjan, Georgia şi Turcia. Subiectul principal al discuţiilor l-a constituit conflictul armat din Georgia şi consecinţele acestuia în plan regional.
Relaţiile dintre România şi R. Moldova s-au deteriorat progresiv după 2005, pe fondul acuzelor Chişinăului, iritat de unele declaraţii şi mai ales de legea pentru acordarea cetăţeniei, că Bucureştiul ar urmări distrugerea statalităţii ţării vecine şi asimilarea ei. Tensiunea a ajuns la cote maxime în timpul evenimentelor postelectorale din aprilie 2009, când Voronin a lansat o serie de atacuri dure la adresa României, acuzând Bucureştiul de implicare în lovitură de stat. Liderul comunist a decis atunci expulzarea fostului ambasador al României la Chişinău, Filip Teoderescu, precum şi introducerea vizelor pentru cetăţenii români care doreau să ajungă în Republica Moldova.
Relaţiile dintre Bucureşti şi Chişinău, tensionate într-o măsură fără precedent în ultimele luni de guvernare comunistă în R. Moldova, îşi revin progresiv după ce în ţara vecină puterea a fost câştigată de forţele democrat-liberale în urma alegerilor anticipate din 29 iulie. Bucureştiul a anunţat săptămâna trecută că îl propune pe Marius Gabriel Lazurca în funcţia de ambasador la Chişinău, după ce postul a fost vacant de mai bine de nouă luni. Între timp, cele două ţări au reuşit să semneze recent Acordul de mic trafic la frontieră, un document mult aşteptat, destinat să uşureze circulaţia cetăţenilor moldoveni cu domiciliul în apropiere de graniţa cu România.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro