Şeful statului a spus, miercuri seara, în cadrul unei emisiuni televizate, că orice criză economică înseamnă costuri şi că, dacă se va trece criza cu mai puţine costuri, atunci se va reacţiona mai rapid la revenirea la creşterea economică. În acest context, Traian Băsescu a spus că evaluările merg spre o creştere economică de minus 8. "Dacă în prima negociere cu Fondul Monetar Internaţional a fost evaluată o creştere economică negativă de minus 4, vă pot spune că astăzi evaluările merg la minus 8, deci mult mai puternic afectaţi decât cum a evaluat chiar şi Fondul Monetar Internaţional", a precizat Băsescu.
În ceea ce priveşte deficitul bugetar, şeful statului a spus că acesta ar putea fi de 8-8,5%.
Băsescu a spus că la întâlnirea de joi cu reprezentantul FMI va propune ca banii din a doua tranşă să meargă spre buget, şi nu la BNR. "Aceşti bani vor veni şi, din păcate, datorită măririi deficitului bugetar, ca urmare a scăderii cu 8% a PIB, va trebui să vedem în ce măsură putem obţine de la FMI dreptul de a îndrepta a doua tranşă către bugetul de stat, şi nu către Banca Naţională. Să vedem. Mâine, eu voi avea o întâlnire cu FMI şi vom încerca această variantă", a spus Băsescu.
Întrebat dacă acest lucru nu înseamnă de fapt că banii vor fi folosiţi pentru plata salariilor şi a pensiilor, Traian Băsescu a spus: "Nu numai. Sunt şi salarii, pensii, sunt investiţii...".
"Evaluând şi trimestrul II, cred că ne îndreptăm către un deficit bugetar de 8-8,5% pentru acest an, faţă de 4,6%, cât a fost prognozat în acordul iniţial cu FMI. Problema pe care o va pune ca partener FMI va fi în mod categoric: bine, bine, domnilor, scădere economică ce nu vă este imputabilă... Atenţie! Deci, scăderea economică a României nu este imputabilă României, ci conjuncturii internaţionale. De asta şi sper că vom obţine ca tranşa a doua să vină la bugetul de stat. Însă, în mod cert, vor spune: se prefigurează 8,5, ia vedeţi voi ce puteţi face voi pentru voi să vă reduceţi cheltuieile, să nu aveţi - 8,5, să aveţi 7 sau 7,2. Deci, trebuie să ne asumăm şi noi, pentru că este parteneriatul cu instituţiile internaţionale. Nu poţi să trimiţi numai la ei finanţarea deficitelor tale", a spus Băsescu.
Prima tranşă de la FMI, de 5 miliarde euro, a fost virată la începutul lunii mai. Potrivit scrisorii de intenţie, FMI ar trebui să vireze cea de-a doua tranşă, de 1,718 miliarde DST (circa 1,9 miliarde euro) din împrumutul acordat României pe 15 septembrie, în funcţie de rezultatele primei examinări, din august, şi a performanţelor ţării până la jumătatea anului.
Ultima tranşă din 2009 din împrumutul de la Fondul Monetar Interaţional ar trebui să ajungă pe 15 decembrie şi este de 1,409 miliarde DST (drepturi speciale de tragere), ceea ce reprezintă aproximativ 1,56 miliarde euro.
Tranşa a treia este, de asemenea, condiţionată de rezultatele celei de-a doua examinări ce va fi făcută de FMI şi pe criteriile de performanţă de la finalul lui septembrie 2009.
În 2010, România ar urma să primească patru tranşe.