Mergi la conţinutul principal

Bărbatul acuzat că a sechestrat și violat o minoră nu scapă de arest

* ieri, magistrații Tribunalului Brăila au admis contestația Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila și au menținut arestul preventiv față de inculpatul Gheorghe D. * la ședința din 8 februarie, Judecătoria Brăila înlocuise arestul preventiv cu măsura controlului judiciar

 

Individul acuzat că a sechestrat și violat o minoră nu scapă de arest. Decizia a fost luată luni de instanța superioară. La începutul lunii februarie, prima instanță înlocuise arestul preventiv cu măsura controlului judiciar, însă procurorii au reacționat și au avut câștig de cauză.

La data de 15 februarie, magistrații Tribunalului Brăila au admis contestația formulată de contestatorul Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila împotriva încheierii din data de 8 februarie 2020 pronunțată de Judecătoria Brăila. “Desființează încheierea atacată și, în rejudecare, respinge cererea inculpatului D. Gheorghe , de înlocuire a măsurii arestului preventiv cu măsura preventivă a controlului judiciar. Menține măsura arestării preventive dispusă față de inculpat. Definitivă”, este soluția pronunțată la data de 15 februarie.

La începutul lunii februarie, Judecătoria Brăila a admis cererea de înlocuire a măsurii preventive formulată de inculpat D. Gheorghe aflat în stare de arest preventiv în Penitenciarul Galați. Prima instanță a înlocuit din oficiu măsura arestării preventive cu controlul judiciar pe o perioadă de 60 de zile, începând cu 8 februarie 2021. Numai că procurorii au formulat contestație, iar Tribunalul Brăila a dispus menținerea arestului.

După cum v-am informat, o judecătoare de la Judecătoria Brăila a decis, în luna decembrie, să îl lase în arest la domiciliu pe bărbatul acuzat că a sechestrat și violat o minoră timp de opt luni. În motivarea deciziei, judecătoarea dă niște explicații suprinzătoare, după cum se arată în presa națională, arătând că faptele de care este acuzat violatorul nu sunt totuși chiar atât de grave. Astfel, potrivit informațiilor transmise de www.g4media.ro, judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila a motivat în termeni bizari decizia din 22 decembrie 2020 prin care a dispus înlocuirea arestului preventiv cu arestul la domiciliu în cazul unui suspectului de viol. La 23 decembrie, Tribunalului Brăila a corectat decizia judecătoarei Coarnă și a menținut arestul preventiv. „Cu titlul de exemplu, instanța de fond a considerat că un atentat terorist care să genereze victime multiple, un omor care să stârnească frică generală ar putea justifica măsura arestării preventive (…). În prezenta cauză, faptele inculpatului, deși reprobabile nu sunt de o așa gravitate încât să fi generat o rumoare socială de amploare, o reacție a societății din care să rezulte că oamenii consideră faptele sale ca punându-le în pericol viața, existența în vreun fel. Nu au existat ieșiri în stradă, proteste în presă. Față de acest aspect, instanța de fond a considerat că în cauză se impune o măsură preventivă, dar în niciun caz cea mai grea, deoarece în cazul infracțiunilor de genocid, atentat terorist, omor calificat, crime împotriva umanității nu ar mai exista temei de luarea a vreunei măsuri preventive, uciderea celor vinovați rămânând singura sancțiune, dar nereglementată de lege. Cum inculpatul nu poate fi ucis, nu poate fi lapidat în piața publică, instanța de fond a considerat că acesta poate fi plasat la domiciliu în arest pentru 60 de zile de la 22.12.2020 până la 20.02.2021 inclusiv”, a motivat judecătoarea Cristina Coarnă de la Judecătoria Brăila, potrivit motivării deciziei Tribunalului Brăila din 23 decembrie 2020 care a corectat decizia judecătoarei Coarnă și a menținut arestul preventiv.

Mai departe, în acest caz a intervenit Inspecția Judiciară care va analiza situația și va stabili dacă judecătoarea acuzată că ar fi înlocuit arestul preventiv cu arestul la domiciliu față de inculpat, în primă instanță, se face vinovată de ceva. Decizia privind înlocuirea măsurii arestului preventiv a fost luată în data de 22 decembrie 2020. Totuși, la 23 decembrie, Tribunalului Brăila a corectat decizia judecătoarei și a menținut arestul preventiv.

Bărbatul acuzat de viol este Gheorghe D., din județul Bacău, acuzat că, în perioada noiembrie 2016 - iunie 2017, a abuzat de o minoră de 13 ani, din Brăila. Reamintim că, la data de 18 august, polițiștii brăileni din cadrul Serviciului de Investigații Criminale l-au depistat pe un bărbat de 36 de ani, din județul Bacău, pe numele căruia Tribunalul Brăila a emis un mandat de arestare preventivă pentru săvârșirea infracțiunii de viol. “În fapt, în perioada noiembrie 2016 - iunie 2017, bărbatul, profitând de imposibilitatea unei minore, în vârstă de 13 ani, de a se apăra ori de a-și exprima voința, ar fi întreținut raporturi sexuale cu aceasta”, au stabilit polițiștii brăileni. Suspectul a fost arestat, însă spre sfârșitul anului trecut a fost la un pas de a scăpa.

Între timp, magistrații au decis ca acesta să mai rămână în spatele gratiilor.

Bărbatul a fost trimis în judecată.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro