• tot mai mulți brăileni care locuiesc în cartierele de case reclamă faptul că rămân cu resturile vegetale în fața porții, fiindcă Operatorul Unic de Salubritate nu respectă calendarul de ridicare a acestui tip de deșeuri, calendar anunțat public, inclusiv pe site-ul RER • un exemplu concret ne-a fost adus la cunoștință în ceea ce privește străzile Progresului și Smârdan, unde locatarii reclamă că resturile vegetale n-au fost ridicate mai bine de două săptâmâni • răspunsul primit de la RER este oarecum bulversant • în altă ordine de idei, unii agenți economici sunt nemulțumiți de noile reguli de colectare a deșeurilor, pe care le consideră abuzive
Operatorul unic de salubritate RER Brăila începe să dea rateuri după rateuri în ceea ce privește colectarea deșeurilor vegetale din zona cartierelor cu case din municipiu. După cum se știe, metodologia de lucru a firmei RER, anunțată public după preluarea completă a operațiunilor de salubrizare, prevede ca acest tip de deșeuri să fie ridicat într-o singură zi din lună, desemnată pentru fiecare stradă în parte. Populația a fost înștiințată prin intermediul unor pliante distribuite în luna martie când anume este ziua de ridicare corespunzătoare străzii de domiciliu a fiecărei familii. Totodată, calendarul de ridicare este publicat pe site-ul firmei RER, fiind disponibil pentru oricine dă o căutare în acest sens. În ultima perioadă s-au înmulțit, însă, reclamațiile referitoare la nerespectarea acestui calendar, deșeurile vegetale fiind ridicate cu mare întârziere, uneori chiar și la câteva săptămâni distanță de data stabilită.
De exemplu, un cititor al cotidianului nostru a reclamat situația existentă pe strada Progresului din cartierul Progresul. Acolo, deșeurile vegetale trebuie ridicate, conform programului anunțat de RER, în prima zi de luni a fiecărei luni, ceea ce în luna actuală corespunde datei de luni, 5 iunie. Autorul sesizării ne-a contactat la redacție în data de 21 iunie pentru a reclama faptul că, deși trecuseră mai bine de două săptămâni, resturile vegetale scoase de oameni în fața porților nu fuseseră colectate de firma RER. ”Deșeurile biodegradabile, adică resturile vegetale adunate de oameni de prin curți, trebuie ridicate de pe strada noastră în ziua de luni din prima săptămână a lunii. Așa am fost anunțați și așa au procedat cei mai mulți dintre vecini. Luna aceasta, însă, deșeurile vegetale nu au fost preluate în ziua desemnată, nici în ziua următoare și nici în săptămâna care a urmat... Au trecut deja mai mult de două săptămâni și sacii cu resturi vegetale sunt în aceeași poziție. La unele, iarba și frunzele și ce-o mai fi în ele s-au încins, au început să miroasă, arată urât... Am făcut o sesizare telefonică la firma RER și mi s-a spus că asta e situația, nu au ce face, fiindcă nu au suficiente mașini. Păi și noi ce facem în situația asta, stăm cu gunoaiele în fața porții la infinit?!”, s-a plâns cititorul nostru, adâugând că la fel s-a întâmplat și pe strada Smârdan din cartierul Brăilița, unde în fața porților pot fi văzuți, de asemenea, astfel de saci cu resturi vegetale neridicați de două-trei săptămâni.
Explicații... inexplicabile de la RER
Cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la firma RER și, după câteva zile, am primit un răspuns oficial în care se subliniază, cităm: ”programul de colectare a deșeurilor vegetale de la case, de pe străzile Progresul și Smârdan, din zona cartierelor Brăilița și Progresul din Municipiul Brăila s-a desfășurat conform cerințelor caietului de sarcini și a planului/informărilor făcute de operator, astfel: pe Str. Smârdan, colectarea deșeurilor vegetale a avut loc în următoarele zile: 06.06.2023, 09.06.2023, 14.06.2023 și 16.06.2023. Aceste date sunt confirmate de informațiile obținute prin intermediul sistemului GPS ale autoutilitarelor de colectare cu care operăm;
- pe str. Progresu, deșeurile vegetale au fost colectate în ziua de 13.06.2023 prin platforma RER, deoarece autogunoiera este dotată cu punte dublă pe spate și nu are loc pe strada îngustă, cu mașini parcate pe ambele sensuri de circulație.
Conform calendarului oficial, următoarea colectare planificată a deșeurilor vegetale de pe străzile Progresul și Smârdan, din zona cartierelor Brăilița și Progresul este programată în data de 06.07.2023”.
Mai multe semne de întrebare se ridică în urma acestui răspuns formulat de firma RER. Astfel, dacă în calendarul de ridicare a resturilor vegetale făcut public inclusiv pe site-ul firmei se specifică o singură zi din luna în curs (5 iunie n.n.), de ce varianta oficială este că pe strada Smârdan s-au făcut colectări în zilele de 6, 9, 14 și 16 iunie? Cine i-a anunțat pe locatari că trebuie să scoată deșeurile vegetale la poartă în zilele respective? În plus, conform sesizării primite de cotidianul nostru în data de 21 iunie, locatarii reclamau că deșeurile vegetale n-au fost ridicate deloc de pe strada Smârdan, de la începutul lunii iunie. Pe cine să credem? Cert este că un reporter al cotidianului nostru a fost, pe 21 iunie, pe strada Smârdan și pe strada Progresului și a constatat că în fața mai multor porți sunt saci cu resturi vegetale neridicați.
Un alt semn de întrebare este ridicat de anunțul potrivit căruia, conform calendarului oficial, pe străzile Progresului și Smârdan, următoarea dată de ridicare a deșeurilor vegetale va fi 6 iulie a.c. Data de 6 iulie pică într-o joi, iar de pe Progresului acest tip de deșeuri ar trebui ridicat în prima zi de luni a lunii, iar de pe Smârdan în prima zi de marți a lunii. Așa scrie în programul de colectare publicat pe site-ul RER, care ar trebui să fie de bază pentru toată lumea. Ori, după cum se vede, în privința colectării resturilor vegetale pare să fie bulibășeală totală din care nu mai înțelege nimeni nimic. Iar asta în plină vară, când în curțile brăilenilor crește foarte multă vegetație care, în lipsa unei colectări eficiente, va ajunge să fie aruncată în halde ilegale apărute pe la colțurile străzilor...
Pentru a lămuri toate aspectele descrise mai sus, cotidianul nostru a mai trimis o solicitare către RER, însă până ieri nu primisem niciun răspuns!
Trebuie spus că și în alte zone din municipiu sunt încălcări ale calendarului de ridicare a deșeurilor vegetale. Cel mai proaspăt exemplu, strada Făgăraș din cartierul Chercea, unde programarea este pentru ultima zi de marți a lunii. Astfel, colectarea trebuia făcută săptămâna aceasta, în ziua de marți, 27 iunie. Lucru care nu s-a întâmplat: sacii cu resturi vegetale scoși de locatari la poartă erau neatinși marți seară!
Reguli noi pentru colectarea deșeurilor de la agenții economici. Nemulțumiri care așteaptă răspuns
În altă ordine de idei, referitor la activitatea de colectare a deșeurilor, cotidianul nostru a primit zilele trecute o sesizare referitoare la obligația agenților economici și a instituțiilor publice din municipiul Brăila de a depune declarații de impunere privind taxa de salubrizare, până la data de 30 iunie a.c. Brăileanca I. C. care derulează activități economice în calitate de Persoană Fizică Autorizată (PFA) reclamă existența anumitor anomalii în ceea ce privește taxa de salubritate pe care trebuie să o plătească agenții economici de când cu intrarea în activitate a noului Operator Unic de Salubritate. ”Vom fi obligați să plătim pentru servicii de salubritate atât pentru sediul social al firmei cât și pentru punctul de lucru. Până acum plăteam doar pentru punctul de lucru deoarece, cel puțin în cazul meu, la sediul social trecut în actele firmei nu locuiește nimeni și nu se desfășoară nicio activitate care să genereze deșeuri. De ce trebuie să achit pentru un serviciu inexistent?! În plus, din câte am înțeles, se vor lua în calcul facturile plătite anul trecut pentru stabilirea taxei de salubritate pe care o vom avea de achitat. Chiar ni se solicită documente din contabilitate de către Primărie, ceea ce consider că e un abuz! Normal ar fi să plătim pentru cantitatea de deșeuri pe care o generăm în fiecare lună, nu pentru cât am predat anul trecut. Poate eu în luna iulie sau august o să dau deșeuri mai puține. De ce să plătesc mai mult?!”, se întreabă retoric autoarea sesizării. Potrivit acesteia, noile reglementări se regăsesc într-o hotărâre a Consiliului Local Municipal Brăila, adoptată în luna februarie a acestui an (HCLM nr. 114/27.02.2023).
Cotidianul nostru a solicitat un punct de vedere de la autoritățile locale pe această temă și urmează să îl publicăm după ce îl vom primi.