Mergi la conţinutul principal

Axa strimba a lui Basescu

Am inteles, la inceputul anului 2005, atunci cind proaspatul presedinte Traian Basescu anunta reorientarea politicii externe romanesti, care au fost motivele pentru punerea bazei unei axe Bucuresti - Londra - Washington. Am inteles chiar si teoria presedintelui, cea cu "Licuriciul cel mare", si in parte i-am dat dreptate. E de inteles ca vrei sa te ai pe bune cu cei mai puternici astfel incit tie, mai mic, sa-ti fie mai bine. Dar mi-e imposibil sa inteleg, si cu atit mai mult sa accept, ca tocmai acesti "prieteni" sa trateze Romania ca pe ultima "proasta" a lumii. E drept ca, de multe ori, au si dreptate, dar atitudinea agresiva a britanicilor fata de romani si Romania e totusi de neinteles, cu atit mai mult cu cit vine din partea unui "prieten", asa cum vrem noi sa ne fie Marea Britanie. Si nici cu George W. Bush nu mi-e rusine, data fiind impotrivirea sa fata de planul Senatului SUA, de a ridica vizele pentru romani. Mai ales ca ridicarea vizelor n-ar fi deloc o favoare facuta unui prieten, ci un gest cit se poate de firesc, odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana. E drept ca de acest "tratament" au parte si membrii UE din "generatia 2004", dar asta nu justifica deloc atitudinea presedintelui american fata de Romania. Si, cu atit mai mult, nu se explica tacerea presedintelui Basescu vizavi de aceste gesturi ale "prietenilor" sai din axa.
Pe de alta parte, nu inteleg deloc de unde pina unde l-a apucat pe acelasi Traian Basescu dragostea asta mare fata de moldovenii de peste Prut. Stiu, de fapt sint romani, dar ei isi zic moldoveni, asa cum si limbii romane pe care ei o vorbesc ii spun "moldoveneasca". Basescu vorbeste despre unire, ba chiar a marturisit la un moment dat ca a incercat, pe ascuns, sa propuna Republicii Moldova intrarea in Uniunea Europeana odata cu Romania, prin unirea rapida a celor doua tari. Si nu inteleg toata aceasta deschidere totala fata de Republica Moldova, atita vreme cit ea, ca stat, nu ne vrea. Degeaba ii cerem prietenie Republicii Moldova, daca seful statului vecin considera ca in Romania, de la Galati la Botosani, nu exista romani, ci o minoritate moldoveneasca. Si, sincer, de ce trebuie sa acorde Romania cetatenie la vreun milion si jumatate de moldoveni? Doar ca sa se poata ei plimba nestingheriti prin Uniunea Europeana? Pentru ce atita deschidere fata de moldoveni, din moment ce Republica Moldova ne da peste nas de fiecare data cind Romania ii intinde o mina? Incep sa cred ca, dincolo de alte pacate de care poate fi acuzat Basescu, un lucru e clar: isi alege, chiar in numele nostru, prieteni nepotriviti.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 
 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

Director general: Monica Paraschiv

Director: Silvia Preda

Şef departament publicitate: Sorin Preda

Redactor Şef: Florentin Coman

Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu