Avocatul brăilean Sorin Ispas, cercetat în dosarul mitei de la Vamă şi ulterior deferit instanţei de DNA Galaţi pentru infracţiuni de corupţie, a fost condamnat la 1 an închisoare cu suspendare. Sentinţa a fost aplicată de judecătorii constănţeni, săptămâna trecută, pentru infracţiunea de complicitate la luare de mită. Şi patronul benzinăriei "Euroil", Ioan Marta, personajul principal în acelaşi dosar, a primit 3 ani închisoare, tot cu suspendare, pentru dare de mită. Cei doi au declarat deja recurs împotriva sentinţei date de magistraţii de la Curtea de Apel Constanţa, procesul ajungând acum la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Instanţa constănţeană a condamnat şi firma lui Marta - Sc Euroil Srl Brăila, pentru infracţiunea de "dare de mită", la pedeapsa de 150.000 lei amendă penală şi pedeapsa complementară a "afişării hotărârii de condamnare la sediul societăţii, la staţia de distribuire carburanţi, la Direcţia Generală a Finanţelor Publice Brăila şi la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului, pe o perioadă de 2 luni, pe cheltuiala condamnatei". În plus, magistraţii au dispus confiscarea sumei de 20.100 lei de la inculpatul Ioan Marta, precum şi menţinerea măsurii sechestrului asigurator asupra staţiei de distribuire carburanţi situate pe strada Griviţei.
Potrivit procurorilor anticorupţie, în octombrie 2010, Marta a încercat să-i "închidă gura" unui funcţionar public, cu aproape jumătate de miliard de lei vechi, după ce acesta descoperise nereguli la societatea sa. "Asistenţa juridică" în acest caz a fost asigurată de avocatul Ispas, care ar fi participat efectiv la înmânarea unei tranşe de bani, în timpul unei întâlniri. În decembrie 2010, procurorii au dispus trimiterea în judecată a avocatului Ispas, pentru complicitate la dare şi luare de mită, şi a patronului benzinăriei "Euroil", pentru infracţiunea de dare de mită.
Patronul benzinăriei a oferit o mită de 45.000 lei
În rechizitoriul întocmit de procurori se precizează că în perioada 20 - 22 octombrie, inculpatul Marta Ioan, asociat şi administrator al SC "Euroil" SRL Brăila (n.r. - benzinăria de pe str. Griviţa, în apropiere de intersecţia cu str. Şcolilor) i-a promis unui funcţionar din conducerea Direcţiei Judeţene pentru Accize şi Operaţiuni Vamale (DJAOV) Brăila suma de 45.000 lei, pentru a beneficia de un tratament favorabil din partea acestuia. Concret, cu ocazia unui control de specialitate efectuat pe 19 octombrie la benzinăria în cauză, angajatul Vămii constatase că, în luna anterioară, staţia distribuise carburanţi în lipsa unui aviz metrologic, funcţionând practic ilegal. Pentru aceste nereguli, activitatea benzinăriei urma să fie sistată şi, totodată, să-i fie confiscată suma de 350.000 lei provenită din încasări, la toate acestea adaugându-se şi o amendă în valoare de 100.000 lei. Pentru a scăpa de sancţiuni, Marta i-a promis vameşului "o sumă considerabilă", însă angajatul DJAOV Brăila a sesizat imediat procurorii DNA Galaţi, care au pus la cale flagrantul. Pe 20 octombrie, inculpatul i-a dat funcţionarului 7.100 lei, reprezentând o primă tranşă din totalul sumei promise, care se ridica la 45.000 lei. "În ziua de 22 octombrie, Marta Ioan i-a dat aceluiaşi denunţător suma de 13.000 lei, reprezentând o a doua tranşă. În acest demers a fost sprijinit în mod direct de inculpatul Ispas Sorin - Constantin, care l-a contactat pe denunţător şi a participat efectiv la remiterea banilor. Marta Ioan a fost prins în flagrant delict imediat după remiterea sumei de 13.000 de lei. Aflând că acesta fusese prins de organele de urmărire penală, inculpatul Ispas Sorin - Constantin a fugit şi s-a ascuns, în scopul de a se sustrage cercetărilor", se arăta într-un comunicat al DNA.
Sorin Ispas, unul dintre avocaţii fraţilor Buricea
Avocatul brăilean Sorin Ispas a intrat în atenţia presei după ce i-a apărat pe interlopi, mai precis pe fraţii Buricea. În 2006, Ispas s-a mai aflat în atenţia anchetatorilor, însă Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Galaţi a dispus scoaterea sa de sub urmărire penală. Pe numele avocaţilor Alexandru Tudorache şi Sorin Ispas, apărătorii lui Ghiţă Buricea, liderul interlopilor din Radu Negru, a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. Potrivit anchetatorilor, în ziua de 28 august, când avocaţii s-au prezentat la Poliţia Municipiului, pentru a încerca să-l asiste pe Ghiţă Buricea, şi-au motivat prezenţa cu două împuterniciri care purtau aceeaşi serie şi număr de înregistrare, precum şi acelaşi antet. Cercetările au stabilit că în acea zi juriştii fuseseră contactaţi de Costică Buricea, care i-a angajat să acorde asistenţă juridică fratelui său, Ghiţă, într-un dosar de ultraj. Ulterior, cei doi avocaţi au mers la sediul Poliţiei Municipiului pentru a vedea dacă Ghiţă e cercetat penal. Acolo, Tudorache, consemnează procurorii, "constatând că nu are carnetul cu împuterniciri avocaţiale, i-a propus lui Ispas şi acesta a fost de acord să facă o xerocopie de pe delegaţia personalizată cu numele acestuia, peste care a trecut numele său, pe care apoi le-a lăsat la ofiţerul de serviciu pentru a fi predate ofiţerului delegat cu instrumentarea cauzei. Prin aceasta, au urmărit să atenţioneze ofiţerul că Buricea Ghiţă are apărători angajaţi, care urmau a fi chemaţi în cazul efectuării unor acte de urmărire penală." După mai bine de un an de la începerea urmăririi penale, Parchetul gălăţean a dispus scoaterea de sub urmărire penală (SUP) a avocaţilor brăileni, pe motiv că faptele pentru care au fost cercetaţi nu există.