Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avocatul diavolului

Un avocat bucurestean partener la firma de avocatura a fostului ministru al justitiei Valeriu Stoica, a accidentat, ieri seara, un politist brailean aflat in exercitiul functiunii. Acesta fusese oprit in trafic de oamenii legii pentru ca incalcase o prevedere a legislatiei rutiere si a demarat in tromba de linga acestia, lovindu-l pe unul dintre ei si avariindu-le si masina de serviciu. Soferul a fost prins de alti politisti, la citiva kilometri distanta de locul incidentului, acesta fiind sanctionat contraventional si ridicindu-i-se permisul de conducere. Mai mult, avocatul va fi cercetat penal pentru savirsirea infractiunilor de ultraj la politist si distrugere.
Evenimentul s-a consumat in jurul orei 23.50, in timp ce o patrula formata din doi agenti de la Postul de Politie Baraganu isi executa serviciul de patrulare cu un autoturism "Dacia Logan", apartinind Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila, pe DE 584. La un moment dat, oamenii legii au observat un autoturism "Grand Cheroke", al carui conducator auto nu a oprit la trecerea la nivel cu cale ferata din zona, desi semnalele sonore si luminoase ale acesteia erau in functiune. Din acest motiv, politistii au procedat la oprirea regulamentara a autovehiculului, folosind semnalele acustice si luminoase ale masinii din dotare, si l-au identificat la volan pe Doru Florel Traila (31 de ani) din Bucuresti. Acesta le-a prezentat agentilor cartea de identitate, insa a refuzat sa le inmineze permisul de conducere si certificatul de inmatriculare al masinii, motivind ca acestia nu sint lucratori de politie rutiera, singurii competenti sa actioneze in acea situatie. De precizat ca, potrivit dispozitiei Inspectorului General al Politiei Romane nr. 450/29.11.2006, ofiterii si agentii de politie din structurile de ordine publica ale Politiei Romane pot desfasura activitati pe linie de circulatie.
"In momentul in care agentii de politie s-au deplasat la masina, pentru a efectua verificari prin statia de emisie-receptie cu privire la posesia permisului de conducere a susnumitului, precum si la legalitatea circulatiei pe drumurile publice cu autoturismul mentionat, T. Doru Florel a demarat in tromba si l-a acrosat cu partea lateral dreapta a masinii pe unul dintre agenti, avariind portierele fata si spate stinga ale “Daciei Logan”. Imediat s-a luat masura alertarii tuturor posturilor de politie limitrofe, pentru imobilizarea in trafic a autoturismului, fiind oprit de lucratorii de la Postul de Politie Viziru, pe raza de competenta", ne-a precizat agent Camelia Bucur, din cadrul Biroului de Presa al IPJ Braila.

Avocatul va fi cercetat pentru ultraj si distrugere

In urma evenimentului, agentul de politie acrosat, absolvent al Scolii de Agenti de Politie in anul 2006, a suferit leziuni la nivelul soldului. El s-a prezentat la Spitalul Judetean de Urgenta Braila pentru ingrijiri medicale, ulterior urmind sa solicite eliberarea certificatului medico-legal. Doru Traila a fost sanctionat contraventional cu amenda, conform Art. 102, alin.3, lit.c din OUG 195/2001 (republicata) si i-a fost retinut permisul in vederea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule, pe o perioada de 90 de zile.
Totodata, politistii i-au intocmit avocatului actele premergatoare cercetarii penale pentru savirsirea infractiunilor de ultraj la politist si distrugere si, avind in vedere calitatea faptuitorului, cauza urmeaza sa fie inaintata Parchetului de pe linga Curtea de Apel Galati pentru competenta solutionare. "Acum aflu, de la presa, ca sint cercetat pentru ultraj! Am avut o discutie in contradictoriu cu agentii respectivi, insa doar atit. Sper ca Politia sa aduca si probe care sa-i confirme varianta", a declarat Doru Traila, ieri, pentru cotidianul "Cancan". Avocatul a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universitatii Bucuresti in anul 2000, cind a devenit si membru al Baroului Bucuresti. S-a alaturat echipei Stoica & Asociatii in 1998, ca student in practica, iar in 2006 a devenit partener.

Doi politisti accidentati in tot atitea luni

La sfirsitul anului trecut, un cetatean italian a accidentat un politist brailean, care il oprise in trafic pentru control. Ulterior, acesta a fost trimis in judecata de procurorii braileni pentru ultraj la politist, conducere sub influenta alcoolului si fuga de la locul accidentului.
Reamintim ca, in noaptea de 21/22 noiembrie 2007, agentii Georgel Cosmin Munteanu si Theodor Popescu, ce erau in timpul serviciului, au ajuns cu autoturismul pe strada Ana Aslan, la intersectia cu Scolilor. Politistii au observat atunci autoturismul "Nissan Terrano" CK 347 FF, care oprise la "stop", condus de Alessandro Bonamici. Oamenii legii s-au apropiat, solicitindu-i suspectului "actele la control" si intrucit mirosea a alcool, agentul Popescu i-a solicitat italianului efectuarea testului cu aparatul etilotest. Procurorul anchetator precizeaza: "Vazind ca refuza testul, agentul Munteanu a oprit un taxi (ce avea client) si i-a solicitat conducatorului auto sa asiste ca martor la intocmirea actului de constatare". Bonamici a incercat, la un moment dat, sa smulga actele din mina politistului si sa plece, insa n-a reusit. Clientul din taxi, Ion M., a intervenit atunci, acceptind sa fie martor la incident. El s-a postat in fata masinii italianului impreuna cu agentul Munteanu, pentru a i se explica procedura. In acel moment, spun anchetatorii, fara niciun avertisment, Bonamici a urcat in autoturism, a blocat portiera si a demarat in tromba, luindu-i pe capota pe agent si pe martor.

Politistii solicita schimbarea legii

Anual, se inregistreaza sute de dosare de ultraj comise impotriva politistilor in timpul si ca urmare a activitatii profesionale. Datorita modificarilor aduse Codului Penal, foarte putini dintre acestia ajung sa fie cercetati in stare de retinere sau arest preventiv. Nemultumit de aceasta situatie, Sindicatul National al Politistilor si Personalului Contractual din Ministerul Internelor si Reformei Administrative a solicitat initierea unei propuneri legislative de inasprire a pedepselor aplicate personelor care comit asemenea fapte asupra politistilor si fuctionarilor publici.
Ca argumente ale cererii au fost aduse numarul in continua crestere a cazurilor de ultraj impotriva politistilor si efectele produse de aceste fapte. De exemplu, in anul 2006, s-au inregistrat 164 asemenea fapte, comise impotriva a 216 politisti. In primele cinci luni ale anului trecut au fost ultragiati 92 de politisti din structurile de ordine publica, fapte comise de 96 de persoane, din care numai 10 au fost cercetate in stare de retinere sau arest preventiv. Modalitatea de comitere cel mai des intilnita a fost lovirea - 39 de cazuri, urmata de amenintare - 23 situatii. In 20 dintre acestea, agresorii aveau asupra lor obiecte contondente (cutite, topoare, surubelnite) prezentind un pericol social deosebit de grav atit pentru siguranta politistilor, dar si a cetatenilor. Cu toate ca unele infractiuni se comit cu violenta, rezultind chiar vatamarea corporala a politistilor, autorii sint cercetati in stare de libertate.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii