Dosar inedit si controversat
Totul s-a consumat in ziua de 28 august, dupa ce politistii au descins la o terasa de pe Str. Sebesului, unde fratii Ghita si Costica Buricea petreceau. Lui Costica Buricea i s-a intocmit dosar penal pentru ultraj la politist, fiindca l-ar fi injurat pe seful Detasamentului de Politie pentru Interventii Rapide, comisar Ionel Stirbu, iar Ghita Buricea a fost luat la sediu si amendat pentru tulburarea ordinii si linistii publice cu suma de 5.000.000 lei. Cit timp Ghita Buricea a stat in sediul Politiei municipiului, de Str. Ana Aslan, familia acestuia a apelat la avocatii Alexandru Tudorache si Sorin Ispas, din Baroul Braila,. Acestia s-au prezentat la Municipiu, incercind sa-l asiste pe Ghita Buricea, dar n-au fost lasati sa intre in sediul Politiei. "Nu era nevoie de avocati, fiindca Ghita Buricea nu a fost audiat, nu a fost cercetat, nu i s-a luat nici macar o declaratie. A fost verificat si sanctionat contraventional, potrivit Legii 61/1991, privind ordinea si linistea publica", ne-a declarat cms. Costel Arbunea, seful de la Municipiu. Totusi, atunci, politistii s-au sesizat ca avocatii Tudorache si Ispas au prezentat cite o copie xerox a aceleiasi imputerniciri avocatiale. "Ambii au prezentat cite o copie xerox pe care erau aceeasi serie si acelasi numar de inregistrare, doar numele avocatilor si numarul contractelor de asistenta juridica erau diferite. Ne-am sesizat si am trimis dosarul la Parchet. Acum, dosarul se afla in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor, fiind coordonat de un procuror", a mai spus Arbunea.
Parchetul de pe linga Judecatoria Braila a dat dosarului respectiv, in care exista suspiciuni si de evaziune fiscala, numarul unic de inregistrare 3016/P/2006. Anchetatorii reclama ca imputernicirile celor doi avocati purtau aceeasi serie BR A nr. 0004000, dar si acelasi numar de inregistrare, 100, precum si acelasi antet, al cabinetului individual al avocatului Sorin Constantin Ispas.
Iata si punctul de vedere al avocatilor Alexandru Tudorache si Sorin Ispas, care ne-au vizitat, ieri, la redactie pentru a-si formula un punct comun de vedere: "Nu este vorba despre nici un fals. Imputernicirea avocatiala BR A nr. 0004000, apartinind cabinetului individual "Sorin Constantin Ispas" era ultima din delegatierul personalizat al avocatului Sorin Ispas. In ziua de 28 august, am fost contactati de rudele lui Ghita Buricea si angajati sa mergem la Politie, unde acesta era retinut, dar nu in sensul Codului de Procedura Penala. Datorita faptului ca avocatul Tudorache nu avea delegatier la el si data fiind situatia de urgenta, fiind incalcat dreptul la aparare, am facut o copie xerox dupa delegatia mai sus mentionata pe care am modificat antetul si l-am inlocuit, cu scris de mina, cu acela al avocatului Tudorache, dindu-i, insa, numar de inregistrare si trecind pe ea numarul de contract de asistenta juridica incheiat intre avocat Tudorache si familia lui Buricea".
Comisarul Costel Arbunea, primul care a sesizat acest caz, a replicat, insa: "Antetul era acelasi pe ambele copii xerox, ca si numarul scris de mina de avocati. Doar numarul contractului, numele avocatilor si semnaturile erau diferite".
Decanul Baroului: "Vom face cercetari"
Avocatii Tudorache si Ispas au mai spus ca "seria imputernicirii nu are relevanta juridica, ci doar numarul dat de cabinet si numarul contractului in baza caruia a fost emisa imputernicirea. Important este continutul contractului. Seria imputernicirii si antetul cabinetului nu ajuta decit pentru a ne deosebi de avocatii din Baroul Constitutional si pentru evidentele noastre interne. Am avut fiecare cite un contract de asistenta juridica, care ne da dreptul sa reprezentam si sa asistam o persoana. In baza contractului am emis imputernicirile". Avocatul Ispas tinea minte ca imputernicirea sa purta numarul 100, insa avocatul Tudorache nu mai stia numarul, neexcluzind varianta ca acesta sa fi fost, dintr-o pura coincidenta, tot 100. Alexandru Tudorache a tinut, insa, sa precizeze, cu privire la dosarul de cercetare penala in care este implicat: "Politistii incearca, astfel, sa-si ascunda incompetenta si abuzurile neprimindu-ne sa ne asistam clientii. Putem sa va spunem alt caz: pe 26 august ne-am prezentat la Politie pentru a asista doi clienti, nu mi s-a permis accesul, iar de acolo clientii au iesit cu leziuni, intre care unul cu fractura de piramida nazala. Martea trecuta s-a intimplat din nou, cu alti clienti". Sorin Ispas a completat: "Aceasta este o practica obisnuita a politistilor ca atunci cind probele sint destul de subtiri sa nu ne permita legatura cu cel pe care il reprezentam, desi prezentam imputernicirea in baza contractului".
Reamintim ca pe 28 august, cind a iesit din sediul Politiei, Ghita Buricea a sustinut ca a fost agresat, acuzind dureri la o mina. Ieri, avocatii sai ne-au spus ca acesta inca nu a depus plingere impotriva politistilor, nefiind, inca, examinat medico-legal, fiindca Serviciul de Medicina Legala n-ar fi lucrat intre timp.
Solicitat sa formuleze un punct de vedere fata de acuzatiile aduse de avocati, cms. Costel Arbunea a replicat: "De 16 ani de cind lucrez in Politie n-am mai intilnit un asemenea litigiu cu avocati. Se poate face un sondaj de opinie in rindul avocatilor si veti vedea ca acestia sint singurii care ridica asemenea probleme".
Informat de reporterii nostri despre dosarul deschis pe numele aparatorilor lui Ghita Buricea, avocatul Tudor Cruceanu, decanul Baroului brailean, ne-a declarat, dupa o discutie sumara cu avocatii: "In mod cert, Baroul va intreprinde cercetari, verificari cu privire la invinuirile aduse celor doi avocati si in masura in care va rezulta ca au incalcat dispozitiile din Legea de organizare sau din Statutul profesiei, vor fi luate masuri cu privire la aceste fapte. Mentionez ca eventualele masuri pot fi dispuse numai de Comisia de Disciplina a Baroului". Vom reveni.