Mergi la conţinutul principal

Avertizare: o săptămână de secetă

Suprafeţe extinse din Dobrogea şi, izolat, din Muntenia, Moldova, Crişana, Transilvania şi Oltenia se vor afla sub fenomenul de secetă pedologică, dar în solurile agricole cu o bună aprovizionare cu apă dezvoltarea culturilor se va desfăşura normal, reiese din prognoza agrometeorologică valabilă în intervalul 29 iulie - 4 august, şi publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM).
Conform specialiştilor, în cultura de porumb, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm, se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în cea mai mare parte a regiunilor agricole.
În acelaşi timp, pe suprafeţe extinse din Dobrogea, estul şi izolat în sudul Munteniei, local în sudul Moldovei, nord-vestul Crişanei, centrul Transilvaniei şi al Olteniei, se va semnala fenomenul de secetă pedologică moderată şi puternică.
„Procesele de creştere şi dezvoltare la toate culturile agricole se vor desfăşura normal, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă în sol, iar în zonele afectate de seceta pedologică, evoluţia fenologică la speciile prăşitoare va fi încetinită, starea de vegetaţie a plantelor menţinându-se medie şi slabă", se arată în prognoza agrometeo, potrivit agerpres.ro.

Perioadă bună pentru floarea-soarelui

Totodată, la grâul de toamnă înfiinţat în perioada optimă va fi posibilă finalizarea lucrărilor de recoltare în majoritatea regiunilor agricole, iar culturile întârziate fenologic din jumătatea de nord a ţării se vor afla la maturitatea în ceară şi deplină (10-100%).
Floarea-soarelui va parcurge înflorirea şi maturitatea în ceară (10-100%) pe aproape întreg teritoriul agricol, cu o stare de vegetaţie pe ansamblu bună, respectiv medie şi slabă pe terenurile afectate de seceta pedologică.
Cultura de porumb va înregistra înfrunzirea (12-21 frunze), apariţia paniculului (80-100%), înflorirea şi mătăsirea (10-100%), precum şi maturitatea în lapte (10-90%), îndeosebi la hibrizii extra-timpurii şi timpurii. Uniformitatea şi vigurozitatea plantelor se va menţine medie şi slabă pe suprafeţele agricole cu deficite de apă în sol.
De asemenea, la sfecla de zahăr vor predomina dezvoltarea aparatului foliar, alungirea/îngroşarea axei hipocotile (60-100%), iar la cartoful pentru consum, creşterea lăstarilor laterali, formarea şi creşterea tuberculilor (90-100%), precum şi veştejirea vrejilor la soiurile de vară.

Unii pomi fructiferi pot fi culeşi

În plantaţiile pomicole se vor continua înfrunzirea, creşterea/coacerea rodului, dezvoltarea mugurelui terminal şi acumularea zaharurilor în fructe la soiurile de consum, precum şi recoltarea la cais, piersic, prun, măr, păr.
În cea mai mare parte a podgoriilor, viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor, lăstarilor, iar soiurile extra-timpurii şi timpurii de masă, creşterea boabelor. În zilele fără precipitaţii, lucrările agricole de sezon se vor desfăşura pe ansamblu în bune condiţii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro