Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Avertisment InfoCons: Stop risipei de alimente!

• „Uită-te ce ai în frigider şi în dulapuri înainte de a face lista de cumpărături”, îndeamnă reprezentanţii asociaţiei • totodată, citiţi cu atenţie eticheta înainte de a cumpăra produsul

 

Asociaţia pentru protecţia consumatorilor InfoCons avertizează populaţia în legătură cu risipa de alimente oferind, totodată, sfaturi utile despre cum să păstrăm alimentele o perioadă mai lungă de timp, economisind, astfel, resursele financiare ale familiei.

„În situaţii de criză, cum ar fi această perioadă pe care o parcurgem, consumatorii tind să cumpere cât mai multe produse alimentare sau sanitare. Este foarte important să ne menţinem calmul şi să ne planificăm mesele astfel încât să nu ajungem să facem risipă alimentară şi, automat risipă financiară, de energie şi apă (…) Uită-te ce ai în frigider şi în dulapuri înainte de a face lista de cumpărături”, precizează reprezentanţii InfoCons.

InfoCons sfătuieşte consumatorii ca, înainte de a cumpăra un produs alimentar, să citească neapărat eticheta şi să ţină cont de termenul de valabilitate, condiţiile de păstrare şi ingredientele enumerate. Totodată, este important să ajungem cu produsul cât mai repede acasă, pentru a-l depozita în frigider sau în congelator. Alte sfaturi privesc datele înscrise pe ambalaj.  

„Data marcată cu „a se consuma până la” indică siguranţa alimentului. Acesta poate fi consumat până la data respectivă, însă nu şi după.Acest tip de marcare a datei este găsit pe alimentele perisabile, care se strică repede, precum produsele din carne, peşte sau salatele gata pregătite. Data marcată cu „a se consuma înainte de” se referă la calitatea alimentului. Acesta va putea fi consumat şi după data înscrisă, însă calitatea sa ar putea să nu mai fie la fel de bună. Acest tip de marcare apare pe alimentele congelate, uscate sau aflate într-o conservă”, precizează sursa citată.

Alimentele păstrate în congelator trebuie să fie închise în caserole rezistente la umezeală şi vapori. Fructele pot fi păstrate la -18 grade C şi rezistă în congelator până la 6-8 luni. Majoritatea legumelor pot fi, de asemenea, congelate până la 8 luni. Mâncarea gata preparată (supele, pastele, orezul) rezistă 3 luni în congelator, şi cam tot atâta rezistă pâinea feliată şi brioşele.

Mărarul şi pătrunjelul pot fi păstrate, de asemenea, în congelator, protejate într-o pungă sau caserolă. Pot rezista şi 8 luni în congelator. Cât despre unt şi margarină, acestea nu trebuie ţinute la congelator mai mult de 3 luni înainte de a fi consumate.  
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii