Mergi la conţinutul principal

Avertisment InfoCons: masa de Crăciun poate reprezenta un pericol pentru sănătate!

* potrivit Asociației pentru Protecția Consumatorilor - InfoCons, într-o singură zi festivă putem consuma până la 167 de E-uri (aditivi alimentari), 31 grame de sare (15,5 plicuri) și 71 grame de zahăr (14 plicuri) * cantitatea de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de maxim 5 grame pe zi

 

În ajunul Sfintelor Sărbători, când tot românul pregătește o masă copioasă, mai bogată decât de obicei, cu aperitive și desert, specialiștii în protecția consumatorilor trag un nou semnal de alarmă, avertizându-ne în privința cantităților uriașe de zahăr, sare și aditivi alimentari existente în banalele produse cumpărate de la magazin. 

„La 100 de grame de mâncare, putem ajunge chiar și la 167 de E-uri (aditivi alimentari), 31grame de sare (15.5 plicuri) și 71 grame de zahăr (14 plicuri)! Cantitatea de sare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) este de 5 grame pe zi. Fiecare consumator pune pe masă, cu ocazia sărbătorilor de iarnă, mai multe sortimente de mâncare, pentru ca masa să fie cât mai bogată și musafirii satisfăcuți. Iar pentru mâncarea pregătită sunt utilizate fel și fel de ingrediente”, se precizează într-un comunicat InfoCons.

Specialiștii prezintă lista completă a aperitivelor care deschid „ospățul” de Crăciun, dar care sunt pline de aditivi alimentari (E-uri). Este vorba de brânza topită (folosită și la diverse umpluturi), șunca de Praga, bacon, parizer de pasăre, parizer de porc și cabanos. Sosul de ketchup, muștarul, maioneza și pâinea se află, de asemenea, în fruntea clasamentului când vine vorba de conținutul de aditivi alimentari.

Desertul cu ciocolată sau praline de ciocolată, untul și margarina, nelipsite la pregătirea desertului, sunt și ele produse aflate pe „lista neagră” a InfoCons, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari, datorită conținutului mare de E-uri. Nu fac excepție băuturile energizante și răcoritoarele - ceai și bere de fructe - care conțin, de asemenea, cantități uriașe de E-uri și de zahăr.

Acestea fiind spuse, putem afirma că, potrivit specialiștilor, într-o singură zi festivă - Crăciunul - putem consuma până la 167 de E-uri (aditivi alimentari), 31 grame de sare (15.5 plicuri) și 71 grame de zahăr (14 plicuri). Cele mai întâlnite E-uri din alimentele menționate mai sus sunt: E300, E330, E412, E440, E451 si E120.

„Poți cumpăra produsele din magazinele clasice sau magazinele online, dar trebuie să fii atent la ofertele prezentate și, mai ales, trebuie să-ți cunoști drepturile. Examinează cu atenție ofertele comercianților și analizează „chilipirurile” oferite pe diversele site-uri. Mâncarea risipită de Sărbători înseamnă bani risipiți, ore de muncă, timpul din viața fiecăruia, în final VIAȚĂ! O masă de Crăciun cu o nouă atitudine înseamnă să ne pese de noi, de părinți, de bunici, de musafiri și chiar și de… Moș Crăciun! Alegeți produsele citind eticheta, alegeți serviciile citind condițiile și pentru orice nu sunteți siguri consultați site-ul InfoCons. Haideți să nu transformăm celebrul „Ho, ho, ho” în „E, e, e”, a precizat președintele InfoCons, Sorin Mierlea.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro