Aventurile unor caiacişti gălăţeni şi brăileni pe râurile Buzău şi Siret, cu punct final pe Dunăre | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Aventurile unor caiacişti gălăţeni şi brăileni pe râurile Buzău şi Siret, cu punct final pe Dunăre

• o cursă de caiace ce începe din satul Latinu, Brăila, şi se termină la Galaţi tinde să devină o tradiţie în ziua dinaintea Bobotezei • pe 5 ianuarie, 31 de participanţi s-au urcat în caiace şi au vâslit cale de 37 kilometri, pe Buzău, Siret şi Dunăre, într-o adevărată cursă a prieteniei • traseul nu a fost lipsit de peripeţii, unele destul de riscante, dar până la urmă toată lumea a ajuns cu bine la destinaţie

 

Cu echipamentele lor viu colorate, cei 31 de participanţi la o entuziastă cursă de caiace întinsă pe un traseu de circa 37 kilometri, au alungat un pic monotonia de pe râurile Buzău şi Siret, dar şi de pe fluviul Dunărea. Evenimentul s-a desfăşurat sâmbătă, 5 ianuarie, punctul de pornire fiind în dreptul localităţii brăilene Latinu, pe râul Buzău, iar punctul terminus pe malul gălăţean al Dunării, undeva în zona trecerii bac din oraşul vecin. Este a doua ediţie a cursei de caiace organizate de Clubul Imbold din Galaţi. Prima a fost în 2018 şi a reunit 14 participanţi, iar la cea de anul acesta numărul celor interesaţi a fost mai mult decât dublu, ajungând la 31, ceea ce denotă faptul că acest sport începe să aibă din ce în ce mai mulţi adepţi. Caiaciştii amatori înscrişi în cursa de sâmbătă sunt din Galaţi, din Brăila dar şi din Buzău sau Bucureşti. Din Brăila au participat, concret, cinci posesori de caiac, unii dintre aceştia folosind ambarcaţiuni pe care şi le-au construit chiar ei.

Caiaciştii au parcurs 6 kilometri pe râul Buzău, 28 km pe Siret şi 3 km pe Dunăre. Traseul nu a fost lipsit de mici incidente care au rupt un pic ritmul vâslitului. Astfel, la confluenţa Buzăului cu Siretul sportivii amatori au dat peste un pod de gheaţă pe care au fost nevoiţi să îl ocolească scoţând ambarcaţiunile pe mal. Cei mai mulţi au ales calea mai sigură, ajutându-se de frânghii cu care şi-au tras caiacul pe deasupra gheţei, însă au fost şi câţiva mai nerăbdători. Aceştia au încercat să ajungă la mal mergând pur şi simplu pe podul de gheaţă, cu caiacul în spate, însă au avut surpriza să constate că pojghiţa nu era suficient de compactă şi că se afundă sub picioarele lor. “Din fericire, nu s-a întâmplat nimic grav. Cei trei participanţi care au încercat să meargă pe gheaţă nu au păţit nimic, în afară de faptul că s-au cam udat la picioare şi că au rămas cu o amintire mai aparte din această cursă. O altă peripeţie a fost la scurt timp după ce am ocolit podul de gheaţă şi caiacele au fost relansate la apă pe râul Siret. Unul dintre participanţi încerca să facă poze şi nu a fost suficient de atent, fiind dus de curent către o staţie de irigaţii plutitoare. Caiacul s-a lovit de staţie şi s-a răsturnat, iar colegul nostru a făcut o baie nedorită şi a trebuit să îşi schimbe hainele urgent. Şi peste acest incident s-a trecut fără probleme şi cursa a continuat. Important este că toţi participanţii au ajuns cu bine la destinaţie. Cursa a început la ora 10.00, iar ultimul sosit a ieşit pe mal, la Galaţi, în jurul orei 17.00, când deja se înserase”, ne-a povestit Valerică Rîmbu, reprezentantul clubului organizator, “Imbold” Galaţi.

Plimbarea cu caiacele a fost un bun prilej de socializare şi de legat şi consolidat prietenii între cei care au prins “virusul” acestui hobby mai deosebit. Participanţii s-au putut bucura de priveliştile oferite de râurile Buzău şi Siret care, având un debit mai scăzut în această perioadă a anului, au format o multitudine de insuliţe şi plaje întinse, pe ambele maluri. În ciuda efortului intens şi a frigului ce a crescut în intensitate pe măsură ce soarele apunea, aşa încât la un moment dat atât padelele cât şi echipamentul le-a fost acoperit de un strat subţire de gheaţă, participanţii au încheiat cursa cu bună dispoziţie, propunându-şi ca şi la anul, tot pe 5 ianuarie, înainte de Bobotează, să repete experienţa.

Un astfel de hobby poate fi destul de costisitor. Pentru curse de câteva ore, cum a fost cea de sâmbătă, se pot închiria caiace, contra a 100 sau 200 lei. Cei care vor să aibă propriul caiac trebuie să investească sume cuprinse între 700 şi 2.500 de euro. O padelă costă 200 - 400 lei, o vestă de plutire - accesoriu obligatoriu pentru orice ieşire pe apă - costă între 200 şi 600 lei, o husă de protecţie cockpit se încadrează între 100 şi 300 lei, iar un echipament de protecţie termică, impermeabil, costă 1.000 lei sau mai mult. 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro