Mergi la conţinutul principal

Avem o clădire reabilitată cu 2 milioane de lei. Ce facem cu ea?

După ce a fost refăcută din temelii şi şi-a regăsit strălucirea de odinioară, clădirea de pe Str. Polonă, nr. 14, îşi caută acum o destinaţie. Mai exact, Consiliul Judeţean Brăila, în calitate de proprietar, nu se poate decide ce utilitate să îi acorde acestui imobil, după ce a investit circa 2,28 milioane de lei fără TVA (22,8 miliarde de lei vechi n.r.) în lucrări de reabilitare. Şi, ca să nu mai zică lumea că s-au făcut cine ştie ce aranjamente în favoarea cuiva anume, preşedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, l-a desemnat pe consilierul independent Marian Căpăţână să se ocupe de stabilirea unei destinaţii. 

"În primul rând, trebuie ţinut cont de faptul că, spre deosebire de clădirile cumpărate şi reabilitate de CJ pe strada Ana Aslan, care au fost făcute pe fonduri europene, aceasta de pe Polonă a beneficiat pentru restaurare de bani de la bugetul judeţului. Când au aprobat finanţarea, consilierii judeţeni au stabilit că imobilul va trebui să aibă o destinaţie culturală, dar în aşa fel încât să se poată autosusţine. Din acest motiv, eu aş vedea aici o secţie a muzeului brăilean, care să găzduiască tablouri şi alte opere de artă, dată fiind arhitectura deosebită a imobilului, specifică stilului boieresc al începutului de secol XX. Dar poate altcineva vine cu altă idee... De aceea, aş vrea să le oferim şansa cetăţenilor Brăilei, care vor să se implice în viaţa culturală a oraşului, să facă propuneri referitoare la destinaţia ce i s-ar putea acorda acestei clădiri. Propunerile lor vor fi aduse la cunoştinţa consilierilor judeţeni şi se va ţine cont de ele la luarea deciziei finale", ne-a declarat consilierul Marian Căpăţână.
După cum v-am mai informat, lucrările de reabilitare a clădirii de pe Str. Polonă, nr. 14, ce a găzduit zeci de ani Casa de Cultură a Municipiului Brăila, au constat, în primul rând, în consolidarea structurii de rezistenţă. Pentru redarea aspectului iniţial al imobilului, a fost demolată o construcţie realizată ulterior peste clădirea originală, degajându-se astfel o porţiune a faţadei de nord. S-a lucrat intens la refacerea elementelor arhitecturale interioare şi exterioare, prin realizarea de tencuieli, vopsitorii, reabilitare structurală a planşeelor şi şarpantei, schimbarea învelitorii. Partea de utilităţi a fost refăcut integral, imobilul dispunând acum de o centrală termică şi un sistem de climatizare centralizat.
De execuţia lucrărilor de reabilitare s-a ocupat societatea "Confort 2000" SRL Brăila, care a câştigat licitaţia organizată de CJ. Angajaţii acestei firme au reuşit să readucă la viaţă frumoasele decoraţiuni interioare realizate din ipsos, restaurând totodată şi uşile masive din lemn. În holul de onoare s-au păstrat şi recondiţionat placajele din marmură iniţiale, într-un birou s-au păstrat şi recondiţionat lambriurile originale. Cine intră acum în clădirea de pe Polonă "respiră" puţin din parfumul epocii de glorie a Brăilei, când elita oraşului "importa" aici rafinamentul şi luxului Occidentului. Casa a fost construită după anul 1900 - 1904 sau 1922, nu se ştie foarte exact -, iar primul proprietar se pare că a fost o familie Alexiu, care avea o avere considerabilă în perioada respectivă.
După reabilitare, clădirea a rămas cu regim de înălţime subsol parţial, plus parter, plus mansardă parţială. La subsol există o zonă special amenajată pentru centrala termică şi o zonă cu scară de acces şi patru celule de beci. La parter există portic, hol de onoare, şase încăperi, grup sanitar pentru femei şi grup sanitar pentru bărbaţi. Mansarda e formată dintr-un hol de acces şi două încăperi.
Cotidianul "Obiectiv" se alătură demersului consilierului judeţean Marian Căpăţână şi îşi încurajează cititorii să facă propuneri legate de destinaţia clădirii de pe strada Polonă, nr. 14.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro