Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AVAS a semnat contractul de privatizare pentru "Laminorul"

Dupa luni intregi de negocieri, la finele saptaminii trecute, Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a semnat cu "Donau Commodities" contractul de privatizare a SC "Laminorul". De altfel, unda verde in finalizarea acestui proces a fost data la finele lunii trecute cind Consiliul de Supraveghere si Indrumare al AVAS a mandatat comisia de negociere sa semneze contractul de privatizare pentru SC "Laminorul" SA Braila. Asa cum autoritatea a anuntat intr-un comunicat de presa, societatea braileana a fot achizitionata de SC "Donau Commodities" SRL Bucuresti, singura companie care a depus oferta pentru cumpararea SC "Laminorul". Ofertantul a preluat "Laminorul" In cadrul unei tranzactii de peste 17,5 milioane euro, din care: 221.374, 37 euro - pretul pachetului de actiuni, 10 milioane euro investitii de dezvoltare, 6,5 milioane euro capital de lucru si 785.624 euro investitii de mediu.
Conform clauzelor contractuale facute publice de catre AVAS, cumparatorul urmeaza sa faca plata pachetului de actiuni, integral, In termen de zece zile de la data semnarii contractului, iar in cazul investitiei de 6,5 milioane de euro in capital, obligatie asumata prin contract de catre cumparator, aceasta va fi realizata In termen de trei luni. Investitiile de dezvoltare si cele de mediu vor fi realizare de cumparator In termen de cinci ani de la semnarea contractului.
Tot prin contractul de privatizare "Donau Commodities" s-a obligat sa pastreze, pe o perioada de cinci ani, Intreg personalul prezent In societate la data semnarii contractului, adica 537 de salariati, sa preia datoriile societatii In valoare de 29,5 milioane RON, sa diversifice productia societatii si sa nu Instraineze activele ce concura la realizarea obiectului principal de activitate.
De asemenea, "Donau Commodities" s-a angajat In cadrul negocierilor, sub sanctiunea desfiintarii contractului de privatizare, sa asigure plata catre AVAS a ajutorului de stat acordat societatii, In cuantum de 95 miliarde ROL, In conformitate cu decizia Consiliului Concurentei care a calificat ca ilegal acest ajutor de stat si a dispus recuperarea lui de catre Autoritate.

"Este o reusita exclusiva a sindicatului "

"Privatizarea SC “Laminorul” SA Braila este rezultatul a peste trei luni de negocieri intensive ale AVAS cu SC “Donau Commodities” SRL In cursul carora oferta financiara si tehnica depuse au fost Imbunatatite succesiv. SC “Laminorul” SA Braila va avea un parcurs dificil de restructurare si are nevoie de multe investitii pentru a ajunge la standardele europene In materie de siderurgie", se arata in comunicatul de presa al AVAS.
La rindul sau, organizatia sindicala din cadrul "Laminorul" a punctat ca finalizarea procesului de privatizare este o reusita exclusiva a sindicatului "care s-a zbatut luni de-a rindul sa gaseasca si apoi sa sustina un investitor serios pentru societate", a spus liderul Sindicatului "Metal 94", Constantin Iarca. "Cred ca este o premiera, cel putin in plan local, o politica de acest gen din partea unui sindicat", a continuat sursa citata "si este rezultatul a zeci de interventii la nivel central pentru a dejuca planurile mafiei locale care avea in vizor valorificarea din punct de vedere imobiliar a societatii", a mai spus Iarca. In plus, sursa citata a precizat ca s-a reluat activitatea de productie in unitate, ca se fac angajari de personal si ca, in cursul zilei de ieri, societatea a ajuns la zi cu plata drepturilor salariale restante.
Important de mentionat este ca "Donau Commodities" este o societate cu raspundere limitata, cu asociat unic SC "Donau Commodities Handels GMBH", persoana juridica austriaca specializata In comertul cu ridicata al metalelor si minereurilor metalice.
Reamintim ca pachetul de 68,80% din capitalul social al SC "Laminorul" SA Braila a fost oferit la vinzare de catre AVAS In data de 17 februarie a.c., dupa cinci Incercari de privatizare nereusite.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii