Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

AVAS a arhivat contractele de privatizare a 8 societati brailene

Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului a anuntat ca, in primul semestru al anului in curs, a scos din monitorizare postprivatizare 820 de contracte, Incheiate pentru societati comerciale din diferite domenii de activitate. Procentual, sint cu 344% mai multe contracte iesite din monitorizare decit In perioada similara a anului trecut, cind au fost arhivate 238.
Totodata, cele 820 de contracte iesite din monitorizare reprezinta peste jumatate din numarul total de contracte, 1.620, arhivate de AVAS In ultimii patru ani. Potrivit datelor prezentate de autoritate, printre cele 800 de societati la care s-a decis scoaterea din monitorizarea postprivatizare se numara doar 8 societati din Braila: "98 Amandina", "Alimentara 143A", "Alimentara 20A", "Alimentara 32A", "Alimentara 44A", SC "Concivia", "Servagromec" si SC "Tremula" SA. In cazul societatilor cu profil de activitate in domeniul comert cu amanuntul, contractele de privatizare au fost semnate in anii 1997 si 1998 cu societati locale de tip SRL (societate cu raspundere limitata), in timp ce pentru "Concivia" contractele de vinzare in doua etape a pachetului majoritar de actiuni au fost semnate cu AVAS in 2000 - pentru un pachet de 69,98% din capitalul social cumparat de "Bursagrirom", iar ultimul - pentru un pachet rezidual de 1,546% cumparat de acelasi investitor - in 2004. Pentru SC "Tremula", contractul de privatizare a fost incheiat in anul 1999, tranzactia vizind un pachet majoritar de actiuni de 70% din valoarea capitalului social la acea vreme, cumparator fiind PAS (Asociatia salariatilor) din SC "Tremula". Cel mai vechi contract scos din monitorizare este cel incheiat in urma cu mai bine de 10 ani, mai precis in anul 1995, cu asociatia salariatilor din "Servagromec", pachetul de actiuni care a trecut la acea vreme in sectorul privat prin vinzare reprezentind 70% din capitalul social al firmei brailene.

Pentru cele circa 800 contracte arhivate, investitia totala realizata a fost de 592.000 EURO, 9,2 milioane USD si 122 miliarde lei

"AVAS si-a propus sa Inchida peste 1.000 de contracte In acest an si sintem foarte aproape de obiectivul propus. Am dispus o analiza atenta asupra Intregului portofoliu pentru a vedea si situatia unor contracte similare. AVAS-ul nu a fost gindit si nici nu poate functiona ca supraagentie de mediu, tribunal al muncii, expert contabil sau procuratura reunite Intr-o singura institutie. Rolul nostru In viitor este, mai degraba, de a urmari contractele cu investitii Insemnate si, In special, clauze sociale sau cele unde exista penalitati", ne-a declarat presedintele AVAS, Razvan Orasanu, prezent saptamina trecuta la Braila, in cadrul unei discutii cu reporterii "Obiectiv".
In cadrul procesului de monitorizare postprivatizare, reprezentantii AVAS urmaresc modul In care au fost respectate obligatiile asumate de catre cumparatori si aplica sanctiunile prevazute prin contract. Principalele tipuri de clauze monitorizate sint: realizarea angajamentelor privind investitiile tehnologice, investitiile pentru protectia mediului, precum si garantarea acestora; respectarea obligatiilor privind vinzarea restrictionata a activelor si terenurilor societatilor; imobilizarea (gajarea) actiunilor cumparate de la AVAS In favoarea vinzatorului, pina la Incheierea obligatiilor contractuale de catre cumparatori; clauze specifice privind asigurarea protectiei sociale, pastrarea obiectului principal de activitate, realizarea cifrei de afaceri minime impuse, pastrarea numarului de salariati, pastrarea arhivei si a marcilor companiei.
La nivel national, cele circa 800 contracte arhivate au reprezentat un volum investitional realizat de cumparatori de 592.000 EURO, 9,2 milioane USD si 122 miliarde lei.
Important de mentionat este ca, din 1992 si pina In iunie 2006, AVAS a Incheiat 10.845 de contracte de vinzare-cumparare de actiuni pentru 7.645 de societati comerciale.
In prezent, AVAS mai are In monitorizare postprivatizare un numar de 6.931 de contracte de vinzare-cumparare, Incheiate pentru 5.458 de societati comerciale. Din aceste societati, 198 au capital integral strain sau mixt, iar 6.733 sint privatizate cu investitori romani. Valoarea totala a investitiilor asumate de cumparatori si monitorizate de AVAS este de 3,63 miliarde USD, 355,6 milioane euro, 501,7 miliarde RON, 73 milioane DM si 57 milioane FF.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii