Avalansa de tilharii | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Avalansa de tilharii

Odata cu explozia fenomenului numit telefonie mobila, dar mai cu seama a tendintei tinerilor de a purta la vedere astfel de "minunatii" ale tehnicii, si-au facut aparitia, inevitabil, si cei tentati sa puna mina pe ele, fara sa scoata vreun ban din buzunar. In multe cazuri, pentru a-si atinge scopurile, acesti indivizi certati cu legea fac apel chiar si la violenta, ajungind, nu o data, sa-si bage victimele in spital pentru un amarit de telefon, pe care l-ar putea cumpara cu citeva zeci de lei. Intrucit actioneaza in mod fulgerator sau isi lasa victimele fara cunostinta, de multe ori autorii agresiunilor reusesc sa scape nepedepsiti, dosarele penale raminind inregistrate cu autori necunoscuti.
O statistica realizata la nivelul Inspectoratului de Politie al Judetului (IPJ) Braila releva ca imprudentele comise de posesorii de telefoane mobile au generat o buna parte din cauzele cercetate de politisti, sub aspectul savirsirii de tilharii si furturi. Studiile de caz au stabilit ca faptuitorii, in general proveniti din familii dezorganizate si fara posibilitati materiale, "vineaza" victimele ce se ofera parca sa fie pagubite. Modul de operare al celor care comit astfel de faradelegi se constituie in mai multe variante de atac, in functie de zona in care se afla potentiala victima, daca este singura ori insotita, constitutia fizica care-i asigura posibilitati de aparare si, nu in ultimul rind, marca telefonului mobil si pretul acestuia.
De la inceputul anului, politistii braileni au fost sesizati despre comiterea a 10 tilharii, dintre care cinci au ramas cu autori necunoscuti. Numarul acestora este cu doar doua cazuri mai mic fata de situatia inregistrata in 2007, in primele trei luni. Pe parcursul lui 2007, oamenii legii au avut de rezolvat 59 de astfel de fapte. Autorii infractiunilor probate anul acesta au virste cuprinse intre 18 si 28 de ani, in timp ce victimele au intre 13 si 35 de ani.

Minorii conduc atit in clasamentul victimelor cit si al infractorilor

Compartimentul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii, din cadrul IPJ Braila, a realizat un studiu privind infractiunile de tilharie comise la nivelul judetului in perioada 2006 - 2007. Ca si concluzie generala, s-a constatat ca minorii au fost victimizati intr-o masura mai mare decit adultii, persoanele de sex masculin au fost victime ale tilhariilor in proportie mult mai mare decit persoanele de sex feminin, iar populatia ocupata (elevi, salariati etc.) au fost cu preponderenta victime ale acestui tip de infractiune.
Autorii infractiunilor de tilharie sint in general tineri cu virsta cuprinsa intre 18 si 30 de ani si actioneaza preponderent pe strada. O alta categorie de autori este constituita de minori, numarul celor cu virsta intre 14 si 16 ani care au comis tilharii in 2007 fiind mai mare decit cel din 2006. In ceea ce priveste victimele, minorii din grupa de virsta 12 - 17 ani reprezinta categoria cu riscul cel mai crescut. Dintre modurile de operare folosite de autori se constata ca smulgerea ramine modalitatea predilecta de insusire a bunurilor vizate. "Majoritatea tilhariilor sint comise prin smulgerea telefoanelor mobile din miinile elevilor sau tinerilor care se deplaseaza pe strada si le tin la vedere. Politistii actioneaza permanent si s-a suplimentat numarul patrulelor auto in zonele aglomerate ale municipiului, inclusiv in preajma unitatilor de invatamint, pentru a preveni aceste fapte. Elevii sint preveniti cu privire la masurile antivictimizare pe care trebuie sa le adopte, prin participarea politistului de proximitate la orele de dirigentie si sedintele cu parintii si prin dezbaterile tematice organizate de lucratorii Compartimentului de Analiza si Prevenire a Criminalitatii", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al IPJ Braila.

Parintii poarta o parte din vina

Cele mai multe infractiuni s-au comis la lumina, in intervalul orar 8.00 - 18.00, zonele predilecte fiind spatii deschise, in special strazi, unitati de invatamint si parcuri din cartierele Viziru I, Hipodrom, Radu Negru, Calea Calarasilor si Faleza Dunarii. Obiectele cele mai vizate de tilhari au fost, in 70% dintre cazuri, telefoanele mobile si, in proportie de 16%, bijuteriile. Astfel, tilhariile au avut ca "subiecti" tineri care etalau "bijuteriile" tehnice oferite cu prea mare larghete de parinti. Aceasta intentie generoasa, exagerata uneori din prea marea dragoste pentru copiii aflati la virste fragede, aduce traume atit psihice cit si fizice victimelor ce sint supuse unor astfel de violente.
Pornind de la aceste elemente, li se recomanda parintilor o analiza responsabila vis-a-vis de necesitatea achizitionarii unui asemenea aparat, oportunitatea folosirii si modul in care acesta poate fi pastrat. Portul telefonului mobil, cit si a bijuteriilor sau altor accesorii valoroase, se va face cu discretie, fara ostentatie, totodata fiind evitate discutiile cu persoanele necunoscute si deplasarea prin locuri retrase si slab iluminate.

Tilhari "demni" de Cartea Recordurilor

In ultimii ani, tot mai multi tineri care au comis tilharii pe banda rulanta au ajuns in fata instantei de judecata sau chiar dupa gratii. De exemplu, in anul 2005 au fost trimisi in judecata trei tineri cu virste cuprinse intre 18 si 22 de ani care atacau in plina strada persoane in virsta, femei si copii carora le smulgeau telefoanele mobile sau posetele. Pentru citeva sute de mii de lei, agresorii erau in stare de orice, dovada cruzimea de care au dat dovada in noiembrie 2004, cind l-au omorit in bataie pe un veteran de razboi, despre care credeau ca are bani pusi deoparte. In septembrie 2005, infractorul Gabriel Balan, a capatat nu mai putin de 11 ani de inchisoare pentru sase tilharii savirsite cu violenta pe parcursul unui an. Individul avea un mod de operare extrem de violent, obisnuind sa stranguleze partile vatamate cu propriile lantisoare, care se rupeau in functie de greutate si model. In mai 2006, un executant al gruparii interlope din Radu Negru, Tiberius-Alin Parpalac, care avea 13 dosare penale pentru tilharii, furturi si atacuri mafiote, a reusit sa scape de fiecare data de arestare preventiva, fiindca era minor. Anul trecut a ajuns in fata instantei Florin Marian Dumitru, din comuna Ciresu, care, la numai 20 de ani, avea trecute in CV patru tilharii, doua violari de domiciliu si tot atitea furturi comise in mai putin de 4 luni. Tinarul fusese eliberat din Penitenciar cu doar doua saptamini inainte de comiterea primei fapte, unde ajunsese pentru un furt. La doua zile de la ultima infractiune, politistii l-au saltat pe recidivist si l-au dus din nou in fata instantei. In prima luna din acest an, au ajuns pe mina anchetatorilor doi minori carora nu le-a placut scoala, dar care au la activ sapte tilharii. In virsta de 17 ani, Ilie Tanase si Marian Florentin Marcu au fost arestati pentru ca au atacat si au jefuit copii si batrine, victimele avind virste cuprinse intre 13 si 67 de ani. Potrivit anchetatorilor, cei doi au savirsit tilhariile atit pe timp de zi cit si pe timp de noapte, prin violenta si amenintare, alegindu-si victimele din rindul femeilor in virsta si copiilor, care nu puteau riposta. Luna aceasta, politistii braileni au continuat cercetarile in cauze inregistrate cu autori necunoscuti si au probat faptele unui alt brailean, de 23 de ani, care era deja cercetat pentru mai multe infractiuni de tilharie. La finele anului 2007, Daniel M. a comis doua tilharii, prin smulgerea telefoanelor mobile de la persoane care se deplasau pe strada. In prezent, cel in cauza este cercetat pentru savirsirea altor patru fapte de tilharie, avind acelasi mod de operare.

Tilharii comise in zona unitatilor de invatamint

Furtul de telefoane mobile prin violenta a devenit o "moda" si printre elevi, care sint fie in postura de tilhari, fie de victime. Anul trecut, jandarmii au fost chemati la un grup scolar din municipiu unde o eleva de 16 ani a fost amenintata cu acte de violenta de o colega de 19 ani, care i-a luat telefonul mobil. Ca sa isi primeasca telefonul inapoi, tinara prejudiciata trebuia sa achite suma de 60 lei. Eleva de 19 ani s-a ales cu dosar premergator cercetarii penale pentru comiterea infractiunii de tilharie. Un alt caz de tilharie inregistrat de jandarmi a fost al unui brailean lovit in plina strada si lasat cu buzunarele goale. Victima se deplasa pe o alee dintre doua blocuri situate pe strada G-ral Eremia Grigorescu, iar la un moment dat a fost atacat de un individ necunoscut. In luna februarie a acestui an, jandarmii au avut de-a face cu o alta tilharie comisa intr-o institutie de invatamint. Trei elevi i-au sustras prin acte de violenta telefonul mobil unei colege care se afla pe holul liceului. Tilharii au fost prinsi de oamenii legii la scurt timp dupa comiterea faptei, iar telefonul a fost gasit intr-un tufis din apropiere.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro