Mergi la conţinutul principal

Autorul fraudei electorale de la Ulmu a fost trimis in judecata

Domiciliat in satul Jugureanu, medicul veterinar Emilian Mariuta, fostul presedinte al Circumscriptiei Electorale Comunale Ulmu la alegerile de pe 1 iunie 2008 - retinut, arestat preventiv si apoi pus in libertate -, a fost deferit instantei de judecata, din dispozitia procurorului Marinela Cosnita, de la Parchetul de pe linga Tribunalul Braila, sub trei capete de acuzare: fals in acte electorale, uz de fals si abuz in serviciu contra intereselor persoanelor. Parchetul a dispus totdata NUP (neinceperea urmaririi penale) in cazul celorlalti membri ai Biroului Electoral Comunal Ulmu, pe numele carora fusese formulata plingere penala (Iulia Perianu - loctiitor presedinte, Sevastita Balabaneanu, Ruxandra Parlea, Radu-Marian Turtoi, Marcela Mocanu si Ioana Hagiu), pe motiv ca "n-au avut nici o participatie la comiterea infractiunilor" (art. 10 din Codul de procedura penala: "fapta nu exista").
Cercetarile in cazul fraudei lectorale de la Ulmu au inceput pe data de 5 iunie 2008, dupa ce Banica Vasile, condidatul PNL la functia de primar al localitatii, a depus plingere penala impotriva tuturor membrilor Birorului Electoral de circumscriptie Ulmu, acuzindu-i ca au masluit alegerile. Cap de lista era chiar presedintele Circumscriptiei Electorale Comunale nr. 38, medicul veterinar Emilian Mariuta. Acesta, ca presedinte BEC local, avea obligatia supravegherii celor trei sectii de votare din Ulmu, Jugureanu si Mohreanu, de asemenea sa solutioneze eventualele contestatii, sa verifice numarul de alegatori inscrisi pe listele electorale, inscrierea corecta a voturilor valabil exprimate in procesele verbale, precum si verificarea datelor consemnate in procesele verbale conform "cheilor de control" inscrise pe machetele personalizate primite.
Potrivit anchetatorilor, in noaptea de 1/2 iunie 2008, dupa incheierea procesului de votare, s-au prezentat la BEC Ulmu reprezentantii celor trei sectii de votare care au predat procesele verbale cu numarul de voturi pentru functia de primar si cele de consilieri locali, sacii cu buletinele de vot sigilati si stampilele sigilate in plicuri. Pina la ora 8.00, pe 2 iunie, au fost intocmite procesele verbale centralizatoare, semnate de toti membrii BEC. Ulterior, Mariuta, insotit de loctiitorul BEC, doi politisti si inca o persoana, s-au prezentat la Biroul Electoral Judetean Braila, ca sa predea procesele verbale, buletinele de vot nule si sacii cu voturi. Aici, s-au constatat deficiente, in sensul ca, dupa verificare, 12 voturi nule erau considerate valide. Asa stind lucrurile, BEJ nu a primit procesele verbale centralizatoare, iar incupatul s-a intors la Ulmu, unde a intocmit un al doilea proces verbal centralizator. Anchetatorii au descoperit ca Mariuta a efectuat modificari atit in primul proces verbal, cit si in al doilea, ca sa favorizeze candidatul PSD la functia de primar al comunei Ulmu. Daca in primul document, candidatul PSD Marian Iconaru avea cu putin sub numarul necesar de voturi, urmind sa participe la al doilea tur de scrutin impreuna cu candidatul PNL Vasile Banica, din al doilea reiesea ca respectivul fusese desemnat cistigator din primul tur, intrunind majoritatea de voturi necesare ^ 1. Acest lucru a fost posibil intrucit inculpatul a luat 2 voturi de la candidatul PRM si le-a dat PSD-ului. Suspectul n-a putut nega comiterea infractiunilor, pentru ca expertiza grafoscopica efectuata in cauza l-a dat de gol. Dupa frauda electorala de la locale, savirsita de Emilian Mariuta, nici pina azi n-a fost desemnat un primar al comunei Ulmu. Cazul se afla in atentia magistratilor judecatori.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati pe facebook.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

Comentarii

 

INFORMAŢII CONTACT

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu