Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autorizarea centralelor termice - masura de siguranta

Proprietarii de centrale termice de casa, apartament, scara sau imobil care nu au Inca autorizatia de functionare sau nu sint la zi cu verificarea tehnica periodica trebuie sa remedieze aceasta situatie pina la finele acestei luni. In caz contrar, in conditiile in care legislatia stipuleaza ca utilizarea centralelor fara aceasta verificare este interzisa, masura de sanctionare va fi aceea de decuplare de la reteaua de combustibil gazos. Obligativitatea autorizarii izvoraste din ordinul Ministrului Economiei si Comertului nr. 451, emis In august 2005, potrivit caruia centralele care nu Indeplinesc conditiile prevazute mai sus vor ramine fara gaze, deoarece potrivit legislatiei In vigoare, furnizorii vor trebui sa sisteze alimentarea. Cu privire la aceste prevederi, Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Centrale Termice (APICT) recomanda utilizatorilor de centrale termice pe combustibil gazos sa verifice daca centrala termica In folosinta are autorizatie de functionare sau daca s-a efectuat verificarea tehnica periodica. Daca proprietarii nu indeplinesc aceste criterii trebuie sa apeleze pentru a intra in legalitate la o firma autorizata ISCIR.
Potrivit APICT, ceea ce ar trebui retinut din aceasta obligatie nu este ca "se Inchid gazele", ci ca fiecare consumator trebuie sa se comporte responsabil, fiind vorba, In primul rind, de siguranta personala, a familiei si de siguranta proprietatii. "Sintem primii care sa afirme ca centralele termice nu prezinta un risc pentru siguranta si sanatatea cetateanului, asemeni oricarui aparat casnic, conditia sine qua non fiind Insa ca acestea sa fie instalate si puse In functiune de un specialist autorizat ISCIR" a declarat directorul executiv al APICT Dana Sofia, adaugind ca "Din pacate, In obiceiurile romanesti, utilizarea unui specialist este deseori ignorata In favoarea unor mesteri priceputi la toate care se ocupa de orice, de la instalatia de apa, la reparatia instalatiilor electrice, la instalarea de centrale, fara a avea o specializare In acest sens si a lua minime masuri de siguranta. Centralele astfel instalate prezinta un pericol ce nu poate fi eliminat decit prin responsabilizarea consumatorilor".
Potrivit prevederilor tehnice ale Inspectiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat (ISCIR), proprietarul centralei termice are obligatia sa supuna centrala unor verificari tehnice periodice cel putin o data la 2 ani. "Asa cum masinile trebuie sa fie cu revizia tehnica la zi, iar romanii s-au conformat acestei reglementari, asa si utilizatorii de centrale termice trebuie sa constientizeze importanta si necesitatea verificarii centralelor" a mai adaugat Dana Sofia.
Montarea, instalarea, verificarea tehnica periodica si autorizarea de functionare a unei centrale termice se fac numai de catre firme autorizate ISCIR. Potrivit informatiilor prezentate pe site-ul institutiei pe lista societatilor care verifica tehnic periodic si autorizeaza functionarea aparatelor consumatoare de combustibil gazos sint mentionate 14 firme cu sediul administrativ in Braila: "Magio Prod Serv", "Beretta Instal", "Lugar Serv", "Cyclon Tech", "CT Enache Instalatii", "Ada Cool Serv", "Urban Serv", "Salco Trading", "Termodor", "Codrut Com", "Promotas", "Oportun Com", "Home System" si "Gimvest".
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii