In cadrul Colegiului Prefectural intrunit ieri la Palatul Administrativ Braila, atit Primaria, cit si CJ, Prefectura si Sectia Locala a Drumurilor Nationale au prezentat informari cu privire la stadiul in care se afla cu pregatirea utilajelor si materialelor necesare pentru interventii in iarna 2006-2007.
Activitatea de deszapezire a municipiului nu a fost pina acum concesionata
Astfel, din datele oferite de primarul Constantin Cibu, in acest moment, Primaria, prin directia de specialitate, este in curs de organizare a licitatiei privind achizitia serviciului public de deszapezire a municipiului, pentru iarna aceasta: "Serviciul fiind scos la licitatie, in caietul de sarcini se specifica clar ce dotari trebuie sa aiba firma respectiva. Apoi, nu mai e treaba primarului sa se ocupe de deszapezire, ci a firmei. Licitatia se va tine la inceputul lunii noiembrie si speram sa rezolvam aceasta problema pina la sfirsitul lunii noiembrie si inceputul lunii decembrie". In ceea ce priveste asigurarea livrarii catre populatie a agentului termic si a apei calde de consum in aceasta iana, Cibu a tinut sa precizeze ca SC "CET" SA este pregatita: "Pina acum s-au facut tot felul de lucrari de inlocuiri pompe, etansari, reparare utilaje electrice si revizii la cazanele si punctele termice. S-au revizuit 1.500 de vane de diferite dimensiuni, s-au inlocuit aproximativ 820 m de retea termica situata in cartierele brailene. S-a refacut hidroizolatia la unele puncte si centrale termice. S-au modernizat foarte multe puncte termice. S-au realizat de asemenea si lucrari de contorizare individuala cu separarea instalatiei de incalzire si apa calda pe orizontala, pentru fiecare apartament in parte. Totodata, pina pe data de 15.11 2006 mai avem de montat schimbatoare de caldura in placi, de contorizat la nivel de bransament pe apa calda de consum conform HG 933/2004 si de realizat niste contorizari la nivel de apartament".
Ar trebui sa existe 4 baze de deszapezire in judet
La rindul sau, presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, a anuntat ca si institutia pe care o reprezinta va scoate la licitatie activitatea de deszapezire, in vederea eficientizarii acestui serviciu. "CJ Braila are in administrare o retea de 603 km drumuri judetene, iar in administrarea consiliilor locale se afla 319,415 km de drumuri comunale. In cursul acestui an s-au executat lucrari de intretinere curenta si reparatii care au condus la mentinerea satisfacatoare a viabilitatii drumurilor. S-au facut plombari si s-au pus covoare asfaltice, s-au taiat arborii uscati si cei care prezinta un pericol pentru siguranta circulatiei rutiere. Totodata, am hotarit ca societatea care va adjudeca serviciul de deszapezire sa puna la dispozitie cel putin 4 baze de deszapezire in diferite puncte ale judetului, astfel incit sa asigure accesul cit mai rapid al utilajelor catre traseele blocate".
Comunele - pregatite si nu prea pentru iarna
In ceea ce priveste modul in care se pregatesc pentru iarna comunele brailene, Prefectura a precizat ca, din 43 de primarii, numai 19 au in proprietate utilaje de deszapezire in stare tehnica de functionare, celelalte urmind sa incheie contracte de prestari servicii cu societati comerciale sau persoane fizice de pe raza localitatilor care au dotarile necesare pentru astfel de interventii. "Legat de asigurarea stocurilor de combustibil, numai 22 de primarii au asa ceva. 10 primarii sint in curs de achizitionare, iar celelalte 11 au prevazut in buget fonduri pentru plata contravalorii prestarilor de servicii de deszapezire precum si pentru combustibilul necesar. Legat de asigurarea stocurilor de material antiderapant, 20 de primarii au achizitionat nisip si sare. Urmeaza ca alte 7 sa definitiveze zilele acestea procesul de achizitie, restul de 15 neavind la acest moment stocuri cu materiale antiderapante". Prefectul Nicolae Mitroi a tinut sa precizeze ca, la efectuarea lucrarilor de deszapezire, la nivelul primariilor din judet se va folosi si forta de munca conform Legii nr. 416/18 iulie 2001 privind venitul minim garantat si Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca. "Pentru efectuarea acestor lucrari, primariile au raportat ca au in dotare lopeti, cazmale si tirnacoape", a mai adaugat Mitroi.
In final, reprezentantii CJ si ai Prefecturii, au tinut sa motiveze inca de pe acum eventuale intirzieri la interventia in cazul unor evenimente neplacute pe timp de iarna. Acestia au precizat ca lumea nici nu ar trebui sa se astepte la interventii atunci cind vremea nu o va permite, si ar trebui sa se mai ajute si singura sau sa astepte pina echipele vor putea interveni.