Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Autoritatile din Geneva vor incepe miine evacuarea taberelor de romi de sub poduri

Autoritatile din Geneva au prezentat planul de lupta impotriva cersetoriei, afirmind ca au fost nevoite sa ia masuri din cauza temerilor localnicilor, iar vineri urmeaza ca taberele de romi sa fie evacuate de sub poduri, relateaza cotidianul Le Temps in pagina electronica.
Autoritatile vor dispune controale repetate pentru a supraveghea modul in care obiectivele acestui program sint atinse in vederea stoparii fenomenului. "Am primit atitea scrisori violente din partea populatiei. Chiar si amenintari la adresa familiei mele", a marturisit ministrul socialist Laurent Moutinot, initiatorul programului, referitor la sentimentul locuitorilor fata de cersetorie si cersetorii romi, in special, sugerind astfel ca a fost constrins de populatie sa impuna unele masuri.
Potrivit informatiilor furnizate de primaria Genevei, in oras sint circa 200 de cersetori, dintre care 77 la suta sint cetateni romani. Totusi politia sustine ca nu exista retele mafiote si ca romii nu sint implicati in incidente grave.
Vineri, intr-o prima etapa a planului, autoritatile, in prezenta jandarmeriei si a Serviciului social al orasului, vor evacua taberele de romi de sub poduri, persoanele fara adapost urmind sa fie redirectionate catre adaposturi din cadrul serviciului de protectie civila. Urmeaza sa fie deschis si un centru de adapost pentru femei si copii, ca o solutie temporara, sustine magistratul radical Pierre Maudet, oficial din cadrul Securitatii municipale.
Pe strazile din perimetrul garii Cornavin, in cimpia Plainpalais si in Vieille-Ville, zone foarte afectate de cersetorie, vor fi sporite patrulele. De asemenea, prezenta cersetorilor nu va mai fi tolerata pe proprietatile private, pe scarile institutiilor sau ale magazinelor. In privinta muzicantilor ambulanti, acestia vor avea nevoie de autorizatie.
"Trebuie sa limitam impresia hartuirii genovezilor. Am ajuns la o situatie limita in ceea ce priveste nervozitatea acestora", avertizeaza Pierre Maudet.
Cea de-a doua etapa a planului autoritatilor va fi demarata la 1 decembrie si va consta in represiune. Va fi infiintat un grup de politisti comunitari, compus din cinci jandarmi si cinci agenti municipali de paza, care trebuie sa puna in aplicare legea federala privind sederea strainilor. Potrivit publicatiei, cersetorii aflati in situatie ilegala, care nu-si pot asigura un mod de existenta, risca sa fie expulzati fara aminare, cu autobuzele.
La rindul lor, politicienii au reactionat fata de acest plan. Deputatul Olivier Jornot, care a initiat un proiect de lege de interzicere si amendare a cersetoriei, spune ca planul autoritatillor este interesant, "dar ii lispeste un element central: sa spunem ca cersetoria nu este un act autorizat. Regret ca Laurent Moutinot nu si-a recunoscut gafa".
"Pentru ca refuza sa pedepseasca faptul de a tine mina intinsa, Laurent Moutinot demonstreaza o pudoare deplasata", este de parere membrul UDC Yves Nidegger. In schimb, radicalul Frederic Hohl saluta o "solutie eleganta care respecta oamenii".
La rindul lor, cersetorii se pling ca nu au unde sa mearga. "Daca ne dau afara, unde vom merge? Pe Luna?", se intreaba un cersetor.
Pe de alta parte, locuitorii din Lausanne se tem ca numerosi cersetori evacuati din Franta, in special de la Lyon, sau din Geneva, vor veni in regiunea lor.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii