Mergi la conţinutul principal
Lecţia de omenie dată de un brăilean

Autoizolare cu prietenii

• fotograful Ciprian Costache nu a ezitat nicio secundă să îşi pună casa la dispoziţie unor prieteni întorşi din Franţa • cei doi tineri au evitat să se ducă la părinţi pentru a nu-i pune în pericol • Ciprian şi-a asumat riscul de a-i primi temporar în gazdă • “Aş fi făcut-o chiar dacă aş fi ştiut că sunt infectaţi cu coronavirus. Dacă mi-am luat un angajament, merg până la capăt, orice ar fi”, ne-a mărturisit Ciprian • din fericire, cei trei au ajuns deja la jumătatea perioadei de autoizolare, iar până acum niciunul dintre ei nu dă semne de boală

 

Pornind de la proverbul “prietenul la nevoie se cunoaşte” gestul altruist al brăileanului Ciprian Costache, 35 de ani, poate fi un exemplu pentru mulţi dintre noi. Acesta a decis să se autoizoleze alături de prietenii săi, Ionuţ şi Luminiţa, doi tineri de 28, respectiv 33 de ani, veniţi din Franţa, ţară care avea cod galben de risc în momentul când cuplul s-a întors în România. Cei doi au căutat o alternativă de cazare pe perioada autoizolării, încercând astfel să îşi protejeze părinţii, care se confruntă cu probleme medicale preexistente. Auzind despre ce este vorba, Ciprian s-a oferit imediat să le ofere sprijin. El ne-a mărturisit că a făcut acest gest din prietenie pentru cei doi, dar şi dintr-un uşor spirit de aventură, el profitând de ocazie pentru a experimenta autoizolarea, chiar asumându-şi riscul unei eventuale contaminări. “Prietenii mei au venit din Franţa, dintr-o zonă galbenă, dar chiar dacă veneau din zonă roşie tot îi primeam la mine acasă. Mi-aş fi asumat riscul şi dacă aş fi ştiut din start că sunt infectaţi cu coronavirus. Dacă mi-am luat un angajament, merg până la capăt, orice ar fi”, ne-a mărturisit Ciprian Costache

În prezent, cei trei au ajuns la jumătatea perioadei de izolare şi încă au un tonus ridicat, chiar dacă au cam început să se plictisească. În special Ionuţ şi Luminiţa nu prea mai ştiu cum să îşi “omoare” timpul, după ce au vizionat zile în şir jurnalele TV şi au vizionat o grămadă de filme şi seriale. Ciprian, fiind fotograf profesionist, profită de această perioadă pentru a prelucra numeroasele poze făcute pe la diverse evenimente, în perioada premergătoare crizei coronavirusului. Din când în când, lasă însă tastatura calculatorului deoparte şi profită de prezenţa prietenilor săi pentru a se distra împreună în tot felul de ipostaze trăsnite. Chiar şi aşa, toţi trei iau în serioas perioada de autoizolare, respectând solicitarea autorităţilor de a-şi monitoriza zilnic temperatura. În ceea ce priveşte felul cum au fost abordaţi de autorităţi, Ciprian şi prietenii săi ne-au spus că lucrurile au decurs destul de bine.

“Pe data de 17 martie Ionuţ şi Luminiţa au ajuns în România pe calea aerului, aterizând în aeroportul Otopeni. Pe aeroport am fost rugaţi să completăm un formular cu datele personale şi cu adresa unde vom sta în izolare, apoi am fost lăsaţi să plecăm. Pe seară, am ajuns în Brăila şi ne-am instalat la Ciprian, iar a doua zi dimineaţa am sunat la Direcţia de Sănătate Publică şi am anunţat că suntem în autoizolare. Prima vizită din partea autorităţilor locale a fost pe data de 20 martie, când un echipaj al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila a sosit la domiciliul lui Ciprian, în jurul orelor 14.20, pentru verificarea cărţilor de identitate. Tot atunci, am fost întrebaţi dacă ne simţim bine şi dacă avem nevoie de intervenţie medicală sau de hrană prin Directia de Asistenţă Socială.  Le-am spus că e totul în regulă şi că nu avem nevoie de alimente deoarece suntem ajutaţi de către familie şi prieteni”, ne-au povestit tinerii.

Pe data de 21 martie, autoizolaţii au fost vizitaţi de către Poliţia de Frontieră, care deţinea datele celor veniţi de peste hotare. În data de 22 martie, în jurul orelor 13.00, au fost sunaţi de către Jandarmerie şi s-a efectuat o verificare de la balcon. În aceeaşi zi, la 17.40 a sosit o doamnă de la Poliţia Locală Brăila, care a mai verificat încă o dată datele cărţilor de identitate. Luni, 23 martie, în jurul orelor 10.45, a mai fost o verificare din partea Poliţiei Judeţene, iar la 13.50 au primit încă o vizită din partea Jandarmeriei, de data aceasta la uşă cu măsurile de protecţie corespunzătoare.

Acum, tinerii aşteaptă să treacă toate cele 14 zile, pentru a putea ieşi din casă. Partea proastă este că nici după perioada de autoizolare nu vor putea face chiar tot ce vor, date fiind măsurile de carantinare generală, pe care autorităţile le înăspresc de la o zi la alta.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro