Mergi la conţinutul principal

Aur şi bronz la Olimpiada Naţională de Fizică pentru elevii brăileni

• medalia de aur a fost câştigată de Cosmin Petruş Trandafir (clasa a VI-a), iar cea de bronz de Bogdan Tîrhoacă (clasa a VII-a)

 

Campioni la fizică! Doi elevi din Brăila s-au întors victorioşi de la olimpiada naţională, competiţie ce s-a desfăşurat în perioada 3-7 mai, la Târgovişte, şi care  a reunit peste 1.000 de elevi de gimaziu şi liceu din toată ţara.

La prima sa participare la olimpiadă, Cosmin Petruş Trandafir, elev în clasa a VI-a la Şcoala Gimnazială “Fănuş Neagu”, pregătit de prof. Angelica Poaşcă, este cel care a adus Brăilei o medalie de aur, primită din partea Societăţii Române de Fizică. Adolescentul a terminat concursul pe locul 4, fiind răsplătit şi cu o menţiune din partea Ministerului Educaţiei.

“Când am plecat la olimpiadă mi-am dorit să fiu în prima jumătate. Nu mi-am fixat obiective prea mari şi rezultatul chiar a fost o surpriză. Mai ales că după prima probă, cea practică, nu am avut un punctaj prea mare. Însă a doua zi am avut proba teoretică, unde subiectele mi s-au părut uşoare, ba chiar mai uşoare faţă de alţi ani şi am luat un punctaj aproape de maxim. Am avut 29,25 puncte din totalul de 30 puncte posibile, iar asta mi-a ridicat media. Chiar nu mă aşteptam să am un concurs atât de bun, iar medalia aceasta mă motivează să muncesc mai mult şi anul viitor să urc şi mai sus în clasament”, ne-a declarat olimpicul.

Cosmin ne-a spus că pe viitor, pe lângă fizică, ar vrea să participe şi la olimpiada de chimie. Însă nu doar aceste materii sunt pe placul lui, el fiind un elev de 10. Şi când spunem asta ne referim la faptul că adolescentul are numai note de 10 la toate disciplinele. Pe lângă performanţele şcolare, Cosmin este un copil activ, practicând karate de aproape doi ani. De asemenea, el cântă la pian de trei ani, muzica fiind una din activităţile care îl ajută să se relaxeze.

“Aş dori să mulţumesc familiei, fratelui meu şi bunicilor care m-au ajutat cu suportul emoţional în toată această perioadă cu olimpiada. Fratele meu este mai mare ca mine, e la facultate, şi m-a ajutat mult prin sfaturile pe care mi le-a dat. Iar părinţii la fel mi-au fost tot timpul alături şi m-au încurajat, mai ales că eu eram foarte stresat ... că după ce m-am calificat, mă tot gândeam ce voi face la naţională! În egală măsură, le mulţumesc doamnelor profesoare Angelica Poaşcă şi Liliana Iacob pentru tot sprijinul acordat!”, afirmă Cosmin.

Ce-a dea doua medalie a fost câştigată de Bogdan Tîrhoacă, elev în clasa a VII-a la Colegiul Naţional “Gh. M. Murgoci”, coordonat de prof. Viorica Moşescu. Şi el s-a aflat la prima naţională şi a obţinut o medalie de bronz, acordată de   Societatea Română de Fizică. De precizat că el s-a calificat şi anul trecut la olimpiada de fizică, însă nu a putut participa pentru că se desfăşura simultan cu cea de matematică.

“A fost foarte bine şi sunt mulţumit de rezultat. Mi-au plăcut cele două probe. Chiar dacă la proba practică nu m-am descurcat aşa de bine, la proba teoretică am fost printre primii. Şi subiectele au fost destul de grele. A doua problemă de la proba practică am făcut-o pe toată şi doar eu şi un copil din Bucureşti am reuşit să o ducem până la capăt şi să fie corectă. Pot spune că nu mă aşteptam să câştig, cel puţin după proba practică unde nu a fost ok. Şi am aflat de rezultat abia la festivitatea de premiere şi cred că s-a putut citi surprinderea pe chipul meu. Până atunci nu am ştiut clasamentul exact. Iar pentru rezultatul acesta aş dori să le mulţumesc părinţilor şi fratelui meu, doamnei profesoare Viorica Moşescu şi celorlalţi profesori care m-au susţinut! De asemenea, mulţumesc colegilor pentru încurajări!”, ne-a declarat Bogdan.

Iar sezonul competiţional nu se încheie aici pentru Bogdan. Adolescentul vrea să participe şi la Olimpiada Naţională de Ştiinţe pentru Juniori, etapa judeţeană urmând să aibă loc luna aceasta. De altfel, acesta participă la concursuri ori de câte ori are ocazia pentru că, aşa cum ne-a mărturisit, îi place să înveţe lucruri noi şi să întâlnească oameni care îi împărtăşesc pasiunile.

Felicitări elevilor şi profesorilor îndrumători!

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro