Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

In august s-au eliberat mai multe carti de identitate

In luna august, activitatea Serviciului Judetean Comunitar de Evidenta Informatizata a Persoanei Braila (SJCEIP) a decurs normal desi cererea de eliberare de acte de identitate a fost mult mai mare din cauza brailenilor care lucreaza in strainatate si care au venit acasa in concediu. Seful Serviciului, comisar Livia Damian, ne-a declarat ca luna trecuta s-au eliberat 3925 de carti de identitate cresterea fiind destul de mare fata de lunile anterioare. "Daca in luna iulie 2007 s-au eliberat 2964 de carti de identitate, dintre care 244 au fost provizorii, in august, la nivelul judetului, au fost eliberate 3925 de carti de identitate, dintre care 283 sint provizorii. De asemenea, s-a inregistrat o crestere si in comparatie cu anul trecut. Astfel, in iulie 2006 s-au eliberat in total 2642 de carti de identitate, dintre acestea 203 fiind provizorii, iar in august 2006 au fost emise 2731 de acte de identitate dintre care 198 provizorii. Cetatenii romani nu pot calatori in tarile europene cu cartile de identitate provizorii, care au valabilitate de maxim un an de zile si care se elibereaza atunci cind solicitantii nu au actele in regula sau nu au domiciliu stabil. Totusi pe baza acestora, cei in cauza isi pot face pasapoarte cu care pot trece granita", a precizat Livia Damian.
Potrivit datelor statistice se constata o crestere a numarului de acte de identitate eliberate in lunile iulie si august din acest an, fata de aceeasi perioada a anului trecut, ceea ce inseamna ca tot mai multi braileni aleg sa plece la munca in strainatate. Seful Serviciului Judetean de Evidenta a Persoanei ne-a mai spus ca cele mai multe cereri de eliberare de acte de identitate au fost la nivelul municipiului Braila, in timp ce la Serviciile locale din Ianca, Insuratei si Faurei numarul solicitarilor a fost mult mai mic. Astfel, la Serviciul Local Comunitar de Evidenta a Persoanei Braila la care sint arondate si 16 comune din judet s-au eliberat 3074 de carti de identitate in august 2007, in timp ce anul trecut, in aceeasi luna, au fost eliberate 2138 de acte de identitate.
Faptul ca de la 1 ianuarie 2007 cetatenii romani pot calatori in tarile membre UE doar cu cartea de identitate a avut si efecte pozitive. Astfel pentru a putea pleca in tari precum Spania sau Italia, tot mai multi braileni s-au grabit sa intre in legalitate cu actele de identitate. Dupa cum ne-a precizat comisar Livia Damian, anul acesta a scazut numarul restantierilor, respectiv a celor care aveau buletinele expirate sau a tinerilor intre 14 si 18 ani care nu se sinchiseau sa isi faca act de identitate. Daca in luna august a anului trecut erau inregistrate 13.136 de persoane restante, in 2007 numarul acestora a scazut la 11.000. Dupa 1 ianuarie 2007 a crescut si numarul celor care au solicitat preschimbarea actelor de identitate. Cetatenii care aveau buletine vechi, care desi erau in termen de valabilitate, nu puteau fi folosite decit pe teritoriul Romaniei, astfel ca cei care doreau sa plece din tara au solicitat eliberarea de carti de identitate.
Seful SJCEIP a mai spus ca multi dintre brailenii plecati la munca in strainatate, care nu au putut veni in tara, au solicitat eliberarea cartii de identitate pe baza de procura speciala data de Consulatul Romaniei din tara unde se afla cetateanul respectiv. Prin acest act, persoana in cauza imputerniceste pe cineva din tara sa se ocupe de eliberarea actului de identitate.
"Multi braileni prefera sa trimita o procura speciala astfel incit atunci cind vin in tara sa se bucure de vacanta si sa nu mai umble pentru a-si schimba actul de identitate. Singurul impediment este modul in care sint date aceste procuri, cetateanul nu stie sa spuna la Consulat ce vrea, daca vrea si o modificare a adresei de domiciliu si din aceasta cauza multe procuri sint incomplete si sintem nevoiti sa refuzam eliberarea unui nou act de identitate. Cel mai bine ar fi ca cetateanul sa ne sune inainte, sau sa apeleze la cineva din tara care sa se intereseze la noi, ca sa le spunem exact ce trebuie sa ceara", a mai precizat comisar Livia Damian.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii