Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Au fost simplificate formalitatile pentru obtinerea somajului

In curind, Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Braila va avea atributii In verificarea si certificarea adeverintelor eliberate de angajatori pe baza declaratiilor lunare privind evidenta nominala a asiguratilor si a obligatiilor de plata la bugetul asigurarilor pentru somaj depuse de angajatori si a Inscrisurilor efectuate In carnetul de munca. Astfel, verificarea si certificarea acestor documente se va putea face doar pe baza Inscrisurilor din carnetul de munca, pentru stagiile de cotizare realizate anterior datei de 1 martie 2002 sau a altor acte prevazute de lege.
Actul normativ care reglementeaza aceste modificari urmareste simplificarea formalitatilor privind certificarea stagiilor de cotizare realizate In sistemul asigurarilor pentru somaj, cit si a celor pentru stabilirea dreptului la indemnizatie. In acest sens, adeverintele eliberate de angajatori, pentru persoanele cu care au incheiat relatiile de munca, vor contine citeva informatii In plus si anume: baza lunara de calcul pentru fiecare din ultimele 12 luni Inainte de data Incetarii raporturilor de munca sau de serviciu pentru care s-a retinut si virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala; perioadele In care s-a prestat activitatea, perioadele pentru care raporturile de munca sau de serviciu au fost suspendate, precum si data si motivul Incetarii acestora.
De asemenea, In vederea certificarii stagiilor de cotizare, angajatorii au obligatia de a elibera o adeverinta din care sa rezulte:
daca Inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj; perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade si daca se regasesc In una dintre urmatoarele situatii: angajatorul nu a platit contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj si se afla In procedura de executare silita, reorganizare judiciara, faliment, Inchidere operationala, dizolvare, lichidare, administrare speciala sau nu si-a achitat contributiile din cauza unor situatii de forta majora.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii