* informația a fost confirmată de primarul Marian Dragomir în cadrul celei mai recente ședințe ordinare a CLM Brăila * consilierul municipal PNL Alexandru Drogeanu a solicitat explicații privind stoparea lucrărilor timp de șase luni pe șantierul de la stadion * edilul-șef a explicat că intervenția se împarte în două: demolarea construcțiilor existente și realizarea propriu-zisă a stadionului
După o perioadă în care intervențiile au stagnat pe șantierul deschis la Stadionul Progresul, lucrările au fost reluate recent, lucru remarcat și de consilierii municipali. Subiectul a fost deschis în cadrul ședinței ordinare a CLM Brăila din 29 octombrie, de către consilierul liberal Alexandru Drogeanu. Acesta a intervenit la rubrica ”Alte probleme” pentru a-l întreba pe primarul Marian Dragomir în legătură cu situația de pe șantier. Drogeanu a solicitat, în numele suporterilor brăileni, o asigurare că stadionul va fi gata la termenul stabilit în proiectul de modernizare.
”După cum știm, în luna mai a acestui an, au început lucrările de modernizare la Stadionul Progresul. După numai două săptămâni lucrările s-au oprit în urma expirării avizului de la ISU. Acum o săptămână, adică după aproximativ șase luni, au reînceput lucrările la Stadionul Progresul. Vin cu o întrebare din partea iubitorilor fotbalului, dar și a mea: credeți că se va respecta termenul de execuție? Adică finele anului viitor?”, a declarat Drogeanu în timpul ședinței.
Primarul Marian Dragomir a precizat că informațiile pe care le are consilierul sunt greșite și că nu a expirat niciun aviz din partea ISU. Edilul-șef a explicat că lucrarea de la stadion este împărțită în două etape: prima care vizează demolarea construcțiilor existente acolo și a doua care înseamnă realizarea noului stadion modern.
”Nu a expirat absolut niciun aviz. Acolo sunt două tipuri de lucrări. Sunt lucrările de demolare, care nu aveau nevoie de aviz de la pompieri. Avizul era într-adevăr necesar pentru construcția nouă. Iar în ceea ce privește termenul de execuție, se știe că toți acei constructori care au fugit de pe șantiere, au primit certificat constatator negativ, le-a fost reținută garanția și nu vor mai putea să participe ani de zile la licitațiile inițiate de Primăria Municipiului Brăila sau de altă instituție publică din România, deoarece vor fi descalificați din start”, a declarat Dragomir.
Primarul a încercat să le prezinte consilierilor câteva fotografii realizate cu o zi înainte de ședința ordinară a CLM Brăila din 29 octombrie, de la stadionul Progresul, pentru a demonstra că se pregătesc lucrările în zona respectivă de către constructor. Totuși, ședința a întâmpinat câteva probleme tehnice, astfel că edilul-șef s-a limitat la a face doar declarații în acest sens.
”V-am arătat că se lucrează acolo”, a subliniat Dragomir.
Primarul a dat asigurări că termenul va fi respectat
Cum Drogeanu a insistat să i se spună termenul de execuție, edilul-șef a precizat că ar fi vorba despre doi ani. Ba mai mult, acesta a dat asigurări că termenul va fi respectat. În caz contrar, a punctat primarul, societatea care execută lucrările va plăti penalități sau va primi certificat constatator negativ.
Reamintim că, Stadionul Complex Sportiv Progresul este constituit din patru edificii: birouri (230 mp); sală de sport (332 mp); o centrală (14 mp); tribuna (2.309 mp). Astfel, suprafața totală construită este de 3.286 mp, iar suprafața terenului este de 24.740 mp. Stadionul este situat în Cartierul Vidin din Municipiul Brăila. În 2017, CLM Brăila a aprobat un proiect prin care și-a asumat contribuția municipiului la reabilitarea Stadionului Progresul la 2.600.000 lei cu TVA. Atunci s-a vorbit despre amenajarea tribunei existente, reabilitarea corpurilor de clădire care vor avea diferite destinații: birouri, sală de sport, centrală, vestiare și spațiu de depozitare. Dar cel mai important, amenajarea terenului în vederea amplasării gazonului sintetic. La pachet, Federația Română de Fotbal a încheiat un protocol de colaborare cu municipalitatea și și-a asumat că va asigura finanțarea pentru montarea unui gazon sintetic. În 2019, s-a aprobat documentația tehnico-economică și Documentația de Avizare Lucrări Intervenții (DALI), precum și indicatorii tehnico-economici pentru acest obiectiv, în valoare totală de 5.450.713,945 lei cu TVA din care Construcție plus Montaj 4.630.600,566 lei cu TVA. În 2020, a fost aprobat un nou proiect privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al Municipiului Brăila a construcțiilor (C4 și C5) aparținând obiectivului, pentru a fi desființate. După ce contractul de proiectare și execuție a fost încheiat în noiembrie 2020 cu asocierea SC REPAVIL CONS SRL și SC PROFICONS PROJECT SRL, consilierii municipali au mai făcut un pas spre realizarea obiectivului prin transmiterea sa în administrarea SUPAGL Brăila în luna iunie 2021. Astfel, potrivit declarațiilor primarului Marian Dragomir, de la vremea respectivă, lucrările au fost demarate luni, 7 iunie. Acestea ar trebui să dureze 14 luni (de la începutul proiectului discutăm despre 18 luni - 2 luni proiectare, 2 luni lucrările de desființare și 14 luni execuția lucrărilor).