• gospodăriile din comuna Frecăţei şi satele aferente, unde au apărut primele focare de boală, în luna iulie a acestui an, au trecut prin procedurile de dezinfecţie, iar acum au primit purcei-santinelă, pentru a se verifica dacă virusul a fost complet distrus • în total, au fost aduşi 50 de purcei dintr-o fermă din judeţul Vrancea, care nu s-a confruntat cu pesta porcină africană • aceştia vor fi ţinuţi sub strictă supraveghere timp de 45 de zile, iar dacă nu se îmbolnăvesc înseamnă că boala a fost eradicată şi se poate relua creşterea porcilor fără restricţii
În comuna Frecăţei, unde a fost confirmat primul focar de pestă porcină din judeţul Brăila, în luna iulie a acestui an, s-au finalizat procedurile de dezinfecţie, iar acum se fac teste pentru a se vedea dacă virusul a fost sau nu complet eradicat. Zilele trecute, în 25 de gospodării situate în cele cinci sate componente ale comunei au fost introduşi aşa-numiţii purcei-santinelă, animale ce vor fi urmărite cu atenţie în următoarele 45 de zile. Dacă nu se vor îmbolnăvi, înseamnă că operaţiunile de combatere a virusului au fost eficiente şi că în gospodăriile respective se poate relua creşterea porcilor fără restricţii.
Purceii-santinelă au fost introduşi în gospodăriile unde au existat cazuri de pestă porcină. Au fost distribuiţi, cu titlu gratuit, câte doi purcei la fiecare gospodărie. În total, 50 de exemplare au fost aduse dintr-o fermă din judeţul Vrancea, care nu s-a confruntat cu problema pestei porcine africane.
Purceii-santinelă se pot introduce în focare după ce au trecut 30 de zile de la finalizarea operaţiunilor de dezinfecţie. Fiind prima comună unde au fost confirmate focare, Frecăţeiul a parcurs deja toţi paşii necesari pentru a întruni condiţiile aducerii purceilor-santinelă. Pe măsură ce se vor întruni condiţiile şi în celelalte localităţi afectate, se va putea testa gradul de eradicare a virusului şi în acestea.
Până la ora actuală, au fost înregistrate focare de boală în majoritatea comunelor de pe raza judeţului Brăila. Sunt în jur de 90 de focare confirmate oficial, cel mai recent fiind înregistrat în comuna Chiscani. Pentru stoparea răspândirii virusului, au fost eutanasiaţi până în prezent mai mult de 200.000 de porci în gospodăriile şi fermele brăilene. În lunile iulie şi august, s-a procedat la omorârea tuturor porcilor din localităţile unde s-au confirmat focare, inclusiv în gospodăriile unde porcii erau sănătoşi. Din luna septembrie, autorităţile veterinare au schimbat tactica şi au început să eutanasieze doar suinele din gospodăriile unde s-au confirmat efectiv focare de boală. În acest fel, s-a redus substanţial volumul despăgubirilor care trebuie acordate crescătorilor.