Au debutat manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la Marea Unire | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Au debutat manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la Marea Unire

Ieri, la Cercul Militar au debutat manifestarile dedicate implinirii a 90 de ani de la Marea Unire. Simpozionul "Visul permanent al romanilor" i-a reunit, in sala de festivitati a Cercului Militar, pe generalul Eugen Badalan, muzeograful Adrian Trifan, profesorul Paula Olsanschi, prof. univ. dr. col. Mircea Dogaru si Ghena Pricop.
Moderatorul intilnirii a fost col (r) Petru Gurau.
Generalul Badalan a vorbit despre actiunile armatei romane pentru realizarea Marii Uniri si consolidarea statului roman: "Ne mai despart doar citeva zile de momentul in care, in urma cu 90 de ani, la Alba Iulia, se faurea Marea Unire. La inceputul secolului al XX - lea, armata era chemata sa contribuie si in aceleasi timp sa indeplineasca doua teluri fundamentale ale romanilor: sa asigure independenta si integritatea statului si sa contribuie la realizarea deziteratului national suprem - reunirea tuturor teritoriilor romanesti aflate in acel moment sub diferite stapiniri straine. In toamna anului 1917, trupele rusesti au parasit frontul, iar in spatiul dintre Carpatii Orientali si Nistru s-a creat un adevarat haos, cu consecinte grave". In cadrul simpozionului, profesorul Paula Olsanschi a prezentat tema "Invatatori din Braila, eroi ai Razboiului de Reintregire (1916 - 1919)". "In 1914, un mare numar de invatatori si institutori au fost mobilizati. Ei au fost inlocuiti la catedra de invatatori si institutori pensionari sau de preoti. In 1915 erau mobilizati din judetul Braila 82 de invatatori si institutori. Cei mai multi au fost incorporati in regimentele de infanterie. Din cei 82 de invatatori sau institutori, 16 au facut jertfa razboiului. Numele si faptelor lor sint cunoscute astazi datorita unui tablou editat in Braila, in perioada interbelica. Din 16 eroi, 14 au cazut pe cimpul de lupta, iar doi au murit in spitale", a punctat Paula Olsanschi.

"Nici macar o strada nu poarta numele lui Vasile Demetrescu - Braila"

In cadrul simpozionului s-a vizionat si filmul documentar "Vasile Demetrescu - Braila, o viata inchinata unui ideal - Romania Mare", pregatit de muzeograful Ghena Pricop. "Am rugamintea ca 15 minunte sa vizionati filmul in care este concentrat destinul lui Vasile Demetrescu - Braila, uitat din pacate de noi brailenii, comunitatea pentru care el a activat o viata. Nici macar o strada nu poarta numele lui Vasile Demetrescu - Braila. Am uitat un om extrem de valoros", a spus muzeograful Ghena Pricop.
A mai conferentiat Adrian Trifan pe tema "Adunarile plebiscitare de la Chisinau si Cernauti din 1918. Rolul si semnificatia acestora", iar profesorul Mircea Dogaru a vorbit despre "Aspecte juridice - Marea Unire de la Alba Iulia - Pacea de la Trianon".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro