Mergi la conţinutul principal

Au început înscrierile la liceu! Când are loc repartizarea computerizată

* în perioada 4-11 iulie 2022, elevii şi părinţii vor completa fişele pentru admiterea în învăţământul liceal de stat, etapa I * rezultatele repartizării se vor publica pe 14 iulie

 

 

 

S-a dat startul înscrierilor la liceu! Începând de ieri, 4 iulie, şi până pe 11 iulie, absolvenţii de clasa a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională vor completa fişele de opţiuni pentru admiterea în clasa a IX-a, etapa I. Înscrierea elevilor se face în prezenţa părinţilor şi diriginţilor, iar aceştia vor completa fişele de opţiuni ţinând cont de media de admitere pe care o au şi de preferinţele privind viitorul liceu sau specializare pe care vor să o urmeze.

Reamintim că media de admitere se calculează pe baza mediei obţinute la examenul de la Evaluare Naţională (care are o pondere de 80%) şi media generală din cei patru ani de gimnaziu (care are o pondere de 20%).

În Brăila, potrivit ghidului privind admiterea la liceu postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ) Brăila, pentru anul şcolar viitor sunt disponibile 1.680 locuri la clasa a IX-a, după cum urmează: 936 locuri la filiera teoretică (780 locuri în municipiu şi 156 în judeţ), 504 locuri la filiera tehnologică (408 în municipiu şi 96 în judeţ) şi 240 locuri la liceele vocaţionale. Cum anul acesta sunt mai mulţi absolvenţi de clasa a VIII-a, iar mediile de admitere sunt mai mari ca anul trecut, elevii şi părinţii trebuie să aibă grijă ce opţiuni vor completa pe fişa de înscriere pentru a fi siguri că intră la liceul sau specializarea dorită. De asemenea, o atenţie sporită trebuie acordată şi completării corecte a fişelor, deoarece trecerea greşită a codurilor din broşura de la liceu poate duce la o repartizare nedorită.

Potrivit calendarului admiterii la liceu, după încheierea perioadei de completare a fişelor de opţiuni, pe 12 iulie va fi transmisă baza de date de la centrele de admitere judeţene/al municipiului Bucureşti la Centrul naţional de admitere. Apoi, pe 13 iulie se va face verificarea şi corectarea eventualelor erori din bazele de date. În următoarea zi, pe 14 iulie, va avea loc repartizarea computerizată în învăţământul liceal şi vor fi comunicate şi rezultatele. Tot pe 14 iulie vor fi afişate în unităţile de învăţământ gimnazial lista cu locurile neocupate la liceu după prima etapă. În perioada 15-20 iulie are loc depunerea dosarelor de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi. În final, pe 21,22 şi 25 iulie, comisia judeţeană de admitere va rezolva situaţiile speciale apărute după prima etapă a repartizării computerizate.

Cum se face departajarea atunci când mediile de admitere sunt egale?

În situaţia în care doi absolvenţi au aceeaşi medie de admitere, departajarea se face, în ordine, pe baza următoarelor criterii: media obţinută la Evaluarea Naţională din clasa a VIII-a, media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, nota obţinută la proba de limba şi literatura română la Evaluarea Naţională, nota obţinută la proba de matematică la Evaluarea Naţională, nota obţinută la proba de limbă maternă la Evaluarea Naţională, respectiv nota de la proba de verificare a cunoştinţelor de limbă maternă în cazul candidaţilor care solicită înscrierea la unităţi de învăţământ cu predare în limba minorităţilor naţionale.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro