Încălzirea prematură a vremii a permis constructorilor să reia lucrările la acoperişul Teatrului "Maria Filotti". De câteva zile, mai mulţi muncitori pot fi văzuţi la treabă la înălţime, încercând să finalizeze cât mai repede şantierul care ar fi trebuit să fie gata încă din luna decembrie a anului trecut. Oricât de conştiincioşi ar fi muncitorii, nimeni nu se aşteaptă să termine acoperişul mai devreme de sfârşitul lunii martie. Conducerea Primăriei s-a împăcat cu gândul că această lucrare va mai dura câteva săptămâni. "Eu sper ca undeva la final de martie să fie gata. Acum se lucrează la partea de acoperiş, însă mai trebuie făcută şi acea cupolă, care încă mai necesită intervenţii la nivel de structură", ne-a declarat primarul Aurel Simionescu.
Clădirea monumentală a Teatrului "Maria Filotti" a intrat în iarnă acoperită doar cu o folie de plastic, din cauza unor neconcordanţe între proiectul de reabilitare, care prevedea ca noul acoperiş să fie învelit cu tablă de cupru, şi reglementările legale, potrivit cărora o clădire monument istoric trebuie reabilitată folosindu-se materialele iniţiale. Astfel, pentru că tablă zincată a fost pe acoperiş la începutul secolului trecut, tot tablă zincată ar fi trebuit să fie prevăzută în proiectul de reabilitare demarat de Primăria Brăila la începutul anului 2014.
În vara lui 2015, s-a pus o parte din tabla de cupru achiziţionată în cadrul proiectului de reabilitare, însă Direcţia Judeţeană pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Brăila s-a autosesizat şi a forţat Primăria să oprească lucrările şi să o ia de la capăt, folosind de data aceasta tablă zincată. Asta a însemnat o nouă procedură de achiziţie, iar formalităţile birocratice au întârziat luni de zile şantierul. Odată cu sosirea iernii, lucrările a trebuit stopate. Au fost reluate la jumătatea săptămânii trecute, pe fondul încălzirii vremii, de data aceasta cu tablă zincată, aşa cum era pe acoperişul teatrului în urmă cu peste o sută de ani.
După cum v-am mai informat, teatrul a intrat în reabilitare în luna februarie 2014, iar proiectul a vizat mai multe aspecte, de la consolidarea structurii de rezistenţă a imobilului, până la refacerea instalaţiilor termice, sanitare şi electrice. S-a luat în calcul repararea acoperişului, reabilitarea cupolei de sticlă din interior, schimbarea tapetului de pe pereţii sălii mari, înlocuirea podelei scenei, şi multe alte aspecte.
Contractul de reabilitare a clădirii Teatrului "Maria Filotti" a fost câştigat, în urma licitaţiei derulate pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, de firma brăileană "Concivia" SA, având ca subcontractori firmele brăilene "Pacronex" şi "LEN Co Electronic" SRL. Potrivit datelor oferite de Primărie la momentul începerii lucrărilor, valoarea contractului este de 15,6 milioane de lei, din care 80,35% reprezintă fonduri europene nerambursabile, 17,65% bani de la bugetul de stat şi 2% contribuţie de la bugetul local. Termenul limită pentru finalizarea şantierului a fost 31 decembrie 2015. Din cauza alegerii greşite a tablei pentru acoperiş, dar şi pentru că a trebuit refăcut, de o manieră mult mai complexă decât s-a prevăzut iniţial, sistemul anti-incendiu, finalizarea şantierului a trebuit amânată cu câteva luni. În acest timp, activitatea teatrului a fost profund afectată, ajungându-se până la anularea unui festival programat pentru luna decembrie 2015.
Precizare În varianta iniţială a acestui articol a apărut eronat informaţia că firma "Concivia" este cea care montează în prezent tabla pe acoperişul teatrului "Maria Filotti". De fapt, lucrarea este executată de firma bucureşteană SC "Acopero Serv" SRL, care a câştigat procedura de achiziţie publică organizată în acest sens de Primăria Brăila. Facem cuvenita rectificare.